Φαίνεται να αργεί η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ


Βάθος χρόνου θα έχουν οι διαδικασίες της επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ.
Όσοι ευελπιστούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανοίξει διάπλατα τα χαρτιά του και θα περιγράψει με ακρίβεια το τι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ μάλλον θα απογοητευτούν.
Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος
του Κινήματος θα αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης εμφανώς προβληματισμένος από την εικόνα μεταξύ των......
στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκαλώντας το Πολιτικό Συμβούλιο ενδεχομένως και με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών δεν προτίθεται να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει άμεσα η κούρσα της διαδοχής. Ούτε όμως και να εμφανιστεί αδιάφορος απέναντι στις εσωκομματικές εξελίξεις. Θα επιλέξει χαμηλή πτήση. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ξεκινήσει μία «πορεία προς τον λαό» με στόχο την ιδεολογική και πολιτική ανασυγκρότηση του Κινήματος. Ενδεχομένως να προχωρήσει και σε αλλαγές στα όργανα.
Θα επιμείνει όμως στην ανάγκη στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου για να βγει η χώρα σταδιακά από τον οικονομικό εφιάλτη στον οποίο βρίσκεται και να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, συνεργάτες του επισημαίνουν ότι «δεν θα ήταν έκπληξη ο Παπανδρέου να ζητήσει να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι» ούτως ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης και σταδιακά να προωθηθούν οι όποιες εσωκομματικές διεργασίες.
«Ο Γ. Παπανδρέου δεν θα επισπεύσει τις διαδικασίες» λένε συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δίνοντας έμφαση στην άποψη που έχει εκφράσει δημοσίως ο πρώην πρωθυπουργός υπέρ της παράτασης της κυβέρνησης Παπαδήμου. «Μην αποσυνδέετε τη θέση του για τον βίο της κυβέρνησης με τις επιλογές του» λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου και προσθέτουν: «Είναι σαφές ότι δεν θα είναι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το όργανο εκείνο που θα αποφασίσει για τις διεργασίες της επόμενης ημέρας».
Ως προς τις δικές του προθέσεις, ολοένα και περισσότεροι στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου προσανατολίζεται στο να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν θα γίνει άμεσα. Ο ίδιος θεωρεί ότι οφείλει να αξιοποιήσει πολιτικά τον χρόνο που του δίνει η παράταση της θητείας της κυβέρνησης και για να προσπαθήσει να φέρει κοντά το Κίνημα με την κοινωνία και για να αποκαταστήσει την προσωπική του εικόνα.
Κάποιοι εκτιμούν ότι ο χρονικός ορίζοντας για να συμβεί αυτό ενδεχομένως να είναι οι αρχές του καλοκαιριού. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τον χρόνο των εκλογών. Εάν οι εκλογές γίνουν την άνοιξη, τότε ο κ. Παπανδρέου θα φροντίσει να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της διαδοχής εγκαίρως με ανάδειξη του προέδρου από την κάλπη. Εκτός κι αν δεν βρεθεί υποψήφιος που θα ήθελε να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, οπότε σ' αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι ο ίδιος υποψήφιος πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα