Και τώρα τι κάνουμε;...


Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν χθες είναι πολύ χειρότερα από αυτό που δείχνουν. Η άνοδος των τιμών στα βασικά είδη διατροφής είναι πολύ υψηλότερη από... το γενικό 10,2%, ενώ για ακόμα έναν μήνα οι τιμές στην ενέργεια προκαλούν τρόμο.

Ακόμα χειρότερες είναι οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς προεξοφλούν επιδείνωση τους επόμενους μήνες με νέο κύμα ανατιμήσεων έως 20% σε βασικά είδη διατροφής.

Δεν χωράει αμφιβολία πως τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της ενέργειας, αν δεν έχουν ήδη αποδειχτεί, πολύ

γρήγορα θα αποδειχτούν ανεπαρκή. Η λεηλασία εισοδημάτων θα συνεχιστεί ακάθεκτη και οι επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από ένα σημείο και μετά μάλλον θα είναι δύσκολο να υπολογιστούν.

Στροβιλιζόμαστε στη δίνη μιας κρίσης που από τα πράγματα αποδεικνύεται χειρότερη και από την κρίση των μνημονίων. Και αν ληφθεί υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται για ακραίες καταστάσεις αντιμετώπισης ενός ενεργειακού «σεισμού», τότε είναι απολύτως βέβαιο πως αυτό που έρχεται είναι απερίγραπτα χειρότερο.

Μας λένε πως η κρίση που βιώνουμε οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ πιο σύνθετη και ασφαλώς πολύ πιο διαφορετική. Η κρίση που βιώνουμε ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο, επιδεινώθηκε με αυτόν αλλά παίρνει απερίγραπτες διαστάσεις από τότε που η Δύση αποφάσισε να τον μετατρέψει σε οικονομικό.

Ή μήπως δεν είναι οι κυρώσεις και τα εμπάργκο που μαζί με την κερδοσκοπία μετέτρεψαν την ενέργεια από αγαθό για τον άνθρωπο σε είδος πολυτελείας πυροδοτώντας ακραίες ανόδους τιμών σε όλα τα προϊόντα και κυρίως στα τρόφιμα;

Και τώρα τι κάνουμε; Τώρα χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις. Χρειάζεται να παταχθεί η κερδοσκοπία. Να ελεγχθεί η παραγωγή ενέργειας από το Δημόσιο. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Να πάψει πια η χώρα να ακολουθεί πειθήνια τους ισχυρούς της Δύσης και να προτάξει το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη; Δεν της το επιτρέπουν ούτε οι ιδεοληψίες της ούτε οι δεσμεύσεις της. Θα της επιτρέψουμε να μας σύρει στην καταστροφή;...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Keywords
Τυχαία Θέματα