Πολιτική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών

Οι περισσότεροι στο κυβερνών κόμμα περίμεναν πως μετά από τις έντονες επικρίσεις κατά του Πάνου Καμμένου, ο πρωθυπουργός θα οριοθετούσε τις σχέσεις του με τον υπουργό Άμυνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, αιφνιδίασε δυσάρεστα το κόμμα του, αφού διάλεξε τον Πάνο Καμμένο στη σύγκρουση, που ξέσπασε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο
ανάμεσα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τον Νίκο Κοτζιά...

Κομματικά στελέχη εκτιμούν πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι, να μην διαρραγεί η κυβερνητική συνεργασία, με στόχο την υλοποίηση μίας σειράς κοινωνικών μέτρων, που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση των μέτρων αυτών είναι μέχρι τον Ιανουάριο, γι΄αυτό και ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να χαλάσε τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται τη «θυσία» του Νίκου Κοτζιά.Κοτζιάς: Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά από την παραίτηση:Για απόφαση με πολλαπλά μηνύματα μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε «θερμά και ειλικρινώς» τον κ. Κοτζιά για την «πολύτιμη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας».Σημείωσε ότι η επιλογή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών για το επόμενο διάστημα σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της «ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση του να αποδεχθεί την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών είναι όμως και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση του.Σημείωσε ότι σηματοδοτεί την απόφασή του να μην ανεχτεί από εδώ και το εξής καμία διγλωσσία καμία προσωπική στρατηγική από οποιονδήποτε.Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τους γείτονες να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, «διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία».Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά μετά από την αποδοχή της παραίτησής του από το Μέγαρο ΜαξίμουΜε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι έκανε αποδεκτή την παραίτησή του, δίνει τη δική του απάντηση.«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου.Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».
Nikos [email protected]Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος4:04 μ.μ. - 17 Οκτ 2018886644 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολιτική, ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών,politiki, syriza, exoterikon