Οργή στη Γαλλία: Άφησαν ελεύθερο τον αστυνομικό που σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ


Η δολοφονία του νεαρού τον περασμένο Ιούνιο είχε βάλει φωτιά στη χώρα με εβδομάδες κινητοποιήσεων, επεισοδίων και σκληρής καταστολής από την κυβέρνηση Μακρόν.

Νέος γύρος διαμαρτυριών ξεκινά στη Γαλλία μετά την απόφαση των Αρχών να αφήσουν ελεύθερο τον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε εξ επαφής τον 17χρονο Ναέλ τον περασμένο Ιούνιο.

Η εν ψυχρώ εκτέλεση του εφήβου στο πλαίσιο τροχονομικού ελέγχου είχε προκαλέσει έκρηξη οργής στη Γαλλία, με τη χώρα να βιώνει διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και ένταση που είχε να δει πολλά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε φέρει πρωτοφανούς αγριότητας καταστολή, αλλά και διχαστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση Μακρόν για απαγόρευση διαδηλώσεων και ελέγχους ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σήμερα, με τη μητέρα του 17χρονου Ναέλ στην πρώτη γραμμή, πραγματοποιήθηκε μια πορεία διαμαρτυρίας στη Ναντέρ, την πόλη που ζούσε και σκοτώθηκε ο νεαρός, με το αίτημα για δικαιοσύνη να είναι κεντρικό.

Στην πορεία συμμετείχαν θύματα αστυνομικής βίας, ακτιβιστές, αλλά και μητέρες που δηλώνουν ότι φοβούνται πως τα παιδιά τους θα βιώσουν ανάλογα περιστατικά, καθώς οι γαλλικές αρχές κατηγορούνται για αρκετά περιστατικά με ρατσιστικό υπόβαθρο.

«Δεν καταλαβαίνουμε την αποφυλάκισή του» λέει η κάτοικος της Ναντέρ για να υπογραμμίσει ότι «είναι κακό σημάδι για τη νεολαία. Φοβόμαστε να αφήσουμε τα παιδιά μας να βγουν έξω. Δεν αισθανόμαστε άνετα να περνάνω μπροστά από αστυνομικούς».

«Όλοι έχουμε κάποιον στην οικογένεια ή στους γνωστούς μας που έχει υποστεί αστυνομική βία επειδή είναι Άραβας ή μαύρος» δηλώνει με νόημα ο Ιμπράημ, 22 ετών, φοιτητής από τη Ναντέρ.

Ο αστυνομικός που έχει ταυτοποιηθεί ως Φλοριάν Μ. Φυλακίστηκε δύο ημέρες μετά τον θάνατο του 17χρονου και κατηγορήθηκε αρχικά για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Την Τετάρτη η εισαγγελία της Ναντέρ ανακοίνωσε πως η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν, πλέον, νομικά κριτήρια για τη συνέχιση της κράτησής του.

Με βάση την προανακριτική έρευνα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά το γαλλικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα, όμως, όμως αναφέρει το Associated Press παραμένει άγνωστο το πότε και εάν η υπόθεση θα πάει σε δίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα