Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Η παράταξη Κοιτάμε Μπροστά για τα αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη

Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιμένει να μην αναλαμβάνει την ευθύνη της για τη μη λήψη σχετικών μέτρων, αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης του Χρήστου Γιαννούλη

Ερώτηση προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» του Χρήστου Γιαννούλη, αναφορικά με τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στη Θεσσαλονίκη.

sans-serif; font-size: 16px; margin: 0px 0px 10px;">Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη «η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας επιμένει να μην αναλαμβάνει την ευθύνη της για τη μη λήψη σχετικών μέτρων».

Όπως αναφέρεται «αφού κατάφερε να βρει τη Μελέτη Εφαρμογής για την αντιμετώπιση των υπερβάσεων των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στη Θεσσαλονίκη που συνέταξε ο ΟΦΥΠΕΚΑ ως υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και να καταθέσει σχετική γραπτή ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, κ. Κ. Γιουτίκα, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης "Κοιτάμε Μπροστά" έλαβε σχετική απάντηση από το Τμ. Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΠΚΜ.
Εντύπωση προκαλεί ότι η υπηρεσία δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα καμιά επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας!!!»

Σημειώνεται ακόμη ότι «όσον αφορά για τις αρμοδιότητες που παρέχει στις υπηρεσίες της ΠΚΜ η μέχρι σήμερα νομοθεσία να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε περιπτώσεις υπερβάσεων των ΑΣ10, η απάντηση παραπέμπει στην ΚΥΑ με αρ. Οικ. 70601/23-12-2013 (ΦΕΚ 3272 Β/23-12-2013) "Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια". Προσθέτει δε ότι "Λήψη μέτρων σε κάθε περίπτωση προτείνεται για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 101 mg/m3, μετά από εισήγηση της υπηρεσίας με ανακοίνωση του καθ' ύλην αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη. Στην ΠΚΜ και για το

Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης η αρμοδιότητα για τη λήψη έκτακτων μέτρων έχει δοθεί στην Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης". Η απάντηση καταλήγει σημειώνοντας ότι "τα μέτρα που προτείνονται, σε πολλές περιπτώσεις συνίστανται σε συστάσεις και ακόμα και στην περίπτωση που είναι απαγορευτικά έχουν εξαιρέσεις"».

Και η σχετική ανακοίνωση της παράταξης καταλήγει: «Δεν γνωρίζουμε εάν η τελευταία φράση αποτελεί μια ύστατη γραμμή υπεράσπισης για τη μη λήψη σχετικών μέτρων, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη ΚΥΑ έχει κενά και αδυναμίες, όπως η πρόβλεψη απλών συστάσεων και απαγορεύσεων με εξαιρέσεις, αλλά θα περιμέναμε μια πιο ενεργητική στάση, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης από τους επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους και να μην καταδικαστεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Απ' ότι

καταλαβαίνουμε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε αγαστή "μη-συνεννόηση" και "μη-ενημέρωση" με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, έχει αφήσει τις όποιες αποφάσεις για μετά τις εκλογές και μετά το καλοκαίρι, αφήνοντας να διαρρεύσει και άλλος πολύτιμος χρόνος εις βάρος της υγείας των πολιτών

in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Blogs > Kafeneio-gr