Ανδρουλάκης: Παντοδυναμία Μητσοτάκη σημαίνει ασυδοσία


Δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου, αλλά προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου, της δημόσιας Παιδείας, είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου "είναι προϊόν του φόβου για τα χειρότερα και όχι του έργου που προσέφερε η Νέα Δημοκρατία στον ελληνικό λαό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημοσιονομικά η θέση

της χώρας έχει χειροτερέψει, οι ανισότητες έχουν αυξηθεί, το κοινωνικό κράτος -και λέω περισσότερο για την υγεία και την παιδεία- είναι σε χειρότερη θέση, ενώ υπήρχαν οι ευκαιρίες του

Ταμείου Ανάκαμψης να υπάρχει μία αναγέννηση του ΕΣΥ. Επιπλέον, ζήσαμε πολύ μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς, όπως η περίπτωση του κ. Πάτση, οι υποκλοπές -και ακολούθως τη συγκάλυψη των σκανδάλων αυτών. Άρα μετά από αυτά περιμέναμε πτώση και όχι αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. Γι' αυτό θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "χρυσός χορηγός" του αποτελέσματος, που είχαμε στις 21 Μαΐου".
Έτσι σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής".

Απαντώντας σε ερώτηση για την ερχόμενη Κυριακή σημείωσε ότι "βάσει του αποτελέσματος με το νέο σύστημα, η

Νέα Δημοκρατία θα έχει 172 έδρες. Άρα ο κίνδυνος δεν είναι η αστάθεια, αλλά είναι η παντοδυναμία του συστήματος Μητσοτάκη. Δηλαδή, λίγο να ανέβει μπορεί να φτάσει και τις 180 έδρες. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί διότι παντοδυναμία Μητσοτάκη σημαίνει ασυδοσία. Και μιλάω πάντα με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες. Τώρα, αν ανατραπούν τα δεδομένα και δεν έχει αυτοδυναμία, έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί άψογα με την ακροδεξιά όπως συνεργάζεται μέσα στο κόμμα του, με τον κ. Βορίδη, τον κ. Πλεύρη, τον κ. Γεωργιάδη, πρόσφατα με τον κ. Καρατζαφέρη, με τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη. Συνεπώς, γιατί να μην συνεργαστεί με τη δεξιά και την ακροδεξιά πολυκατοικία;"

Σε άλλη ερώτηση για το ποιον θα ήθελε ο ίδιος για πρωθυπουργό σχολίασε πως "αυτή η συζήτηση σήμερα δεν έχει κανένα περιεχόμενο. Η Νέα Δημοκρατία πήρε ένα μεγάλο ποσοστό που δεν επιτρέπει να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση. Κανείς δεν το περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, ούτε εμείς. Αγωνιζόμαστε να πάει καλά το κόμμα μας, που σημειωτέον πήγε καλά, αλλά περιμέναμε η Νέα Δημοκρατία να έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά".

Για την αλλαγή του άρθρου 16 και την πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος δήλωσε ότι "η θέση μας για την παιδεία, και μιλάω και σε σχέση με το Σύνταγμα, είναι ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση ενός ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Αλλά προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου, της δημόσιας Παιδείας και μάλιστα έχω καταθέσει την πρόταση του

Εθνικού Απολυτηρίου ώστε η δημόσια εκπαίδευση να γίνει ξανά το κέντρο βάρους και όχι το φροντιστήριο. Αν συμφωνήσουμε στον πανεπιστημιακό χάρτη, δημόσιο και ιδιωτικό, στα κριτήρια τα οποία πρέπει να είναι κοινά, στο πως πρέπει να είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Είναι ένα πανεπιστήμιο με campus; Είναι ένα Πανεπιστήμιο που προάγει την έρευνα ή το όραμα της ΝΔ είναι να γεμίσουμε κάποια διώροφα στην Κάνιγγος τα οποία εμπορεύονται πτυχία;"

Συμπλήρωσε επίσης πως "αν εδώ συζητάμε για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, και εννοώ μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό, όπως τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είμαστε θετικοί, δεν θα μπούμε εμπόδιο, αρκεί να πληροί υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα".

Ο κ. Ανδρουλάκης ρωτήθηκε ευθέως αν συμβουλεύεται κάποια από τα παλιά στελέχη όπως τον Κώστα Σημίτη ή τον Ευάγγελο Βενιζέλο και απάντησε: "Συνομιλώ με τους πρώην προέδρους και με πολλά στελέχη που έχουν εμπειρία όπως ο Γιάννης Μανιάτης στα ενεργειακά.

Είναι χρήσιμη η εμπειρία τους διότι διαχειρίστηκαν πολύ δύσκολες καταστάσεις για τη χώρα σε κρίσιμες περιόδους και έχουν συσσωρευμένη εμπειρία, η οποία προφανώς είναι χρήσιμη όπως και η ανανέωση. Γι' αυτό προσπαθούμε συνεχώς να αναδεικνύουμε νέους ανθρώπους για να ενδυναμώσουμε αυτή την πορεία. Και είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί η κοινοβουλευτική μας ομάδα εικονοποιεί αυτή τη νέα πραγματικότητα".

Αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και απαντώτας στο ερώτημα τι συνέχεια θα δώσει στην ιστορία, απάντησε: "μα, έχω προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Την Πέμπτη βγήκε το τελικό ψήφισμα της Επιτροπής Pega για τις υποκλοπές και είναι πολύ σκληρό για την κυβέρνηση. Αυτή η ιστορία δεν λήγει.

Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες αλλά είναι ένα παγκόσμιο σκάνδαλο διότι ο κ. Μητσοτάκης και το περιβάλλον του χρησιμοποίησαν «πυρηνικά όπλα» παρακολούθησης εις βάρος πολιτικών τους αντιπάλων και άλλων προσώπων. Για αυτό πρέπει η ελληνική και η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είμαστε μία χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κάνει

Ουγγαρία. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Είναι όμως ζήτημα δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να πληρώσουν οι υπεύθυνοι που εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα και έπαιξαν με την ποιότητα της δημοκρατίας μας".

"Όταν έμαθα για το Predator, δεν είχα καταλάβει το μέγεθος του ζητήματος. Όταν όμως έμαθα ότι με παρακολουθούσε η ΕΥΠ την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν διεκδικούσα την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ένιωσα πολύ άσχημα. Αυτή η εμπειρία ενίσχυσε την πεποίθησή μου πως δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό ηγέτες που είναι ικανοί για όλα μόνο και μόνο για την εξουσία και την καρέκλα", είπε.

in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα