Πώς λειτουργεί η εφαρμογή «Safe in Greece» που μπορεί να σώσει ζωές


Είναι αργά το βράδυ, «στη μέση του πουθενά», όταν ο οδηγός ενός ΙΧ αυτοκινήτου αποκοιμιέται, με αποτέλεσμα το όχημα να ξεφύγει από τον έλεγχο και να προσκρούσει σε δέντρο. Ο οδηγός βγαίνει έξω σε απόλυτη σύγχυση, ο συνοδηγός, που είναι τραυματισμένος, προσπαθεί μάταια να ανοίξει την πόρτα και παραμένει εγκλωβισμένος. Τελικά χάνει τις αισθήσεις του. Ο οδηγός παίρνει τηλέφωνο στους τριψήφιους 100 και 166, στην Αστυνομία και το ΕΚΑΒ αντίστοιχα, ώστε να ζητήσει τη συνδρομή τους, αλλά όταν ο άνθρωπος στο τηλεφωνικό κέντρο τον
ρωτάει «πού ακριβώς βρισκόσαστε;», δεν μπορεί να απαντήσει. Ο οδηγός βρίσκεται σε σύγχυση, ο δε συνοδηγός δεν μπορεί να μιλήσει.

Τον Μάιο του 2016, οι θεατές της παράστασης «Γαμπροί για πούλημα» στο κινηματοθέατρο «Ράδιο Σίτυ» στη Θεσσαλονίκη είδαν τον Κώστα Κόκλα να παθαίνει έμφραγμα επί σκηνής. Ο δημοφιλής ηθοποιός ζήτησε από τους φίλους του να φροντίσουν για την άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο, καθώς αισθανόταν ισχυρούς πόνους στο στήθος. Ο ηθοποιός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Όπως του είπαν οι γιατροί «λίγο αν αργούσε το ασθενοφόρο, θα ήταν πολύ αργά».

Καθημερινά οι τριψήφιοι 100 και 166 υπολογίζεται ότι δέχονται 18.000 τηλεφωνικές κλήσεις από πολίτες που έχουν ανάγκη άμεσης αστυνομικής (10.000 κλήσεις) ή ιατρικής βοήθειας (8.000). Αφού εντοπιστεί η θέση του καλούντος -κάτι σχετικά εύκολο αν βρίσκεται εντός αστικού ιστού, αλλά δύσκολο ή πολύ δύσκολο αν βρίσκεται εκτός πόλης- ξεκινά η διαδικασία για την αποστολή ασθενοφόρου ή περιπολικού της Αστυνομίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, κάθε λεπτό μπορεί να μετράει.

https://www.newsbeast.gr/health/arthro/9546459/pos-leitourgei-i-efarmogi-safe-in-greece-pou-borei-na-sosei-zoes

Keywords
Τυχαία Θέματα