Η κυνική απεικόνιση της κρίσης … through the mirror!

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου
«Ανήκουμε στους δανειστές μας»! Αυτό είναι το σύνθημα που χαράσσει η πολιτική ηγεσία μας στον καθρέφτη, μέσω του οποίου διακρίνει κανείς την ταυτότητα της σημερινής Ελλάδας. Τα κράτη που ανήκουν στους δανειστές τους, όμως, εμφανίζονται στον καθρέφτη σαν υποθηκευμένα μαγαζιά λιανικής. Όσο κερδίζει ο δανειστής από την υποθήκη το μαγαζί θα παραμείνει ανοιχτό, μετά θα κλείσει και θα εκποιηθεί το περιεχόμενο ή ακόμη θα κατακερματιστεί το...... ίδιο το μαγαζί ως οντότητα στον πολιτικό χάρτη.

Επιμήκυνση
του χρεοστασίου σημαίνει διεύρυνση της υποθήκης και ότι η υποθήκη μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλον δανειστή. Υπάρχει άλλος δανειστής; Υπάρχει, αλλά Ευρώ δεν δίνει. Δραχμές δεν δίνει. Δολάριο δεν δίνει. Ρούβλι δεν δίνει…Και τι δίνει; Αυτό που δίνει ο τοκογλύφος: χρόνο σε Ευρώ μέχρι να του παραδώσεις το μαγαζί! Να το κάνει τι; Ενυπόθηκο δάνειο για την πάρτη του με χαμηλό επιτόκιο. Καί έτσι σώζεται το Ευρώ! Αυτά γίνονται εκεί όπου η ιδιότητα του δανειστή, συγχέεται σκοπίμως και παραμορφωτικώς με την ιδιότητα του εγγυητή.
Η τρόικα προσέφερε εδώδιμα και αποικιακά ως δανειστής και όχι ως εγγυητής. Και έτσι την πατήσαμε, παρόλο που ημείς είχαμε προειδοποιήσει από το πρωί της κρίσης: αν δεν μετατραπεί η τρόικα σε εγγυητή θα το χάσεις το μαγαζί! Εσύ διαπλοκή την έκανες ύπουλα δανειστή και όχι εγγυητή, εξαπατώντας τον λαό, διότι έσπευσες να καλύψεις την κατάχρηση από το ταμείο! Με άλλα λόγια, το αφεντικό τρελάθηκε από τις συνέπειες που θα είχε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Ελλάδας και τρέμοντας επίσης για τις πιθανές συνέπειες από τον άμεσο παραμερισμό του από το ταμείο και την διεύθυνση, μετέτρεψε αυτούς που κάλεσε για εγγυητές σε επίσημους μεγαλοδανειστές. Και αυτό ενώ το χρέος ολοένα και περισσότερο από ιδιωτικό μετατρέπεται σε επίσημο, δηλαδή σε ενυπόθηκο στοιχείο. Εκεί όπου σταματάει η κερδοσκοπία των επίσημων φορέων της τρόικας - με «ριγμένο» το ΔΝΤ – αρχίζει η επιμήκυνση του ενυπόθηκου δανεισμού. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει προσπάθεια να μην ληφθούν υπόψιν τα κερδοσκοπικά στοιχεία που επιβαρύνουν την αξία του μαγαζιού (επιπλωμένο και επανδρωμένο). Η αξία του «καταστήματος Ελλάς», αποτιμάται αυτή την περίοδο από την ηγεσία των επίσημων δανειστών με την βοήθεια των ελεγκτών της τρόικας με κριτήριο την συντηρητική εκτίμηση της μελλοντικής εμπορευσιμότητας του ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψιν τα μακροχρόνια γεωπολιτικά και πιθανά γεωοικονομικά χαρακτηριστικά του, τις ευρωπαϊκές και τις τοπικές συνθήκες της αγοράς, την τρέχουσα χρήση και τις κατάλληλες εναλλακτικές χρήσεις του καταστήματος σε επίπεδο γεωστρατηγικής και διεθνούς πολιτικής. Να γιατί η στενή συνεργασία στο ζήτημα Γερμανίας-ΗΠΑ-Γαλλίας.
Καταλάβατε ότι το ζήτημα της «διαφωνίας» / «διαπραγμάτευσης» μεταξύ της Συγκυβέρνησης των διαπλεκομένων και της τρόικας εστιάζεται απλώς στην διαμόρφωση της αξίας του μαγαζιού και πουθενά αλλού; Άμα ρυθμιστεί το ζήτημα της χρήσης, θα ρυθμιστεί και το ζήτημα της αξίας, άρα και οι τιμές και ο είδος των
Keywords
Τυχαία Θέματα