Η μπακαλική του κ. Στουρνάρα...


Ποιες ακριβώς είναι οι ειδήσεις από τη χθεσινή συνέντευξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο in.gr;

Πρώτον, ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα».

Δεν

νομίζουμε... ότι υπάρχει αμφιβολία για το ποια κυβέρνηση φωτογραφίζει.

Δεύτερον, ότι για τους πλειστηριασμούς η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Καμιά έκπληξη κι εδώ.

Τρίτον, ότι «για να μειωθεί η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού, πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες».

Δεν μας κάνει σοφότερους αυτό, καθώς οι μικρές τράπεζες έχουν μικρά μερίδια στην αγορά δανεισμού και αποταμίευσης.

Τέταρτον, ότι «η φοροδιαφυγή στη χώρα μας φτάνει τα 60 δισ. ευρώ». Πώς προκύπτει αυτό, κατά τον κεντρικό τραπεζίτη; Από το γεγονός ότι «έχουμε «80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων», άρα 140-80=60 δισ. ευρώ.

Αλήθεια, τώρα; Ετσι υπολογίζει ο μέγας τεχνοκράτης της τραπεζικής και της οικονομίας τη φοροδιαφυγή; Με μια μπακαλίστικη αφαίρεση; Η κατανάλωση από τα έτοιμα, τις «καβάτζες», τις καταθέσεις, τις αγορές με δόσεις πώς μετριέται; Κι αν το 42% της κατανάλωσης είναι… μαύρη, τότε να υποθέσουμε ότι και το 30% του ΑΕΠ για το οποίο πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης οφείλεται στους φοροφυγάδες;

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα