Aegean-Ολυμπιακή: Πώς απο το κρατικό περάσαμε στο ιδιωτικό μονοπώλιο

Όταν πριν από τρία και πλέον χρόνια πωλήθηκε ο πάλαι ποτέ εθνικός μας αερομεταφορέας, Ολυμπιακή Αεροπορία/Αερογραμμές στον Όμιλο Marfin Investment Group του Ανδρέα Βγενόπουλου, ήταν αρκετοί αυτοί –πλην εργαζομένων αλλά και κάποιων ειδικών της αεροπορικής αγοράς – που είδαν με ανακούφιση την εξέλιξη.
Πείστηκαν ότι με τον τρόπο αυτό:...

Θα απαλλαγούν τα δημόσια ταμεία από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος .
Θα δημιουργηθεί ένα υγιές
περιβάλλον ανταγωνισμού στις εγχώριες αερομεταφορές προς όφελος των επιβατών .
Για το τελευταίο τουλάχιστον διαβεβαίωνε και ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών και σήμερα υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης ,όταν εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων στις 11 Μαρτίου 2009 δήλωνε : «Σημασία επίσης έχει ότι δημιουργείται ένα νέο πιο υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού στις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Θα έχουμε δυο καταρχήν μεγαλύτερες εταιρείες, τη νέα Ολυμπιακή και την Aegean που θα ανταγωνίζονται, αλλά και άλλες μικρότερες εταιρείες με το δικό τους ξεχωριστό ρόλο». Η συνέχεια πάντως δεν επιβεβαίωσε αυτές τις προσδοκίες. Και ιδού γιατί:

Είναι γεγονός, όπως τουλάχιστον ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών ότι «ενώ η παλιά Ολυμπιακή κόστιζε περίπου 400 εκ. ευρώ ετησίως, η Aegean και η Olympic Air εισφέρουν 270 εκ ευρώ το χρόνο στα κρατικά ταμεία» Όπως επίσης είναι γεγονός ότι το έσοδο του Δημοσίου από την πώληση του ομίλου της ΟΑ τον Σεπτέμβριο του 2009 ανήλθε σε πλέον των 170 εκ. ευρώ και θα φτάσει με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης σε περίπου 200 εκ.ευρώ .

Το ερώτημα όμως που προκύπτει εδώ είναι κατά πόσο τα παραπάνω έσοδα μπορούν να καλύψουν:

τη δαπάνη από τις εκατοντάδες πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή ηλικίας μάλιστα από 40 ετών
το ταμείο ανεργίας όλων αυτών που βρέθηκαν για ένα περίπου χρόνο στο δρόμο (μέχρι την απορρόφηση τους σε άλλες θέσεις του Δημοσίου) αλλά και
τις πρόσθετες δαπάνες του ταμείου ανεργίας για όσους βρεθούν σύντομα στο δρόμο εφόσον ευοδωθεί η νέα εξαγορά, αφού -παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες (βλ. ανακοίνωση της MIG) διαβεβαιώσεις- καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για σχεδιασμό μείωσης του προσωπικού και στις δύο εταιρείες κατά 10%-12%. Δηλαδή απολύσεις περίπου 200 υπαλλήλων από τα σχεδόν 1900 άτομα που απασχολούν σήμερα ΟΑ και Aegean μαζί .
Εκείνο όμως που προβληματίζει ακόμη περισσότερο είναι κατά πόσο μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο ανταγωνισμός προς όφελος των επιβατών.

Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητείται έντονα ότι, ακόμη και με την παρουσία των δύο εταιρειών στην αγορά, ελάχιστα λειτούργησε επί της ουσίας .

Η επιχειρούμενη πλήρης συγχώνευση των δύο εταιρειών κάθε άλλο παρά αποτελεί έκπληξη για τους γνώστες της αγοράς. Είναι-όπως υποστηρίζουν - το τελευταίο βήμα μιας μακράς και επίμονης προσπάθειας από τις δύο εταιρείες που ξεκίνησε με την πρώτη αίτηση συγχώνευσης ΟΑ- ΑΕGEAN στ
Keywords
Τυχαία Θέματα