To Spotify κατήγγειλε την Apple στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε

To Spotify ανακοίνωσε ότι προσέφυγε κατά της Apple στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της προμήθειας ύψους 30% που απαιτεί η Apple, από κάθε αγορά συνδρομής μέσα από εφαρμογές του App Store.

Σύμφωνα με τον CEO του Spotify Daniel Ek, ο συγκεκριμένος φόρος έχει επιβληθεί
σκοπίμως από την Apple...
, στις συνδρομητικές εφαρμογές εκείνες που ανταγωνίζονται τις αντίστοιχες της Apple. Ο Ek ισχυρίζεται ότι αν το Spotify τελικά αρχίζει να πληρώνει το μερίδιο του, τότε η τιμή της συνδρομής του Spotify θα διογκωθεί αναγκαστικά πολύ παραπάνω από αυτή του Apple Music, ενώ σε περίπτωση που το Spotify αποφασίσει να μην πληρώσει, τότε η Apple θα επιβάλλει τεχνικούς περιορισμούς στην λειτουργία του app, όπως μπλοκάρισμα ενημερώσεων, και αποκοπή του Spotify από υπηρεσίες όπως Siri, Homepod, αλλά και από το Apple Watch.

Εκτός από την προσφυγή στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε, το Spotify λάνσαρε μια καμπάνια ενημέρωσης μέσω ενός site αφιερωμένου στο "unfair play" της Apple, όπως και ενός βίντεο στο Youtube που εξηγεί ακριβώς τα "παράπονα" της εταιρίας. Eκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η καταγγελία από την Spotify έχει ληφθεί, την οποία η επιτροπή εξετάζει στα πλαίσια των "καθιερωμένων διαδικασιών".

Η προσφυγή του Spotify, είναι η πρώτη περίπτωση ανάλογης καταγγελίας κατά της Apple που καταχωρείται στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., με δεκάδες εταιρίες να ασκούν κριτική για τις "φορομπηχτικές" πρακτικές της Apple, από το λανσάρισμα του App Store το 2011. Τα δύο τελευταία έτη, η Ε.Ε έχει επιβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους 6.7 δις ευρώ και στην Google, εξαιτίας παρόμοιων υποθέσεων αθέμιτου ανταγωνισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα