Νέα αναβολή στη δίκη της δημοσιογράφου Ίγκεμποργκ Μπέγκελ


Aναβολή για τις 27 Μαρτίου 2024 πήρε η δίκη της Ολλανδής δημοσιογράφου Ιγκεμποργκ Μπέγκελ, για την φιλοξενία πρόσφυγα, καθώς η υπόθεση ήταν χαμηλά στο πινάκιο. Η δίκη για την υπόθεση είχε πάρει ήδη κι άλλη αναβολή.

Σε βάρος της δημοσιογράφου και ακτιβίστριας είχε ασκηθεί δίωξη με βάση μια εν πολλοίς ανενεργή διάταξη περί διευκόλυνσης παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας, επειδή φιλοξένησε στην Ύδρα τον Ιούνιο του 2021 έναν Αφγανό πρόσφυγα, που σε εκείνη τη φάση ήταν αιτών άσυλο.

Πρόκειται για μια διάταξη που έλκει την καταγωγή της από τις αντιμεταναστευτικές

πολιτικές της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991, μια περίοδο έντονης ρατσιστικής ρητορικής στον δημόσιο λόγο, με στόχο τους Αλβανούς μετανάστες που έρχονταν μαζικά στη χώρα. Η διάταξη στόχευε στον πυρήνα της αλληλεγγύης και των ατομικών ελευθεριών, την παροχή φιλοξενίας και στέγης σε πρόσφυγες και μετανάστες ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος, όπως και στο δικαίωμα να διατηρεί κάποιος ελεύθερα σχέσεις με όποιον και όποια επιθυμεί, ανεξάρτητα από το αν έχει άδεια διαμονής εν ισχύι.

Η δημοσιογράφος συνελήφθη ενώ είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα Ύδρας για να επισκεφτεί τον Αφγανό πρόσφυγα που είχε μόλις συλληφθεί με σκοπό την απέλαση, ώστε να εξηγήσει στους αστυνομικούς ότι πρόκειται για λάθος, καθώς βρισκόταν ήδη σε διαδικασία να υποβάλει συμπληρωματικό αίτημα ασύλου. Τότε η αστυνομία τής ανακοίνωσε ότι υπήρχαν ανώνυμες καταγγελίες για «ύποπτη σχέση με παράνομο μετανάστη» και ότι υπήρχε εισαγγελική εντολή να τη συλλάβουν, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται καταγγελίες στη δικογραφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα