Black Monday ετοιμάζει η αντιπολίτευση σε Τσίπρα και Καμμένο

Στην κινηματογραφική ταινία «Ο Πρόεδρος ένα ροζ σκάνδαλο και ένας πόλεμος» (σκηνοθεσία Μπάρι Λέβινσον 1997) για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο του προέδρου των ΗΠΑ, συνεργάτες του ζήτησαν την βοήθεια ενός παραγωγού για να σκηνοθετήσει ένα φανταστικό πόλεμο με την Αλβανία...
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα
με τον κυβερνητικό του εταίρο. Δεν έχει όμως και πολλές επιλογές για να αλλάξει ατζέντα. Μετά τις βραβεύσεις και τις συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να ανασκουμπωθεί και τη Δευτέρα το πρωί να επιχειρήσει να σηκώσει τοίχο προστασίας για τον Πάνο Καμμένο ώστε να διασώσει αυτόν και την κυβέρνηση του από την νέα περιπέτεια, αλλά και να κατασβήσει τις εστίες έντασης εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός σπεύδει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για χάρη του Πάνου Καμμένου. Ούτως ή άλλως οι δύο άνδρες έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι θα πάνε μαζί έως το τέλος κόντρα στις προβλέψεις και τα στοιχήματα περί του αντιθέτου. Κόντρα ακόμα και στους συντρόφους του Αλέξη Τσίπρα που βγήκαν και αυτή τη φορά στα κεραμίδια δημοσιοποιώντας την δυσφορία τους έναντι του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν είναι μόνο οι Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης Πάνος Σουρλέτης και Γιώργος Κυρίτσης που με δηλώσεις ή αναρτήσεις τους τάχθηκαν κατά του Πάνου Καμμένου αλλά και της πώλησης των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βράζει και μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι που θα ξεκινήσει στη Βουλή η μεγάλη αντιπαράθεση είναι πολύ πιθανό να προστεθούν και άλλοι στην προαναφερομένη τετράδα.
Υπενθυμίζεται ότι Νίκος Φίλης δεν υιοθέτησε την ρητορική της αντιπολίτευσης περί οσμής σκανδάλου στην συμφωνία πώλησης των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία. Λειτουργώντας έξυπνα και προσεκτικά προέταξε τις ανθρωπιστικές του ευαισθησίες σημειώνοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας βομβαρδίζουν αμάχους στην Υεμένη.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο “THETOC” συντάχθηκαν με τον πρώην υπουργό Παιδείας. Αυτοί όμως δεν παρέλειψαν να επικρίνουν σφόδρα τον Πάνο Καμμένο και για ακόμα ένα λόγο. Ότι χαλά το success story της κυβέρνησης την ώρα που όπως λένε η κυβέρνηση κλείνει μέτωπα που μέχρι πρόσφατα μπορούσαν να προκαλέσουν αιφνίδιες περιπέτειες και εξελίξεις.
Η τρίτη αξιολόγηση μοιάζει να έχει σύντομο και εύκολο δρόμο, η καταβολή του μερίσματος θα κλείσει έστω και πρόσκαιρα δυσαρεστημένα στόματα, ενώ η Ευρώπη και η ΗΠΑ δεν φαίνεται να στριμώχνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στην πορεία του τους επόμενους μήνες.
Την ωραία αυτή ατμόσφαιρα ήρθε να ταράξει ο Πάνος Καμμένος.
Η πώληση των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, ο ενδιάμεσος Βασίλης Παπαδόπουλος και ο θόρυβος που σηκώθηκε γύρω από την υπόθεση ξέφυγε από τα δημοσιογραφικά γραφεία και έφτασε έως το Μαξίμου προκαλώντας προβληματισμό αλλά και εκνευρισμό.
Την κατάσταση ενέτειναν περισσότερο τα έγγραφα αδιαβάθμητα και διαβαθμισμένα που έφτασαν μέχρι τη Βουλή προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος την περασμένη Τρίτη το βράδυ παρέδωσε στον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα Νικήτα Κακλαμάνη διαβαθμισμένα στρατιωτικά έγγραφα προκειμένου να τα αναγνώσουν για να ενημερωθούν βουλευτές. Τα έγγραφα τοποθετήθηκαν σε φάκελο και κατέληξαν στο χρηματοκιβώτιο της Νομοθετικής Υπηρεσίας, Ωστόσο όσοι από τους βουλευτές πήγαν την Τετάρτη το πρωί να τα αναγνώσουν συνάντησαν πόρτες κλειστές. Την ίδια ημέρα έγινε γνωστή η επιστολή Τσίπρα που ζητούσε από τον Πρόεδρο της Βουλής αναβολή της συζήτησης της επερώτησης από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, την προσεχή Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.
Στην Διάσκεψη Πρόεδρων που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα ώστε να διευθετηθεί το αίτημα του Πρωθυπουργού, ο Νίκος Βούτσης ενέταξε στα επιχειρήματα περί αναβολής της συζήτησης και παρουσίας του αρχηγού της κυβέρνησης στη Βουλή και αυτό της διαρροής των διαβαθμισμένων εγγράφων.
Η ΝΔ αντέδρασε στην νέα αναβολή της συζήτησης (είχε υπάρξει και άλλη λόγω των όσων τραγικών συνέβησαν στην Μάνδρα) ωστόσο μια ημέρα μετά και συγκεκριμένα την Πέμπτη το απόγευμα η αντιπαράθεση πήρε φωτιά με την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαλεί τον Νίκο Βούτση για τους χειρισμούς του κατηγορώντας τον ότι κακώς δεν επέτρεψε στους βουλευτές να λάβουν γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων.
Ο πρόεδρος της Βουλής με τη σειρά του χαρακτήρισε «ακατανόητη και προκλητική» την στάση της ΝΔ και ρίχνοντας το γάντι υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι αν έχει άλλη άποψη υπάρχουν διαδικασίες κοινοβουλευτικές αλλά και συνταγματικές που μπορεί να κάνει χρήση.
Στην υπόθεση πήρε μέρος και το υπουργείο Εξωτερικών που απειλούσε με βαρύτατες ποινές όσους κάνουν χρήση απορρήτων εγγράφων.
Οι απειλές του Νίκου Κοτζιά δεν φάνηκε πάντως να μετριάζουν την ορμή του Ανδρέα Λοβέρδου που μιλώντας στην τηλεόραση προειδοποιούσε ότι η ΔΗΣΥ δεν έχει μιλήσει ακόμα και ενημέρωνε ότι καθημερινά πλημμυρίζουν το γραφείο του φάκελοι και νέα έγγραφα.
Μέσα σε όλα αυτά ο Πάνος Καμμένος γνωστοποιούσε πως θα αποχαρακτηρίσει στρατιωτικά έγγραφα για να λάβουν γνώση οι βουλευτές.
Σε αυτό το κλίμα ξεκινά την Δευτέρα στην μια το μεσημέρι στην Βουλή η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ προς τον Πάνο Καμμένο. Θα είναι η πρώτη φορά (εδώ και δεκαετίες) που σε μια τέτοια κοινοβουλευτική διαδικασία θα λάβουν μέρος πολιτικοί αρχηγοί. Αυτή και μόνο η λεπτομέρεια καταδεικνύει ότι η αντιπαράθεση θα είναι σφοδρότατη.
Τα δύο στρατόπεδα ετοιμάζονται πυρετωδώς, ενώ συνεχίζονται και οι επικοινωνιακές στρατηγικές. Η ΝΔ έχει ετοιμάσει σποτάκι που στοχοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ όπως αναμένεται και άλλα έγγραφα ή αποκαλύψεις θα δουν το φώς της δημοσιότητας τα επόμενα 24ωρα. Η κυβερνητική πλευρά- κατά πληροφορίες- θα επιχειρήσει να απαντήσει στην κριτική της ΝΔ για το ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου καταθέτοντας αδιάσειστα στοιχεία, όπως διαρρέει, Επίσης δεν αποκλείονται να ξανάρθουν στο φως υποθέσεις που διερευνά τώρα η Βουλή για να απαντήσουν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και στην κριτική της ΔΗΣΥ.
Την συζήτηση θα ανοίξουν οι βουλευτές της ΝΔ που έχουν καταθέσει την επερώτηση. Τον λόγο θα πάρουν οι Κώστας Τασούλας, Θανάσης Δαβάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουμουτάκος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σίμος Κεδίκογλου και Κώστας Τσιάρας Το πρώτο ημιχρονο θα κλείσει με την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου. Στην συνέχεια θα βγούν τα μεγάλα μαχαίρια αφού τον λόγο θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί, που στην πλειοψηφία τους θα δώσουν το παρών. Θα ακολουθήσει και δεύτερη τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου αλλά και δευτερολογίες των αρχηγών των κομμάτων.
Η συζήτηση θα διαρκέσει περισσότερες από έξι ώρες και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Πηγή: thetoc.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα