Πως η Τουρκική δικαιοσύνη αποσιώπησε την υπόθεση αγοροπωλησίας παιδιών και γυναικών Γιεζίντι στην Τουρκία απαλλάσσοντας τους υπόπτους

Τον Δεκέμβριο του 2015 το Γερμανικό κανάλι ARD κατέγραψε πλάνα δουλεμπορίου της ΙΣΙΣ μέσω ενός γραφείου διαμεσολάβησης στην Τουρκία.

Τα βιντεοσκοπημένα πλάνα έδειχναν την ανταλλαγή χρημάτων για την διεξαγωγή του δουλεμπορίου. Ο δικηγορικός σύλλογος του Γκαζιάντεμπ....
, της πόλης όπου γινόταν το δουλεμπόριο, σύμφωνα με το Γερμανικό κανάλι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο γραφείο του κατηγόρου ζητώντας να ερευνηθούν οι καταγγελίες για δουλεμπόριο.

Το γραφείο του κατηγόρου στο Γκαζιάντεμπ ξεκίνησε
την έρευνα στο σπίτι ανταλλαγής χρημάτων στο Γκαζιάντεμπ που το διοικούσαν Σύριοι.

Στην επιδρομή η Τουρκική αστυνομία κατάσχεσε 370.000 δολάρια μετρητά, ξένα διαβατήρια και αποδείξεις ανταλλαγής χρημάτων στα Αραβικά.

Το ανώτερο ποινικό δικαστήριο του Γκαζιάντεμπ άσκησε δίωξη εναντίον έξι Σύριων με τις κατηγορίες της παράβασης των νόμων για χρηματοδότηση και για τρομοκρατία. Οι ύποπτοι κατηγορήθηκαν επίσης ως μέλη της ΙΣΙΣ.

Κατά την δεύτερη ακρόαση στις 15 Γενάρη του 2016 το δικαστήριο τους αθώωσε ισχυριζόμενο έλλειψη στοιχείων. Στην πραγματικότητα δεν έλεγξε ούτε τις κατασχεμένες αποδείξεις ανταλλαγής χρημάτων που ήταν γραμμένες στα Αραβικά.

Η μετάφραση των αποδείξεων ανταλλαγής χρημάτων από τα Αραβικά στα Τουρκικά ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στο δικαστήριο μετά την αθώωση.

Η βιαστική αθώωση ήρθε λοιπόν πριν την επεξεργασία και την εξέταση βασικών αποδείξεων.

Μια ακόμα παράλειψη στην υπόθεση είναι ότι δεν προσκλήθηκε ο δικηγορικός σύλλογος αν και είχε ζητήσει να μετάσχει στην υπόθεση.

Ο επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου Bektas Sarkli είπε ότι έμαθαν για την αθώωση κατά τύχη και θα ασκήσουν έφεση σε ανώτερο δικαστήριο.

Καθόλου περίεργο, οι Τούρκοι έκαναν ότι και η ΙΣΙΣ πολύ πριν εμφανιστεί το ισλαμικό κράτος στον ορίζοντα.

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού
Keywords
Τυχαία Θέματα