Guardian: Εκρηκτική ξανά η κατάσταση στα νησιά λόγω προσφυγικού

Απελπιστική είναι η κατάσταση στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου με τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται δραματικά. Συνολικά στη Λέσβο από την 1η Σεπτεμβρίου πέρασαν 2.120 άτομα, στη Χίο 567 και στη Σάμο 832, συνολικά δηλαδή 3.519. Ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του καλοκαιριού....
Οι αρχές εκτιμούν ότι οι αφίξεις βρίσκονται πλέον στο ανώτατο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2016, καθώς καταγράφονται καθημερινά περίπου 200 νέες αφίξεις. Στα hot spot η κατάσταση είναι άθλια.

3.519 νέες αφίξεις στα νησιά από 1η
Σεπτεμβρίου

'Αλλοι 406 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου, από το πρωί της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το πρωί, ανεβάζοντας σχεδόν σε 3.519 τον αριθμό των όσων πέρασαν στα νησιά από 1ης Σεπτεμβρίου και προστέθηκαν στους ήδη διαμένοντες σε αυτά. Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, καταγράφηκε η άφιξη 207 ατόμων στη Λέσβο, 156 στη Χίο και 43 στη Σάμο. Συνολικά στη Λέσβο από την 1η Σεπτεμβρίου πέρασαν 2.120 άτομα, στη Χίο 567 και στη Σάμο 832, συνολικά δηλαδή 3.519. Η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοινώνει, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, ότι από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου επενέβη σε 62 περιστατικά και επαναπροώθησε στις τουρκικές ακτές 2.708 πρόσφυγες και μετανάστες που με τις πλαστικές βάρκες, στις οποίες επέβαιναν, δεν είχαν βγει από τα τουρκικά χορικά ύδατα.

Η κατάσταση στη Μόρια

Στο μεταξύ, ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κυριολεκτικά «ξεχείλισε». Σε αυτό διαμένουν περισσότεροι από 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, που όμως δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες δομές. Και αυτό αν και επίσημα οι δομές που υπάρχουν στον καταυλισμό αφορούν 2.330 άτομα.

Ήδη, όλοι οι ελεύθεροι χώροι μέσα στο ΚΥΤ έχουν καταληφθεί από σκηνές ενώ σκηνές στήθηκαν και έξω Κέντρο σε ελαιόκτημα που έχει ενοικιασθεί γι' αυτό το σκοπό. Γεμάτος, με σχεδόν 800 φιλοξενουμένους, είναι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ, ενώ κοντέινερ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και έχουν ήδη τοποθετηθεί στον χώρο, παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και άρα κενά.

'Αλλα 600 άτομα διαμένουν σε άλλες δομές ή σε διαμερίσματα που έχουν ενοικιασθεί από την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Guardian: Δραματική η κατάσταση στους καταυλισμούς

«Είναι δραματικό, αυτοί που έρχονται είναι οι πιο ευάλωτοι από τους ευάλωτους», δήλωσε ο Ηλίας Παυλόπουλος, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. "Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που φεύγουν από ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ. Τους τελευταίους μήνες έχουμε περιθάλψει περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποστεί βία, θύματα βιασμού και βασανιστηρίων».

Παρά τη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015 να μεταφέρουν 160.000 αιτούντες άσυλο - συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία - μόλις 29.000 έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Οι«28» απέτυχαν στα χρονοδιαγράγματα. Μαζικές διαδηλώσεις αναμένονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα όχι μόνο με βάρκες από την Τουρκία αλλά και περπατώντας στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Την Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 37 πρόσφυγες - συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών - από το Ιράκ, τη Συρία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν, είχαν εγκαταληφθεί από διακινητές στην εθνική οδό εκτός Θεσσαλονίκης.

Οι οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για κατάσταση που παραπέμπει στο 2015."Ζούμε μέρες του 2015", δήλωσε ο Παντελής Δημητρίου από την Ηλιάκτιδα, μια τοπική ΜΚΟ στη Λέσβο, "Οι ροές έχουν γίνει τεράστιες. Από τους 50 έως 60 ανθρώπους που έφτασαν στη Λέσβο στις αρχές Ιουλίου, ο αριθμός σήμερα είναι πάνω από 200 . Ίσως έχει να κάνει με τις γερμανικές εκλογές, ίσως με τις επιδεινούμενες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ή ίσως αυτό να είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα πριν από τον χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει ".

Περισσότερο ανησυχητικός είναι ο αριθμός των ανηλίκων που έρχονται στην Ελλάδα. Αυτή την εβδομάδα η Save the Children ανακοίνωσε ότι περίπου το 40% των νέων αφίξεων ήταν άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Περισσότεροι από 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται σήμερα σε λίστες αναμονής στην Ελλάδα για να φιλοξενηθούν σε κέντρα φιλοξενίας παιδιών.

Πηγή: Thetoc.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα