Τι θα συμβεί αν ο Φώτης Κουβέλης φύγει από την κυβέρνηση

10:13 24/10/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή...
και χωρίς τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και προβάλλει την ανάγκη να πάρει η χώρα τη δόση ως τις 16 Νοεμβρίου. Με το χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στον Φώτη Κουβέλη με τη φράση «θα σώσουμε την Ελλάδα
όσοι το τολμήσουμε!»

Το μήνυμα του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι εάν ο κ. Κουβέλης επιμείνει μέχρι τέλους στη διαφωνία του, τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την κοινοβουλευτική στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν πάντως ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και προσπάθησε στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να κόψει κάθε γέφυρα.

Η εμμονή της Τρόικα στα εργασιακά και το βέτο Κουβέλη αλλάζει τα δεδομένα και αναγκάζει πλέον τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού, ακόμη και χωρίς την πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη της ΔΗΜΑΡ.

Με τους 127 βουλευτές της ΝΔ και τους 33 του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει in extremis την ψήφιση των μέτρων, ωστόσο αυτή η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι πλειοψηφία του τρόμου. Ο Πρωθυπουργός θα είναι όμηρος κάθε βουλευτή που θα απειλεί να καταψηφίσει τα μέτρα ή θα απειλεί με ανεξαρτητοποίηση και αυτό θα δυναμίτιζε την κυβερνητική πλειοψηφία κάθε στιγμή. Θα αρκούσε στο εξής ένα «ατύχημα» που θα ανάγκαζε τον Πρωθυπουργό να διακινδυνεύει ανά πάσα στιγμή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης.

Μόνος με τον Βενιζέλο

Εντονα θορυβημένος εμφανίστηκε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός όταν αντελήφθη ότι ο Φώτης Κουβέλης ήταν αποφασισμένος να καταψηφίσει το Μνημόνιο διαφωνώντας με τα εργασιακά που απαιτεί η Τρόικα.

Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου διαπιστώθηκε η ρήξη ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Που είσαι τώρα Βαγγέλη;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός.

«Εδώ στο γραφείο μου στη Βουλή» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι δύο άνδρες αποφάσισαν αμέσως να συναντηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς πέρα από την ανησυχία του για τη σκληρή στάση της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε στον κ. Βενιζέλο και την απορία του γιατί ο Φώτης Κουβέλης δεν θέλησε καν να συζητήσει τις νέες προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά που ήταν κάπως βελτιωμένες. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι όταν ο Πρωθυπουργός διάβασε νωρίτερα στη σύσκεψη των αρχηγών τις προτάσεις της Τρόικα λέγοντας «Καλό δεν είναι ;» ο κ. Κουβέλης απάντησε ενοχλημένος : «Είναι απαράδεκτο».

Ο κ. Βενιζέλος στη συνάντησή τους ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει μια νέα πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων και του επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση.

Ανησυχία και στην Ιπποκράτους

Και στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δεσμευθεί ότι θα καταψηφίσει τα εργασιακά αν το κάνει κ
Keywords
Τυχαία Θέματα