Η κορύφωση της κρίσης σαν πέταγμα γλάρου

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου
Σήμερα θα «συνομιλήσω» με τον γλάρο που με προκαλεί από απέναντι. Θα τα λέω στον γλάρο αναφερόμενος σε εσένα αναγνώστη, ο οποίος θα βρίσκεσαι στη θέση κλασικών ή σύγχρονων μορφών της φιλοσοφίας, της οικονομίας, των ιδεών και της εφαρμοσμένης πολιτικής. Πρόκειται για μια εσωτερική συζήτηση μέσα στο αμφιθέατρο το μυαλού του συντάκτη αυτών των γραμμών, που προκλήθηκε από το πέταγμα του γλάρου, τον οποίον καλό είναι να τον βλέπεις και να μην τον ακούς, αλλά πάντα να τον αφουγκράζεσαι με προσήλωση. Θα ταΐσω σήμερα τον....... γλάρο με ένα μίγμα από κομματιασμένες/τεμαχισμένες
μικρές ή μεγάλες αλήθειες (υποκειμενικές είναι πάντα αυτές), έτσι ώστε να ανασυνθέσω με λίγο από σουρεαλιστικό πιπεράκι τον ορθολογικό μύθο της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης.
Επίτρεψέ μου να το πάρω από μακριά για να το φέρω με μια βουτιά στο σήμερα, όπως ακριβώς πετάει μπροστά μου προκλητικά Εκείνος – παρακολουθώντας, δηλαδή, την κίνηση του γλάρου. .
Την αρετή και τον πλούτο ζήτησες Καλλίμαχε από τον Δία για να γίνουν τα αντράκια άνδρες, ωστόσο ο πλούτος λήστεψε την αρετή στον τόπο αυτό και οι άνδρες θα παραμείνουν για πάντα ανδράκια. Ρίξε τώρα το κεραυνό Διά μου, μήπως ηλεκτριστούν τα ανδράκια και εξαγοράσουν λίγα δράμια αρετής με τον πλούτο του λαού. Όλα σήμερα με δημόσιο χρέος τα αγοράζει κανείς, ακόμη και τον αντρισμό.
Το δημόσιο χρέος κατάντησε ντροπή, όμως η χειρότερη ντροπή είναι να μην πολιτεύεσαι σκληρά για να απαλλαγείς από αυτή τη ντροπή. Και αν αυτή η απαλλαγή φέρει φτώχεια; Τότε η χειρότερη ντροπή είναι να μην αγωνίζεσαι να απαλλαγείς από αυτούς που σε ντρόπιασαν, σε χρέωσαν και μετά σου δήλωσαν μαζί τα φάγαμε, πλήρωνε μέχρι να χρεοκοπήσεις ξανά! Και αφού ξανά χρεοκοπήσεις θα σου πουν: «Ντροπή να ντρέπεσαι, γενικώς. Δεν υπάρχει ντροπή για το γεύμα, εκεί όπου όλοι μαζί τα τρώνε»! Από το σημείο αυτό αρχίζει ο Επιτάφιος του Περικλή, όταν και εάν ξεφυτρώσει ένας καινούργιος Θουκυδίδης. Τα επόμενα 15 χρόνια θα φάμε από τον εμετό του χρέους μας. Από τον εμετό του πλούτου αυτού του λαού, Μαρξ μου!
Ό, τι παράγει πλούτο, με τα κλασικά οικονομικά της νεωτερικότητας, καταναλώνει άνθρωπο και φυσικό περιβάλλον. Τώρα ο εμετός περιέχει και άνθρωπο και φυσικούς πόρους σε πολτοποιημένη μορφή. Τόσα χρόνια χαμένα, τόσοι άνθρωποι χαμένοι, τόσοι πόροι άδικα ξοδεμένοι! Πάμε για να φτιάξουμε νέο χρέος, να παράγουμε νέο πλούτο που θα καταναλώσουν οι δανειστές σου. Αυτή η κατανάλωση (το είδος κατανάλωσης) παράγει εμετό. Θα τον λουστούν οι επόμενες γενιές.
Μια και οι επιθυμίες των ανθρώπων για αγαθά δεν έχουν όριο, η σπατάλη της ζωής και της βιόσφαιρας είναι ατελείωτη. Αριστοτέλη, ανάποδα τα έλεγες, απατεώνα! Αν ζούσες σήμερα δεν θα έθετες το δίλλημα «ευρώ ή δραχμή», αλλά «δραχμή ή ευρώ», δηλαδή μάρκετινγκ πάλι με την ψήφο θα έκανες, τώρα που η τιμή των αγαθών για να πέσει πρέπει να γκρεμοτσακιστεί η ίδια η ζωή.
«Αν θέλει η ψυχή σου πλούτο δούλευε, δούλευε», μας δούλευε και ο Ησίοδος. Η ανεργία είναι κλίβανος ψυχών. Δούλευε,
Keywords
Τυχαία Θέματα