Φως στην άκρη του τούνελ – Ο Πούτιν αλλάζει τις ισορροπίες στη Συρία

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος κατόρθωσε όχι μόνο να περάσει μια ρωσική στρατηγική στη Μέση Ανατολή, αλλά έκανε τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες και όσο και την Σαουδική Αραβία να δεχθούν τελικά την άποψή του για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Eric Verhaeghe.

Τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ....
στη Συρία μιλούν από μόνα τους: η Μόσχα μείωσε σημαντικά την στρατιωτική δύναμη του Daesh, με αεροπορικές επιδρομές
και έχει επίσης διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση με την επιτυχή υιοθέτηση ψηφίσματος του ΟΗΕ σχετικά με τη Συρία, όπως τονίζει ο αρθογράφος.

Το γεγονός ότι ο Τζον Κέρι επισκέφθηκε τη Μόσχα και η αποδοχή από την Ουάσινγκτον να συζητήσει το θέμα με τη Ρωσία δείχνει την πτώση της δυτικής επιρροής στη Μ. Ανατολή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διαπραγματευτούν, ενώ η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τελείως την ισορροπία δυνάμεων, θέλοντας να πάρει ακόμα πιο ευνοϊκά αποτελέσματα,» δήλωσε ο Verhaeghe σύμφωνα με το Atlantico.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το τι λένε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα ξεκαθάρισε πως δεν είναι στόχος της να μείνει ο Άσαντ στην εξουσία με κάθε τρόπο, ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζει η Δύση. Αν οι Σύριοι εκλέξουν άλλο Πρόεδρο η Ρωσία θα σεβαστεί την επιλογή τους.

Πλέον οι ΗΠΑ και η Γαλλία δεν ζητούν την πτώση του Άσαντ ως προϋπόθεση για διάλογο, ενώ δήλωσαν ακριβώς το αντίθετο. Αυτή είναι η δύναμη της ρωσικής διπλωματίας, αναφέρει το Atlantico.

Η Ρωσία θα μπορούσε φυσικά να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ και τη Γαλλία ποιος εξόπλισε το DAESH με την ελπίδα να ανατραπεί ο Άσαντ. Η απερίσκεπτη πολιτική τους έθρεψε τελικά το θηρίο που αναπτύχθηκε, έγινε ανεξέλεγκτο και δραπέτευσε από το κλουβί του.

Κάτω από αυτές τις περιστάσεις στη Συρία γίνεται ακόμη πιο φανερό πως η ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο από μία υποτελής των ΗΠΑ. Μετά τις νίκες του Πούτιν στη Μέση Ανατολή, οι Ευρωπαίοι ψήφισαν την επέκταση των αντιρωσικών κυρώσεων για να εξομαλύνουν κάπως την αίσθηση απώλειας ελέγχου των εξελίξεων στη Συρία, καταλήγει ο Γάλλος διεθνολόγος.

Οι δυνατότητες της Ρωσίας που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον Daesh στη Συρία »ήταν ένα σοκ για τις ΗΠΑ», όπως δήλωσε ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta και φιλοξένησε διαδικτυακά το sputnik.

«Είμαι βέβαιος ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες που εμφανίζονται από τη Ρωσία ήταν ένα σοκ για τις ΗΠΑ οι οποίες προφανώς πίστευαν πως μόνο αυτές και το ΝΑΤΟ μπορούν να διεξάγουν έναν τέτοιο πόλεμο».

Σύμφωνα με τον Pushkov, η αντίδραση πολλών από τους προεδρικούς υποψήφιους των ΗΠΑ που απαιτούν να τιμωρηθεί η Ρωσία χρησιμεύει ως απόδειξη της εικασίας του. Η ελίτ των ΗΠΑ δρα προσβεβλημένη και φαίνεται μπερδεμένη από αυτή την εξέλιξη, οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν αλλάξει ριζικά την κατάσταση στη Συρία, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Daesh στη Συρία, κατάφερε να ανατρέψει τα σχέδια του Ερντογάν, αφού η Τουρκία επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το τρομοκρατικό κίνημα »ως ένα εργαλείο για να επεκτείνει την επιρροή της σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

«Όταν η αεροπορία μας στόχευσε αυτόν τον μηχανισμό (τις εξαγωγές πετρελαίου Daesh), ο Ερντογάν έγινε νευρικός και έκανε μια απολύτως ανεπαρκή, απερίσκεπτη και καθαρά αντανακλαστική απόφαση, όπως δήλωσε ο Pushkov σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τις τουρκικές δυνάμεις.

Η Ρωσία το τελευταίο διάστημα εντείνει τα πλήγματα κατά των ισλαμιστών και ταυτοχρόνως καρφώνει τις χώρες που χρηματοδοτούν ή οπλίζουν το DAESH.

Η Μόσχα έχει δηλώσει πως η Άγκυρα είναι ο κύριος υπεύθυνος για το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ, κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και την οικογένεια του για άμεση συμμετοχή στην επιχείρηση πετρελαίου των τζιχαντιστών.

Το Ρωσικό ΥΠΑΜ αποκάλυψε πρόσφατα δορυφορικές εικόνες που δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος να μεταφέρει 200.000 βαρέλια πετρελαίου πάνω σε 1.700 φορτηγά προς διάφορες χώρες, αλλά κυρίως προς Τουρκία.

Eπίσης η Διεθνής Αμνηστία, που… κάνει τα στραβά μάτια σε επιχειρήσεις άλλων κρατών της Δύσης κατηγορεί χωρίς αποδείξεις φυσικά πως οι βομβαρδισμοί της Μόσχας χτυπούν αμάχους.

Η θέση της Ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας συνοψίζεται στα εξής επιχειρήματα: »Η έκθεση χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «πιθανές ρώσικες επιθέσεις» και «πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» που συνιστούν υποθέσεις δίχως απόδειξη.»

»Το Ρωσικό ΥΠΑΜ καλεί τη Διεθνή Αμνηστία να δηλώσει τις πηγές των δεδομένων της σε σχέση με τις ρωσικές πτήσεις.»

»Γιατί η Διεθνής Αμνηστία κράτησε σιγή ιχθύος όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χτυπούσαν αμάχους;»

»Είναι παράξενο που η Διεθνής Αμνηστία δεν έδωσε προσοχή στα εγκλήματα πολέμου στη Συρία πριν τις ρωσικές επεμβάσεις. Το επιλεκτικό περιεχόμενο των εκθέσεων της μας είναι γνωστό. Δεν έχουμε δει ούτε μια σελίδα αναφοράς στις επεμβάσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στη Συρία και στο Ιράκ.»

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σιγά-σιγά αποδομούν την ισχύ του DAESH με τρανό παράδειγμα το σχετικό δημοσίευμα των δυτικών ΜΜΕ, πως οι τζιχαντιστές έχουν χάσει το 18% των εδαφών τους σε σχέση με το προηγούμενος έτος. Εν αντιθέσει με τα χτυπήματα των ΗΠΑ το προηγούμενο έτος που δεν απέφεραν τα ανεμενόμενα αποτελέσματα.

Η στρατιωτική ενεργοποίηση της Ρωσίας στην περιοχή θέτει εκ των πραγμάτων τέλος στο δόγμα του Wolfowitz – υποχρεώνοντας πλέον τις Η.Π.Α. να πάρουν θέση. Η συμμαχία της δε με την Κίνα και το Ιράν, σε συνδυασμό με την ανάγκη να καθοριστεί ποιές δυνάμεις θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, μετά το τέλος του πολέμου, έτσι ώστε να ακολουθήσει η ανοικοδόμηση της, τοποθετεί τις Η.Π.Α. μπροστά σε μία απόφαση, η οποία θα είναι καθοριστική για τη «μελλοντική τάξη πραγμάτων» – όπου είτε θα απομονωθούν, είτε θα αποτελέσουν μία από τις πολλές μεγάλες δυνάμεις που θα εγγυώνται την ειρήνη στον πλανήτη.

Ο Πούτιν επιτυγχάνει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής του και όλο και περισσότερο γίνεται παγκόσμιος ηγέτης ανατρέποντας τους έως τώρα συσχετισμούς.

ithesis.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα