Ο Μιλέι πήρε το αλυσοπρίονο: Όλα τα μέτρα σοκ στην Αργεντινή


Υποτίμηση κατά 50% του πέσο, κλείσιμο εννέα υπουργείων, απολύσεις υπαλλήλων και μείωση επιδοτήσεων σε ενέργεια και μεταφορές με τις… ευλογίες του ΔΝΤ • Οι πρώτες αντιδράσεις των Αργεντινών που αντιλαμβάνονται τη σφαγή που έρχεται.Σε πλήρη εφαρμογή το σοκ στην αργεντίνικη οικονομία που υποσχέθηκε ο ακροδεξιός νέος πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, με τους πολίτες της χώρας να βρίσκονται αντιμέτωποι με κοσμογονικά μέτρα λιτότητας.
Εκτός από την υποτίμηση κατά 50% του εθνικού
νομίσματος ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μια σειρά από τρομακτικές περικοπές, οι οποίες προαναγγέλλουν πολύ δύσκολες καταστάσεις για τους πολίτες.
Η λογική του Μιλέι είναι η περιβόητη νεοφιλελεύθερη TINA με τον πρόεδρο να δηλώνει δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του «για κάποιο διάστημα θα είμαστε χειρότερα από τώρα. Δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Λουίς Καπούτο, η κυβέρνηση ακυρώνει τα όποια σχέδια υπάρχουν για δημόσια έργα, ενώ αποφάσισε να μειώσει στον αριθμό των υπουργείων από 18 σε εννέα.
«Εάν συνεχίσουμε έτσι οδεύουμε προς τον υπερπληθωρισμό. Αποστολή μας είναι να αποοφύγουμε την καταστροφή» είπε ο Καπούτο. Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν πλήγμα στους πολίτες και στην αγοραστική τους δύναμη με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να «χρυσώσει το χάπι» δίνοντας κάποια έξτρα κοινωνικά επιδόματα. Τα δημόσια έργα θα εκτελούνται από τον ιδιωτικό τομέα «καθώς το κράτος δεν έχει ούτε τα χρήματα ούτε τη χρηματοδότηση» για αυτά, δήλωσε.
Επικροτεί το ΔΝΤΌπως αναμενόταν το ΔΝΤ δεν έκρυψε την μεγάλη του ικανοποίηση για τα σφαγιαστικά μέτρα κάνοντας λόγο για «καλές βάσεις» για περαιτέρω συζητήσεις με την Αργεντινή για το δημόσιο χρέος.
«Οι τολμηρές αυτές δράσεις στοχεύουν στο να βελτιώσουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά με τρόπο που να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και να ενδυναμώσουν τις διεθνείς συναλλαγές. Η αποφασιστική εφαρμογή τους θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της οικονομίας και θα θέσει τις βάσεις για μια πιο σταθερή ανάπτυξη με οδηγό τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
Οι πρώτες αντιδράσειςΜπορεί οι κεντρικές φιγούρες της προηγούμενης κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φερνάντεζ να μην σχολίασαν τις ανακοινώσεις, όμως ο Χουάν Γκραμπόις, γνωστός ακτιβιστής και δικηγόρος, ο οποίος συνδέεται με την πλευρά της πρώην προέδρου Κριστίνα Φερνάντεζ δηλώνει ότι ο Καπούτο ανακοίνωση «κοινωνικές δολοφονίες χωρίς να πτοείται σαν ψυχοπαθής που ετοιμάζεται να σφάξει τα ανυπεράσπιστα θύματά του». «Αλήθεια πιστεύετε ότι δεν θα διαμαρτυρηθεί ο κόσμος;» προσθέτει.«Τα μέτρα είναι καλά θεωρητικά για να διορθώσουν την οικονομία, αλλά πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν εξαιτίας αυτών», λέει η 19χρονη Αγκουστίνα Φερέιρα, υπάλληλος καταστήματος στο Μπουένος Άιρες.
Ο Χοσέ Ντίας, γεωπόνος μηχανικός, λέει ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ήταν «αναγκαία», αλλά ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι βαρύς. «Χθες έλεγα στα παιδιά μου στο δείπνο ότι είναι σαν να μου λένε πως ο μισθός σου μειώνεται κατά το ήμισυ», αφηγείται. Η οικογένειά του έχει ήδη σφίξει το ζωνάρι, αγοράζοντας λιγότερα τρόφιμα. Ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για τους συνταξιούχους. «Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουν πέρα! Όταν το κόστος για τα πάντα αυξηθεί κατά 30% ή 40%, θα είναι πολύ δύσκολο», τονίζει.
«Θα υπάρξει αναπόφευκτα σκληρό κόστος τους επόμενους μήνες» λόγω του στασιμοπληθωρισμού, λέει ο οικονομολόγος Γουστάβο Μπερ αναφερόμενος στο εκρηκτικό μείγμα πληθωρισμού και ύφεσης.
Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μιλέι θα είναι να συγκρατήσει την κοινωνική αναταραχή. Πολλοί Αργεντινοί, εξαντλημένοι από την πολυετή οικονομική κρίση, φαίνονται επί του παρόντος πρόθυμοι να του δώσουν χρόνο για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά η υπομονή τους δεν θα κρατήσει πολύ.
Ο Φακούντο Μαρίνο, ένας 53χρονος εργάτης στο Μπουένος Άιρες, λέει πως υποστηρίζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θεωρώντας πως είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. Ωστόσο, παραδέχεται πως «είναι πραγματικά ένα μεγάλο σοκ για τις τσέπες των καταναλωτών».
Keywords
Τυχαία Θέματα