Γερμανικό, γαλλικό, ιταλικό, κινεζικό ενδιαφέρον αλλά και κινητικότητα από το Κατάρ

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόϊκα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών, θα πρέπει εντός του 2013 να έχει καταλήξει στο τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης, το οποίο έχει περάσει από…
χίλια κόσκινα.

Το τελευταίο σενάριο προβλέπει το σπάσιμο της επιχείρησης σε δύο μέρη, προκειμένου το όλο εγχείρημα να είναι συμβατό με τις κοινοτικές απαιτήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς
ενέργειας. Το πρώτο μέρος, η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» θα πωληθεί, μέσω διεθνούς διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί και αφορά και ένα κομμάτι του πελατολογίου της επιχείρησης.

Γι' αυτό το «καλάθι» ή τη «μικρή» ΔΕΗ θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση, έτσι ώστε να γίνει το πρώτο βήμα της ιδιωτικοποίησης του ομίλου.

Για το δεύτερο και μεγαλύτερο θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής μέσω διαγωνισμού. Πηγές της αγοράς αλλά και πολιτικά στελέχη εκτιμούν ότι καθώς θα απαιτηθούν πολλά κεφάλαια, πιθανότεροι για την απόκτησή της αναδεικνύονται ξένοι και όχι εγχώριοι όμιλοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ίδιες πηγές μιλούν για γερμανικό, γαλλικό, ιταλικό, κινεζικό ενδιαφέρον, αλλά και για κινητικότητα από το Κατάρ.

Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς θα ξεκινήσει με την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό έως και 49%, με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του 2013.

Επόμενη φάση θα είναι η δημιουργία βιώσιμης ανταγωνιστικής εταιρείας στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού, ενώ το τρίτο στάδιο του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προβλέπει τη διάθεση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ σε στρατηγικό επενδυτή. Η διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση της «Μικρής ΔΕΗ» που προβλέπεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 και θα ολοκληρωθεί το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Keywords
Τυχαία Θέματα