Κερδοσκόποι.org...

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της πώλησης, έναντι τιμήματος 1,135 δισ. δολαρίων, του μητρώου τομέα .ORG στο επενδυτικό fund Ethos Capital. Η πώληση αποφασίστηκε από τη μη-κερδοσκοπική οργάνωση Public Internet Registry (PIR), η οποία είχε δημιουργηθεί το...

2002 από την επίσης μη-κερδοσκοπική Internet Society (ISOC) ακριβώς για τη διαχείριση του συγκεκριμένου μητρώου τομέα.

Ο
τομέας .ORG ανήκει στους γενικούς τομείς ανωτάτου επιπέδου, οι οποίοι θεωρητικά προορίζονταν για την διευθυνσιοδότηση στο διαδίκτυο συγκεκριμένου τύπου οργανισμών — πχ: .COM για εμπόριο, .EDU για εκπαιδευτικά ιδρύματα, .GOV για κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το .ORG, που ήταν από τους αρχικούς τομείς που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο του 1985, αποτελεί σύντμηση της λέξης «organization» και αρχικά προοριζόταν για χρήση από μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις και γενικότερα οργανώσεις που δεν είχαν εμπορικό χαρακτήρα και δεν καλύπτονταν από κάποιον έτερο τομέα. Πλέον οποιοσδήποτε μπορεί να κατοχυρώσει διεύθυνση στον τομέα .ORG, αλλά επί το πλείστον συνεχίζει να χρησιμοποιείται κυρίως από τέτοιου είδους οργανώσεις.

Σύμφωνα με έρευνες καταναλωτών, το κοινό αντιλαμβάνεται τις ιστοσελίδες με κατάληξη .ORG ως πιο άξιες εμπιστοσύνης και είναι πιθανότερο να στραφεί σε αυτές σε περίπτωση κρίσης και να εμπιστευτεί πληροφορίες που βρίσκονται σε ιστοσελίδα με κατάληξη .ORG.

Η απόφαση της πώλησης του μητρώου του τομέα .ORG, που ανακοινώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019, θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση του συγκεκριμένου τομέα, με άνοδο τιμών και την «εισβολή» κερδοσκοπικών οργανισμών. Άλλωστε οι επενδυτές της Ethos Capital, που σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο μπορούν να παραμείνουν ανώνυμοι, θα θέλουν επιστροφή από το περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια που θα ξοδέψουν για την αγορά του μητρώου.

Η πώληση έρχεται λίγο καιρό έπειτα από την άρση της Διαδικτυακής Ουδετερότητας στις ΗΠΑ, της υποχρέωσης δηλαδή τον παρόχων δικτύου να μην κάνουν διακρίσεις στην πρόσβαση των πελατών τους στο ίντερνετ. Αν το μητρώο .ORG καταλήξει εν τέλει στα χέρια κερδοσκοπικών ιδιωτών, θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα στον δημόσιο χαρακτήρα του ίντερνετ.

732 οργανώσεις, πάνω 22.000 άτομα και έξι Αμερικανοί βουλευτές έχουν συνυπογράψει μέχρι στιγμής επιστολή του Electronic Frontier Foundation (EFF) προς τον πρόεδρο και διευθυντή του Internet Society, Άντριου Σάλιβαν, να σταματήσει την πώληση του μητρώου.

Διαδήλωση οργανώθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο Λος Άντζελες, έξω από τα γραφεία του Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού-ομπρέλα που διαχειρίζεται ολόκληρο το σύστημα ονομάτων τομέα του ίντερνετ.

Η μόνη κίνηση του PIR σε απάντηση στην αυξανόμενη πίεση για την ακύρωση της πώλησης του μητρώου τομέα .ORG, ήταν να επεκτείνει την 30ήμερη περίοδο αναθεώρησης που έληγε στις 17 Ιανουαρίου, έως τις 17 Φεβρουαρίου, για να επιτρέψει την παροχή «περαιτέρω πληροφοριών ώστε το ICANN να έχει πλήρη αντίληψη της Συναλλαγής»...

info-war.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα