Νίκησε τον κορωνοϊό: Η ασφαλέστερη χώρα για να ζεις χωρίς να φοβάσαι τον covid-19

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Η Jacind Ardern, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ύστερα από προτροπή των ειδικών ακύρωσε εν μια νυκτί τις εκδηλώσεις μνήμης που είχαν προετοιμαστεί για την 13η του Μάρτη. Η χώρα θα συμπλήρωνε έναν χρόνο από το μακελειό στο Christichurch και οι εκδηλώσεις για την μνήμη των θυμάτων βρίσκονταν προ των πυλών...

Οι συμβουλές των ειδικών, οδήγησαν την δυναμική γυναίκα της χώρας στο να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, θέτοντας αρχικά σε αυτοπεριορισμό όσους επέστρεφαν στη χώρα
από το εξωτερικό.

Η δήλωση της ήταν λιτή και περιεκτική « Θα πάρουμε σκληρά μέτρα και θα τα πάρουμε νωρίς. Μπορεί να έχουμε μόνο 102 κρούσματα, αλλά και η Ιταλία κάποτε τόσα είχε».

Στις 25 Μαρτίου το γενικό lockdown είχε τεθεί σε εφαρμογή. Οι πολίτες θα μπορούσαν να βγαίνουν από το σπίτι για άσκηση τηρώντας τα 2 μέτρα απόστασης και σε σύντομο χρονικό διάστημα πολλοί πολίτες υποβλήθηκαν σε τεστ ανίχνευσης κρουσμάτων.

Η Νέα Ζηλανδία των 5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει υποβάλλει 125.000 κατοίκους σε τεστ, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του πλανήτη, σχετικά με τον πληθυσμό της.

Ο συνδυασμός σκληρής καραντίνας και εκτεταμένων τεστ, δείχνουν πως η χώρα, ως τώρα, τείνει να βγει νικήτρια εν μέσω πανδημίας. Όσο και αν φαινόταν πως τα μέτρα αποδίδουν, η χαλάρωση των μέτρων δεν ήρθε αν και τα κρούσματα φτάνουν περίπου τα 1,500, οι θάνατοι που καταγράφονται είναι μόλις 20.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ενδιαφέρθηκε για την υγεία των πολιτών, της ομάδας της όπως αναφέρει, περισσότερο από την οικονομία της χώρας και αυτό μεταφράζεται σε μια άκρως επιτυχημένη πορεία κατά του covid-19 για την ώρα. Μένει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, καθώς όπως λένε οι ειδικοί τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα