Γερμανικά γυμνάσια στην Αθήνα

Συνολική επαναδιαπραγμάτευση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τον διευρυμένο ρόλο του EFSF εξετάζει η Γερμανία, εν μέσω της νέας αναταραχής στην αγορά ομολόγων και στα χρηματιστήρια.Διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι το Βερολίνο, στηριζόμενο στο γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης είχε λάβει τις αποφάσεις μόνο σε πολιτικό επίπεδο και δεν προχώρησε στις τεχνικές διευκρινίσεις, θα επιχειρήσει να βάλει σκληρές ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη αγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στη δευτερογενή αγορά ούτε μεγάλη χρήση σε προληπτικό επίπεδο.Αντιθέτως, θα επιχειρήσει να ενισχύσει τον εποπτικό ρόλο της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Το γερμανικό πλάνο που βρίσκεται στα......... σκαριά αναμένεται να τεθεί σε έκτακτο Εurogroup στις αρχές Σεπτεμβρίου ή και σε έκτακτη σύνοδο της ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών.Η Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις γιατί αναπόφευκτα θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στο νέο δάνειο για τη χώρα μας αλλά και σκλήρυνση στους όρους δανειοδότησης, ενώ παράλληλα θα ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα σύντομα.Πρόγευση της πιο αυστηρής στάσης της Γερμανίας έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιπ Ρέσλερ όταν ζήτησε τη θέσπιση ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ένα Μάαστριχτ 2, μέσα από το οποίο θα συσταθούν νέα όργανα επίβλεψης των δημοσιονομικά προβληματικών χωρών που θα επιβάλλουν αυστηρές ποινές με πολιτικές διαδικασίες και όχι σε επίπεδο Κομισιόν.Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα δεν είναι στρογγυλοποιημένες και ο γερμανικός προϋπολογισμός δεν είναι self-service για να καλύπτει τις λεγόμενες αμαρτωλές χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ηγέτη των ελεύθερων δημοκρατών, κ. Μπρουντέρλε, που άφησε να εννοηθεί ότι η Κάτω Βουλή της Γερμανίας θα μπορούσε να πιέσει για τροποποιήσεις στο πακέτο που προκύπτει από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, "έχουν αρχίσει οι φωνές εντός της γερμανικής κυβέρνησης να μπει φρένο στη συνεχή κάλυψη των προβληματικών χωρών χωρίς την απαραίτητη δημοσιονομική λιτότητα, ενώ υπάρχουν εκθέσεις που θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να συνεχίσει για πολύ καιρό τη μαζική αγορά ομολόγων".

"Χωρίς ρύθμιση υπονομεύεται ο ισολογισμός όχι μόνο της ΕΚΤ αλλά και των δημοσιονομικά υγιών χωρών που έχουν αξιολόγηση 'ΑΑΑ'", ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πιέσεις προς τη Μέρκελ
Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα των χριστιανοδημοκρατών απαιτεί από την κ. Άγκελα Μέρκελ να δημιουργηθεί εσωτερική επιτροπή ευρωζώνης, η οποία θα συναποφασίζει για το ποια στάση θα κρατά από εδώ και στο εξής η Γερμανία σε αποφάσεις όπως αγορές ομολόγων, δανειοδότηση προς την Ελλάδα κ.λπ.
 
Και ενώ η ηγεσία της Ε.Ε. διαμηνύει ότι οι αποφάσεις θα υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατό και η Κομισιόν έχει ξεκινήσει εκστρατεία πίεσης για να μην υπαναχωρήσουν οι χώρες και επισπεύδει την έκθεση για την έκδοση του ευρωομολόγου, όλο
Keywords
Τυχαία Θέματα