Λ. Κατσέλη: Επαναδιαπραγμάτευση των όρων και της ουσίας του μνημονίου

Επαναδιαπραγμάτευση των όρων και της ουσίας του νέου μνημονίου έστω και την τελευταία στιγμή πρότεινε η κυρία Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγη ώρα.

Η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να καταρριφθεί η αντίληψη πως οι πολιτικές επιλογές κινούνται μεταξύ άσπρου και μαύρου ή με συνεχή εκβιαστικά διλήμματα» και προσέθεσε ότι «οι αποφάσεις σε κατάσταση πανικού και τρόμου είναι επικίνδυνες για την Δημοκρατία»...
Μίλησε για ανεπίτρεπτη εκστρατεία εκφοβισμού
των πολιτών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και η τρόικα τρομοκρατούν συνεχώς επισείοντας ως απειλή την έξοδο από το ευρώ και τη χρεοκοπία τη στιγμή που καμία διάταξη δεν κατοχυρώνει νομικά κάτι τέτοιο, ενώ το πακέτο οδηγεί με μαθηματική, όπως είπε, βεβαιότητα σε χρεοκοπία σε χρόνο, όμως, και με όρους που θα επιλέξουν οι πιστωτές μας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κυρία Κατσέλη επισήμανε ότι οι απόψεις που εκπροσωπεί θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχίσουν να εκφράζονται στα συλλογικά όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξοβελισθούν ενώ συνέδεσε τη δική της στάση από τις εσωκομματικές εξελίξεις και εμμέσως από το αν θα υπάρξει διαγραφή της από το κόμμα, γράφει ΤΟ ΒΗΜΑ.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ είπε «Στεναχωριέμαι γιατί δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να γίνει νεοφιλελεύθερο κόμμα» .

Η πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπαδήμου για τεχνοκρατική και οργανωτική αδυναμία καθώς και για άγνοια του πραγματικού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συνέβαινε αν δεν ψηφιζόταν το μνημόνιο τόνισε ότι «το πολύ – πολύ που θα συνέβαινε θα ήταν οι εταίροι να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι και να ξανασυζητήσουν».

Τα βασικά σημεία της εισήγησης

- Το σχέδιο της Νέας Σύμβασης που έρχεται στη Βουλή για έγκριση. Δεν είμαι νομικός με εξειδικευμένες γνώσεις. Αλλά ως οικονομολόγος με πολυετή εμπειρία σε διεθνείς διαπραγματεύσεις θεωρώ εξαιρετικά επίφοβες διατάξεις όπως την παραίτηση από ασυλία όχι μόνο του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της Τραπέζης της Ελλάδος που πρώτη φορά επιβάλλεται. Αυτό παραπέμπει ευθέως,στο μυαλό μου τουλάχιστον, σε δυνατότητα κατάσχεσης όχι μόνο της ιδιωτικής τουλάχιστον περιουσίας του δημοσίου αλλά και περιουσιακών στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος κάτω από εξαιρετικά περιορισμένες εξουσίες του Έλληνα δικαστή. Σε αυτά είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνονται και τα αποθέματα χρυσού του Ελληνικού Δημοσίου που φυλάσσονται εκεί. Η Σύμβαση αυτή δεν είναι επομένως μια απλή δανειακή Σύμβαση αλλά μια διεθνής Σύμβαση που περιορίζει την εθνική κυριαρχία και έπρεπε να κυρωθεί ως τέτοια και μάλιστα με την αυξημένη απαρτία που προβλέπει το Σύνταγμα

- Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του υπάρχοντος χρέους και τις προβλέψεις αυτές. Την ίδια άποψη έχει από καιρό και το ΔΝΤ. Η τραγική αλήθεια όμως είναι ότι με το Νέο Μνημόνιο το χρέος όχι μόνο δεν γίνεται βιώσιμο αλλά διογκώνεται. Η εξυπηρέτησή του,ακόμα και μετά μια επ
Keywords
Τυχαία Θέματα