Αποκλιμάκωση στη Ρωσία: O Prigozhin (Wagner) σταμάτησε την εξέγερση, πάει Λευκορωσία


Σαφέστατα ενισχυμένος αναδεικνύεται ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin από την εξέλιξη της υπόθεσης με την 24ωρη ανταρσία του ιδρυτή των Wagner Yevgeny Prigozhin, η οποία έλαβε τέλος το απόγευμα του Σαββάτου (24/6/2023) μετά από πυρετώδεις διεργασίες και τη μεσολαβητική παρέμβαση του Lukashenko.

Ο Putin είναι ενισχυμένος γιατί πλέον κατέστη σαφές σε κάθε επίδοξο αμφισβητία της εξουσίας του, ότι το εσωτερικό μέτωπο είναι αρραγές ενώ

συνεχίζονται με επιτυχία οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ενισχυμένος αφού κατόρθωσε με λεπτούς χειρισμούς να αντεπεξέλθει σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση απέναντι σε έναν σκληροτράχηλο παίκτη, όπως ο Prigozhin.

Πληροφορίες αναφέρουν, πως ο Putin σε αντάλλαγμα για τη διακοπή της προώθησης των Wagner θα προχωρήσει σε αλλαγές στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως είναι η επιθυμία του Prigozhin.

Πιθανώς να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Gerasimov.

Ο Prigozhin αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας να σταματήσει την προώθηση των δυνάμεων των Wagner προς τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, σε συμφωνία με τον Vladimir Putin, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής των Wagner.

Ο Prigozhin αποδέχτηκε την πρόταση του Λευκορώσου ηγέτη να σταματήσει η προώθηση των Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Lukashenko δήλωσε ότι τώρα υπάρχει ένα προσχέδιο αποδεκτής λύσης για την κατάσταση, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές των Wagner.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές αρχές έχουν δεσμευθεί για αμνηστία στους Wagner, που δεν θα προχωρήσουν περαιτέρω σε στρατιωτικές ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα