Φτηνές αλήθειες...

Ο λαός δεν θέλει τις μεγάλες ιδέες, προτιμά τις φτηνές αλήθειες. Αυτό έλεγε ένας Γάλλος διανοούμενος και μας ήρθε στο μυαλό τώρα που σε πολλές χώρες, κυρίως δε στη χώρα μας η φτηνή αλήθεια ή το ακριβό ψέμα κυριαρχούν και δεν αφήνουν να γεννηθεί κάποια μεγάλη ιδέα.

Είναι αξιοπρόσεκτο αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία....
Ο Ερντογάν θέλοντας να επαναφέρει τη θανατική ποινή για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους λέει ότι «άμα το θέλει ο λαός θα γίνει». Έτσι, πετάει τη μπάλα στον κόσμο ο οποίος εύκολα τυφλώνεται από τα ψεύτικα διλήμματα
ή την πόλωση που για συγκεκριμένο σκοπό προωθείται.

Οι ηγέτες που θέλουν να επιβάλουν την κυριαρχία τους χρησιμοποιούν το λαό κατά το δοκούν. Το ίδιο κάνει και ο Μαδούρο όταν θέλει να κατηγορήσει όλους τους άλλους αλλά ποτέ τον εαυτό του για τα όσα περνά η χώρα.

Οι «έξυπνοι» πολιτικοί, δικτάτορες ή δημοκρατικά εκλεγμένοι, έχουν πολλούς τρόπους να κοροϊδέψουν τον λαό και μάλιστα να το κάνουν με τρόπο που θα φαίνεται ότι συμμετέχουν στα πεπραγμένα του τόπου. Είναι τόσο εύκολο να πείσεις τον κόσμο ότι παίρνει μέρος στη γραφή της ιστορίας. Του λες μια φτηνή αλήθεια ή ένα συγκαλυμμένο ψέμα που περνάει ως… αλήθεια και καθάρισες. Και πολλές φορές κάνει τέτοια εγκλήματα μια κυβέρνηση με την υπογραφή του λαού.

Ακριβώς αυτό έγινε πέρυσι με την… υπέρτατη δημοκρατική πράξη, όπως πούλησαν το δημοψήφισμα. Μια «γιορτή της δημοκρατίας» με χορούς και τραγούδια στο Σύνταγμα μετατράπηκε σε «κηδεία» για τη χώρα και για το 61% που ψήφισε το όχι το οποίο έγινε ναι από τον άνθρωπο που έστησε το δημοψήφισμα.

Το ίδιο πάει να γίνει με την… ενδυνάμωση της λαϊκής συμμετοχής, όπως είπε ο Τσίπρας στο πρόσφατο μήνυμά του. Η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα ανακοινώσει αύριο θα έχει πολλές φτηνές αλήθειες. Οι οποίες δεν κοστίζουν καθόλου σ’ αυτόν που τις προτείνει, αντιθέτως του δίνουν αέρα δημοκρατικής νομιμότητας και τον καθιστούν «ηγέτη» σε μια χώρα που υποτίθεται ότι έχει τη λαϊκή βούληση πάνω απ’ όλα.

Το κόλπο του Τσίπρα και της παρέας του είναι να βάλει στο παιχνίδι τους πολίτες σε μια δήθεν αμεσοδημοκρατία που δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια. Είναι η άλλη πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο λαός θα «καθαρίσει» και πάλι με τη… σοφία του. Αλλά η χώρα θα σέρνεται στα λάθη που κάνει συνεχώς και που τη φέρνουν πίσω δεκαετίες.

antinews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα