Τα μελλοντικά συστήματα ασφάλειας της Volvo [w/video]

17:03 9/7/2012 - Πηγή: AutoBlog

Η Volvo ετοιμάζει τα συστήματα ασφάλειας των μελλοντικών της αυτοκινήτων και σήμερα μας παρουσιάζει τρία από αυτά. Το πρόγραμμα έχει τίτλο Vision 2020 και στόχος του είναι το 2020 να μην υπάρχει κανένας νεκρός ή σοβαρά τραυματισμένος από ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται ένα αυτοκίνητο Volvo.

Αρκετές από αυτές τις νέες τεχνολογίες εστιάζουν στον τρόπο συμπεριφοράς του οδηγού στις σημερινές κυκλοφοριακές συνθήκες. Ο σημερινός

οδηγός διαφέρει από άποψη συμπεριφοράς από εκείνον του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Τρανή απόδειξη αποτελούν και τα ευρήματα ερευνών τριών ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων των ΗΠΑ, που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός οδηγός δαπανά το 25-30 % του χρόνου που βρίσκεται στο τιμόνι, κάνοντας πράγματα ξένα προς την οδήγηση, όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση στην ομιλία στο κινητό του.

Οδηγοί που ασχολούνται με το κινητό τους κάνοντας κλήσεις, ελέγχοντας τα e-mails, ή τα γραπτά τους μηνύματα, αποτελούν όλο και πιο συχνό φαινόμενο – και εφόσον αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά την προσοχή τους στο δρόμο, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό και την εξέλιξη αυτών των νέων τεχνολογιών.

Η έρευνα της Volvo εστιάζεται σε τρείς βασικούς τομείς : ασφαλής διατήρηση της επιλεγμένης λωρίδας κυκλοφορίας, αποφυγή των ατυχημάτων σε διασταυρώσεις, αποφυγή της σύγκρουσης με ζώα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης τα παρακάτω προγράμματα: Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης της οδήγηση, Υποστήριξη σε Διασταυρώσεις και Σύστημα Εντοπισμού Ζώων.

Το Αυτόνομο Σύστημα Υποβοήθησης βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στην επιλεγμένη λωρίδα κυκλοφορίας και να ακολουθήσει τη ροή της κυκλοφορίας όταν δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα. Ήδη, μία πρώτη εφαρμογή αυτού του συστήματος είναι το Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Πορείας στη Λωρίδα Κυκλοφορίας με Επέμβαση και στο Τιμόνι (Lane Keeping Aid ) που εφαρμόζεται στο νέο Volvo V40. Το σύστημα βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στη λωρίδα που επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας, εφαρμόζεται μια επιπλέον λειτουργία, αυτή της ροπής στο τιμόνι προς την πλευρά που πρέπει ανά περίπτωση για να διατηρηθεί η πορεία ανάμεσα στις διαχωριστικές λωρίδες κυκλοφορίας. Η παράμετρος αυτή του συστήματος, είναι ενεργή σε ταχύτητες που κυμαίνονται από τα 65 χλμ./ώρα και μέχρι τα 200 χλμ/ώρα.

Το αυτοκίνητο έχει τη δυνατότητα να ακολουθεί το προπορευόμενο όχημα χάρη στην επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνει από μια κάμερα και από τους αισθητήρες ραντάρ που διαθέτει. Ο κινητήρας, τα φρένα, και το τιμόνι ανταποκρίνονται αυτόματα. Σε περίπτωση που το προπορευόμενο αυτοκίνητο κάνει μία απότομη κίνηση ώστε να αποφύγει κάποιο εμπόδιο στο δρόμο, ο οδηγός ειδοποιείται μέσω του συστήματος διεύθυνσης, που εκτελεί και αυτό με τη σειρά του την ίδια κίνηση μεταβάλλοντας την πορεία του δικού μας αυτοκινήτου προς την ίδια κατεύθυνση.

Διασταυρώσεις κάθε τύπου αποτελούν σήμερα τα πλέον περίπλοκα κομμάτια στις μοντέρνες κυκλοφορικές συνθήκες. Από τη στιγμή που πάρα πολλοί οδηγοί διασταυρώνου

Keywords
Τυχαία Θέματα