Ταξιτζήδες κατά Uber στο Παρίσι

To Uber προκάλεσε διαδηλώσεις περισσότερων από 1.200 οδηγών ταξί και στη Γαλλία, με τα συνδικάτα ταξί σε όλη τη χώρα να έχουν κηρύξει απεργία, ενώ προχώρησαν

στο κλείσιμο κεντρικών δρόμων του Παρισιού ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα σε μια μεγάλη οδική αρτηρία στο δυτικό μέρος του Παρισιού, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Δύο οδηγοί τραυματίστηκαν, ενώ υπήρξαν και 20 συλλήψεις.

Τα συνδικάτα ζητούν να δοθεί τέλος σε υπηρεσίες όπως η Uber. To CGT Taxis, ένα από τα συνδικάτα που οργάνωσε τη διαδήλωση, ανέφερε ότι τα έσοδα του μειώθηκαν κατά 40% μετά την είσοδο τέτοιων εφαρμογών στην αγορά. Άλλοι έχουν υπολογίσει τις απώλειες τους μεταξύ του 20 και 30%.

Οι διαδηλώσεις αυτές συμπίπτουν με μια σειρά άλλων απεργιών στη Γαλλία από ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, δημόσιους υπάλληλους και οι εκπαιδευτικούς. Και πριν περίπου ένα χρόνο τα γαλλικά συνδικάτα των ταξί πραγματοποίησαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα εναντίον της low-cost υπηρεσίας UberPop η οποία συνδέει επιβάτες με μη επαγγελματίες οδηγούς. Οι απεργίες πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου και κατέληξαν σε βίαια επεισόδια αφού οδηγοί ταξί έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν με οδηγούς Uber. H Uber ανέστειλε τη λειτουργία της UberPop μετά τα συμβάντα του Ιουνίου κι επίσημα απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση τον Σεπτέμβριο.

Όμως η εταιρία συνέχισε να προσφέρει τις παραδοσιακές της υπηρεσίες όπως η UberX στη Γαλλία. Οι εταιρίες ταξί υποστηρίζουν ότι ούτε αυτές τηρούν τους κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να μεταφέρει επιβάτες με χρήματα. Από την πλευρά της η Uber δήλωσε ότι αυτές οι διαμαρτυρίες γίνονται γιατί οι οδηγοί φοβούνται τον ανταγωνισμό και προσπαθούν να φοβίσουν τους ανθρώπους που θέλουν να οδηγήσουν με την Uber. Επίσης αναφέρει πως βοηθά χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν από την διαδικασία απόκτησης επίσημης άδειας οδήγησης ταξί αλλά οι διαμαρτυρίες εμποδίζουν κι αυτές τις προσπάθειες.

Στις σχετικές ειδήσεις η Uber, θέλοντας να εντοπίσει τους οδηγούς της που δεν τηρούν τα όρια κυκλοφορίας, ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιεί τους αισθητήρες των smartphone των οδηγών, για να διαπιστώσει αν αυτοί τρέχουν παραπάνω από το επιτρεπτό. Η εταιρία προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά από παράπονα πελατών της που της παραπονέθηκαν πως ο οδηγός πήγαινε γρηγορότερα από ότι χρειαζόταν. Με αυτό τον τρόπο η Uber πιστεύει ότι θα βοηθηθεί να αξιολογήσει αν οι οδηγοί βαθμολογούνται σωστά ή λανθασμένα από τους πελάτης της, ενώ επιπλέον, η αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτής, αυξάνει την ασφάλεια των μεταφορών με τα οχήματα της μιας και ο οδηγός που πιθανόν έκανε σκέψεις να οδηγήσει γρηγορότερα από το κανονικό, τώρα γνωρίζει ότι έχει ένα λόγο να μην το κάνει.

Τέλος, το Πεκίνο, κατηγορεί την Uber και τις άλλες ride-sharing υπηρεσίες για το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Οι αρχές αναφέρουν πως οι υπηρεσίες αυτές έχουν προσθέσει περισσότερα από 100.000 ΙΧ στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας, που κάνουν καθημερινά περίπου 600.000 με 700.000 δρομολόγια.

Keywords
uber, παρισι, uber, διαδηλωσεις, ταξι, γαλλια, απεργια, συλληψεις, cgt, taxis, απεργιες, ιουνίου, ειδήσεις, τελη κυκλοφοριας, απεργια μμμ, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, taxisnet, φωτια, απεργια 26 σεπτεμβριου, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομια, αυτοκινητα, cgt, taxis, αγορα, γαλλικα, γινονται, δοθει, δρομολογια, εταιρια, υπηρεσιες, λαστιχα, λειτουργια, λογο, οδηγος, ορια, οχηματα, πεκινο, πηγαινε, σειρα, σκεψεις, ασφαλεια, επεισοδια, χωρα, ιουνίου, low, οδηγοι, ride
Τυχαία Θέματα