Στο δρόμο για τη νέα αρχιτεκτονική της χώρας

Η «θερινή ατζέντα» του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είναι ήδη πλήρης και από αυτήν προκύπτει ότι ως το καλοκαίρι θα έχει στραμμένη την προσοχή του σε συγκεκριμένους τομείς.

Η προετοιμασία για την προεδρία της Ε.Ε. που αρχίζει σιγά-σιγά, η αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και άρα των κομματικών δυνάμεων και

η διαμόρφωση ορατής αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα είναι μερικές από τις προτεραιότητες που σημειώνει στο φάκελό του ο Πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοτήτων θα επιδιώξει να διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική για τη χώρα, ώστε να…κατασκευαστεί στο πλαίσιο της Νέας Μεταπολίτευσης, ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα.

Ήδη, η κατάληξη της σύγκρουσης με τους εκπαιδευτικούς, υπέρ της κυβέρνησης, δίνει και άλλον αέρα στον Πρωθυπουργό, που επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, σπάει αυγά και συνθλίβει κατεστημένες αντιλήψεις, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο στη χώρα.

Η προσπάθεια για την πλήρη αλλαγή του καθεστώτος

«Αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη και στην πράξη πρόκειται για τη συσπείρωση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας, η αναβίωση των συζητήσεων για την ευρύτερη κεντροδεξιά με το προσκλητήριο από το βήμα του συνεδρίου σε δυνάμεις, μεταρρυθμιστικές και φιλελεύθερες, εκτός ΝΔ, η κατάρτιση, μέσω κοινωνικού διαλόγου, ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας, για τις αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο, κ.α.

Σε αυτό το νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, ο Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει αντιστοίχως «νέες δράσεις» βάσει ενός «μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού», που επεξεργάζονται κατά τμήματα και εισηγούνται στον Πρωθυπουργό οι στενοί του συνεργάτες.

Ο σχεδιασμός αυτός φθάνει ως και το 2014, οπότε η νέα κεντροδεξιά που οραματίζεται ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να κινηθεί επιτυχώς σε δύο μέτωπα: στην προεδρία της Ε.Ε. και στις ευρωεκλογές.

Το 2014 χαρακτηρίζεται από τώρα «κρίσιμο» για τη ΝΔ και στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός δεν εξασφαλίζει απαραιτήτως και τις λύσεις για τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο εξής.

Η διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη είναι ένα από αυτά τα προβλήματα και σύντομα αναμένεται ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς να ασχοληθεί προσωπικά με την πολιτική ανασυγκρότηση που πρέπει να υπάρξει στη χώρα, καθώς θα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου.

Ανεξάρτητα από τους εσωκομματικούς σχεδιασμούς και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, ο Πρωθυπουργός προετοιμάζει ως το καλοκαίρι εντυπωσιακές κινήσεις στον διεθνή ­χώρο, ενώ θα ακολουθήσουν και εξορμήσεις στην περιφέρεια και θα αναδειχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα