Ένα μνημόνιο εκτός οικονομικής και πολιτικής λογικής

Της Λούκας Τ. Κατσέλη
Το όποιο θετικό αποτέλεσματης απόφασης του Eurogroup για απομείωση τουελληνικού χρέους σε ποσοστό της τάξης του 53,5% υπονομεύεται από τους όρους πουσυνοδεύουν το νέο Μνημόνιο. Οι όροι αυτοί στερούνται οικονομικής και πολιτικήςλογικής. Αποσταθεροποιούν ακόμηπερισσότερο την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική και υπονομεύουν τηδημοκρατία.
Τα σκληρά και δυσβάστακτα,για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, μέτρα που επιβάλλονται ενισχύουνεπικίνδυνα την........
υφεσιακή διολίσθηση στην
ελληνική οικονομία και διογκώνουν τηνανεργία. Με συντηρητικές εκτιμήσεις η ύφεση το 2012 αναμένεται ότι θα ξεπεράσειτο 7-8% καθώς η απότομη οριζόντια μείωση των εισοδημάτων από τη μισθωτή εργασίαθα μειώσει το ΑΕΠ κατά 8 δισ. Ευρώ. Η δημοσιονομική εξυγίανση θα συναντήσειακόμη μεγαλύτερα εμπόδια. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διευρυνθεί λόγω, τόσοτης μείωσης των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, όσο και της διόγκωσης τωνδαπανών για επιδόματα ανεργίας και κοινωνικές παροχές.
Η εξυπηρέτηση του δημοσίουχρέους όχι μόνο δεν θα γίνει βιώσιμη, αλλά θα δυσχεράνει ακόμη πιο πολύ καιμετά την ολοκλήρωση του PSI,καθιστώντας την επίτευξη του στόχου απομείωσης του χρέους στο 120% το 2020ανέφικτη.

Σε αντίθεση με το πρώτοΜνημόνιο, οι ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο ουσιαστικάκαταλύουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο, αποδομούν το σύστημα των συλλογικώνδιαπραγματεύσεων και ακυρώνουν στην ουσία το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγήστη διαιτησία. Επιτρέπει στην κυβέρνηση, με αυτό τον τρόπο, να υπαγορεύει τουςμισθούς του ιδιωτικού τομέα και να τροποποιεί τις συλλογικές συμβάσεις. Ηπροώθηση πρωτόγνωρης ανακατανομής οικονομικής ισχύος σε βάρος των μεσαίων καιλαϊκών στρωμάτων διευρύνει τις ανισότητες και απειλεί την ελάχιστη κοινωνικήσυνοχή.
Εκτός από τις υφεσιακέςκαι δυσβάστακτες κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει το νέο Μνημόνιοανατρέπονται με βίαιο τρόπο οι πολιτικές σταθερές των τριών τελευταίωνδεκαετιών. Η δραματική συμπίεση της αγοραστικής δύναμης της μεσαίας τάξης καιτων

λαϊκών στρωμάτωναπονομιμοποιεί τα κόμματα που κατ’ εξοχήν τα αντιπροσώπευαν στη Βουλή καιοδηγεί στη συρρίκνωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και τη Νέας Δημοκρατίας. Οκατακερματισμός του πολιτικού συστήματος και η ενίσχυση των άκρων δημιουργούνσυνθήκες αποσταθεροποίησης. Καλλιεργούν το έδαφος για τη χειραγώγηση και τονέλεγχο της πολιτικής ζωής από εξωθεσμικά κέντρα συμφερόντων και συνιστούνβασικούς παράγοντες επιβράδυνσης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που αφορούν στηδημόσια διοίκηση, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην αποτελεσματικήλειτουργία της αγοράς.
Η έγκριση του ΝέουΜνημονίου συνοδεύεται τέλος από πρωτοφανείς ρυθμίσεις περιορισμού της εθνικήςκυριαρχίας. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Κεντρική Τράπεζα παραιτούνται τουδικαιώματος ασυλίας, γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα κατάσχεσης τόσο τηςιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, όσο και περιουσιακών στοιχείων της Τραπέζηςτης Ελλάδος κάτω από εξαιρετικά περιορισμ
Keywords
Τυχαία Θέματα