Τα 8 “ασχημότερα” Renault στην ιστορία

Συνεχίζουμε άλλη μία εβδομάδα με άλλη μία εταιρία. Αυτή τη φορά, για να έχουμε ποικιλία, επέλεξα την Renault ως θέμα συζήτησης. Γιατί όχι άλλωστε; Έχει άφθονη ιστορία από την οποία μπορούμε να επιλέξουμε όμορφα και “άσχημα” αυτοκίνητα και είναι Γαλλική, με ότι αυτό σημαίνει όσον αφορά στο ταμπεραμέντο και την γοητεία που έχει καταφέρει να περάσει στα αυτοκίνητα της. Όπως κάθε εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε με τα “άσχημα” –κατά τη γνώμη του γράφοντος- αυτοκίνητα,

για να περάσουμε μερικές εβδομάδες μετά σε ένα “λουτρό ομορφιάς” που θα ξεπλύνει από τα μάτια μας αυτά που είδαμε σήμερα. Με τυχαία λοιπόν σειρά, τα 8 πιο “άσχημα” Renault, πιστεύω πως είναι τα εξής:

Renault 8

Ξεκινάμε από τη δεκαετία του ’60 και με το Renault 8. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είδα ένα στον δρόμο αλλά η εντύπωση που μου άφησε μένει μέχρι τώρα. Nope. Ίσως να είναι το καπό με το χαρακτηριστικό V, ίσως να είναι το πρόσωπο που δημιουργείται από αυτό το V και τα μονά, στρογγυλά φανάρια… Δεν ξέρω. Πάντως όχι! To Gordini έσωσε λίγο την κατάσταση, αλλά στην βασική του μορφή, το Renault 8 δεν είναι όμορφο…

Renault Modus

Το να κρίνεις την αισθητική ενός MPV είναι σαν να ληστεύεις εκκλησία αλλά δεν μπορούσα να παραβλέψω το Modus. Έρχεται από μία εποχή που το design της Γαλλικής εταιρίας ήταν σχετικά αμφιλεγόμενο και το γεγονός ότι είναι MPV δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη. Θα μπορούσε να είναι ουδέτερο, όμως δυστυχώς, το Modus επέλεξε τον χαρακτήρα και για εμένα είναι από τα “ασχημότερα” μοντέλα της Renault.

Renault Rodeo

Πριν μου πεις ότι δεν παραγόταν από τη Renault, να σου εξηγήσω ένα πράγμα. Δεν με ενδιαφέρει! Εφόσον έχει το σήμα της Renault στη μάσκα, είναι Renault. Μου θυμίζει κάτι αυτοκίνητα που ζωγράφιζα στο δημοτικό. Τετράγωνο σχήμα, μικροί τροχοί. Γιατί είπαμε φοράει το σήμα της Renault;

Renault Twingo

Είναι δύσκολο να σχεδιάζεις κάτι τόσο μικρό και να το κάνεις ασφαλές και αισθητικά ικανοποιητικό. Αναγνωρίζω απόλυτα τη δυσκολία. Αλλά οι μετέπειτα προσπάθειες στο ίδιο αυτοκίνητο, έδειξαν ότι μπορεί να γίνει. Ας μην είναι όμορφο με τη στενή έννοια του όρου. Ας είναι τουλάχιστον “γλυκούλι”. Το πρώτο Renault Twingo όμως, μοιάζει “λάθος”. Υποτίθεται πως το εμπρός μέρος χαμογελά, αλλά εμένα μου προκαλεί ρίγη. Μου θυμίζει κάτι έντονα ανθρωπομορφικές κούκλες/ρομπότ. Ξέρεις ότι δεν είναι άνθρωπος, αλλά το γεγονός ότι πλησιάζει τόσο πολύ στην εμφάνιση ενός, χωρίς όμως να είναι, τρομάζει.

Renault Vel Satis

Γιατί δεν είναι στη θέση του το Avantime; Ο Stephen Bayley (κριτικός design) είπε κάτι για το Vel Satis που κάνει οτιδήποτε πω εγώ περιττό: “Δεν ήταν αρκετά άσχημο”. Αυτό για εμένα το κάνει χειρότερο από το Avantime.

Renault Clio Sedan (Thalia/Symbol)

Τις ημέρες που οριστικοποιούνταν το σχέδιο του πρώτου Renault Clio Sedan, είτε έλειπε από τη δουλειά του, είτε βαριόταν τρομερά να δουλέψει. Ίσως να έλειπε από την αρχή και να το σχεδίασε ο επιστάτης… Δεν μπορώ να το δικαιολογήσω αλλιώς. Οι sedan εκδόσεις hatchback μοντέλων, είναι κατά κανόνα μέτριες σχεδιαστικά. Όχι το Clio sedan όμως. Νιώθω ότι μου ρουφάει την ψυχή όση ώρα το βλέπω, οπότε θα προχωρήσω γρήγορα παρακάτω.

Renault Scenic RX4

Δεν μου αρέσουν αυτές οι εκδόσεις. Δεν μου αρέσει εκείνο το Scenic. Τι συμβαίνει αν συνδυάσεις αυτά τα δύο; Ένα από τα “ασχημότερα” αυτοκίνητα της Renault…

Renault Wind

Από όλα τα concept που θα μπορούσαν να είχανε περάσει στην παραγωγή, για κάποιον λόγο επιλέχθηκε το Wind. 4 χρόνια στην παραγωγή, περίπου 13.000 Wind πωλήθηκαν. Δεν αποτελούν κριτήριο ομορφιάς οι πωλήσεις αλλά δείχνουν λίγο το πόσο καλή δουλειά έγινε στον προγραμματισμό και πόσο μέσα έπεσαν τα focus groups. Μοναδικό ελαφρυντικό που αναγνωρίζω, είναι ότι στην κατηγορία που είναι, οι ανταγωνιστές του, σε γενικές γραμμές, δεν βλέπονται. Αλλά δεν είναι δικαιολογία αυτό.

Αυτή είναι η δική μου λίστα. Πιθανότατα θα διαφωνείς σε κάποια ενώ ξέρω πως κάποια έχουν μείνει απ’ έξω. Τι να κάνω όμως. Η λίστα πρέπει να αποτελείται από 8 οχήματα. Μπορείς εσύ να συμπληρώσεις αυτά που ξέχασα ή άφησα απ’ έξω στα σχόλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα