ΟΙ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΟ ΓΑΤΟ

Γράφει ο Γεώργιος Καρανάσιος
Η νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει στους υπουργούς να έχουν εξωχώριες – υπεράκτιες εταιρείες ( offshore κοινώς ), έφερε την παραίτηση ( ως όφειλε ) του νέου υφυπουργού κ. Βερνίκου, ίσως και άλλων στο άμεσο μέλλον.
Δημιουργούνται όμως ερωτήματα ως προς τη δικαιολογία, ότι δε γνώριζε – όφειλε να το γνωρίζει, διότι κάποιοι που τον πρότειναν, πράγματι, γνώριζαν, αλλά το σημαντικότατο, έφερε στην...... επιφάνεια και πάλι, το ¨λεφτά υπάρχουν¨.

Από τις συνεντεύξεις που έδωσε ο παραιτηθείς, δεν
ρωτήθηκε από κανέναν, γιατί υπάρχουν επί της ουσίας οι offshore εταιρείες, που είναι εξάλλου νόμιμες.
Δεν ρωτήθηκε, γιατί επιχειρηματίες, πλούσιοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επίορκοι υπάλληλοι, κ.λ. διαπλέκονται μεταξύ τους, ο καθένας από τον τομέα εξουσίας και ευθύνης σε μία καθεστωτική, πελατειακή Δημοκρατία της πλάκας.
Είναι λοιπόν ένας ¨νόμιμος¨ τρόπος διαφυγής πλούτου, απόκρυψης οικονομικών εσόδων, ή ανακύκλωσης βρώμικου χρήματος, για να θυμηθούμε λίγα χρόνια πριν, ¨ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό¨, τάδε έφη, πρώην υπουργός, πριν την ¨νέα¨ κυβερνητική ανακύκλωση.
Οι εξωχώριες, υπεράκτιες εταιρείες, είναι εταιρείες, που ανήκουν σε ναυτιλιακούς, κατασκευαστικούς, εμπορικούς, χρηματιστηριακούς ομίλους, αλλά και σε εταιρείες ακινήτων, οι λεγόμενες ¨μικρές¨ για να ¨κατέχουν¨ νομιμότατα ακίνητα και πολυτελή στοιχεία, για την αποφυγή του ¨πόθεν έσχες¨.
Ανήθικο είναι, να κλέβει το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα τα πορτοφόλια των χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχουν και ανέργων - τις ¨offshore εταιρείες των φτωχών¨, παίρνοντάς τους 20 και 30 ευρώ και να αφήνει να φοροδιαφεύγουν τεράστια ποσά μέσα από πραγματικές offshoreεταιρείες.
Οι εξωχώριες, εταιρείες υπερτετραπλασιάστηκαν μέσα σε μία οκταετία ( 2001-2009). Όσο αυξανόταν ο αριθμός τους τόσο μειώνονταν τα έσοδα του Δημοσίου ανά εταιρεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα : η περίπτωση Κρανιδίου.
Σε 5.000 κατοίκους υπήρχαν 187 εξωχώριες εταιρίες μέχρι το 2003. Μόλις επιβλήθηκε φόρος 3% έμειναν 104. Ο φόρος αυτός έμεινε στα χαρτιά, γιατί όπως και άλλοι νόμοι, ελάχιστα συνεισέφεραν στο δημόσιο ταμείο. Το 2010 ο φόρος πήγε στο 15% επί των αντικειμενικών, για να εξαναγκάσει τους ¨ανώνυμους¨ να τα δηλώσουν τα ακίνητα σε δικαιούχους.
Και πάλι τα αποτελέσματα από βεβαιώσεις προστίμων και φόρων ήταν και είναι πενιχρά, γιατί το πέπλο της ανωνυμίας και τα νομικά κωλύματα ( πολιτική βούληση ) δεν αφήνουν τους φορολογικούς ελέγχους να ερευνήσουν σε βάθος τα στοιχεία τους.
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται νομότυπα 18.300 υπεράκτιες εταιρείες – Διεύθυνση Ελέγχων.
Το πρόβλημα με τις υπεράκτιες εταιρείες δεν είναι μόνο ελληνικό. 500. 000 τέτοιες νόμιμες εταιρείες υπάρχουν σ΄ όλο τον κόσμο.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα μεγεθύνεται, λόγω του ότι, δεν λειτουργεί τίποτα, η διαφθορά, το φακελάκι, το λάδωμα, η συναλλαγή, κ.λ. συνεχίζουν το έργο τους και φυσικά, μεγαλώνει ακόμη το πρόβλημα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο αριθμός των ελληνικώ
Keywords
Τυχαία Θέματα