Συγκριτικό Test Drive: Fiat 500X vs Jeep Renegade 1.4 Multiair 170 4X4 AT9

00:34 5/5/2016 - Πηγή: AutoBlog

Ξέρω καλά, ότι το τελευταίο πράγμα που περιμένεις να διαβάσεις σε ένα συγκριτικό είναι να μην έχει ασφαλές συμπέρασμα, δηλαδή σαφή κατάταξη. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά, ώστε να μην υπάρχει κανένας “χαμένος” όταν πραγματοποιούνται συγκριτικά διαφορετικών εταιριών/ομίλων.

Τι γίνεται όμως όταν συγκρίνεις δύο παρόμοια αυτοκίνητα του ίδιου ομίλου, όπως τα Fiat 500X και Jeep Renegade που είχαμε για δοκιμή; Απλά διευρύνεις το πελατολόγιο σου, γιατί η ιεράρχηση των αγοραστικών κριτηρίων δεν είναι για όλους

ίδια. Έτσι, παρότι οι διαφορές, των κατά βάσει ίδιων αυτοκινήτων, είναι πολύ μικρές, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπάρξει σαφές συμπέρασμα.

Η εμπορική καριέρα των δύο αυτοκίνητων ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα, αν και το “αμερικάνικο” μοντέλο ξεκίνησε στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 20114, περίπου 3 μήνες νωρίτερα από το ιταλικό αδερφάκι του. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις του 500X έχουν ξεπεράσει τις 100.000 μονάδες, όταν αντίστοιχα του Renegade αγγίζουν τις 80.000 μονάδες. Στην Ελλάδα, που το παν είναι το σηματάκι του κλειδιού η κατάσταση είναι αντίστροφη, καθώς σε καταγεγραμμένους 16 μήνες έχουν ταξινομηθεί 734 Renegade και 332 μονάδες του 500Χ, με ένα μήνα λιγότερο.

Ο λόγος που η καταγωγή του Renegade είναι σε εισαγωγικά, ενώ του 500X όχι, είναι για τον απλούστατο λόγο, επειδή η παραγωγή και των δύο γίνεται στο ίδιο εργοστάσιο και στην ίδια γραμμή παραγωγής, και πιο συγκεκριμένα στο Melfi στα νότια της Ιταλίας, ανάμεσα στη Νάπολη και το Μπάρι.

Με την αγορά των compact crossover να μην έχει κύριο χαρακτηριστικό τις εκτός δρόμου ικανότητες, υπάρχουν κάποιες προτάσεις που προσφέρουν την τετρακίνηση στη γκάμα τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ταυτόχρονα τα τετρακίνητα Fiat 500X και Jeep Renegade με τον 1.400άρη Multiair κινητήρα απόδοσης 170 ίππων και το αυτόματο 9άρι κιβώτιο, το μοναδικό που είναι διαθέσιμο με αυτόν το κινητήρα.

Στα συνΕμφάνισηΠοιότητα κύλισηςΕπιδόσειςΑνάρτηση RenegadeΕκτός δρόμου δυνατότητες RenegadeΕξοπλισμόςΧώροι αποθήκευσης καμπίναςSport οδική συμπεριφορά 500XΠοιότητα κύλισης/κατασκευής Στα μείονΚατανάλωσηΛειτουργία κιβωτίουΣφικτή ανάρτηση 500ΧΑπουσία ρεζέρβας RenegadeΤιμήΒάρος

Τα αυτοκίνητα δεν είναι νέα σε εμάς, καθώς τα έχουμε οδηγήσει τουλάχιστον από τρεις φορές το καθένα, σε όλες τις εκδόσεις. Κάνοντας ξανά μια μικρή παρουσίαση για τα αυτοκίνητα της δοκιμής, στη κόκκινη “γωνία” υπάρχει το Fiat 500X στην Cross Plus έκδοση. Αυτή διαθέτει πιο άγριους προφυλακτήρες, με πιο μυώδες παρουσιαστικό και νέο σχέδιο ζαντών. Απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τις αποδράσεις εκτός του κλεινόν άστυ, χωρίς όμως να στερείσαι των πλεονεκτημάτων για εύκολες μετακινήσεις στην πόλη και τον κομψό σχεδιασμό του αυτοκινήτου.

Στην πράσινη “γωνία” (commando green ονομάζεται) υπάρχει το Jeep Renegade στην Limited έκδοση, και δεν έχει καμία οπτική αλλαγή με την υπόλοιπη γκάμα. Όπως και να έχει, το entry-level μοντέλο της αμερικάνικης εταιρίας δεν περνάει απαρατήρητο στο δρόμο, εξαιτίας του μοναδικού “macho” και “boxy” σχεδιασμού, έχοντας την δική του ταυτότητα, και παρότι η ομορφιά είναι καθαρά υποκειμενικό κριτήριο, προσωπικά μου αρέσει περισσότερο να βλέπω στον δρόμο το ιταλικό μοντέλο.

Από θέμα διαστάσεων και τα δύο βρίσκονται πολύ κοντά, με το μήκος του Fiat να φτάνει τα 4.273 χλστ., το πλάτος τα 1.796 χλστ. και το ύψος τα 1.620 χλστ., ενώ αντίστοιχα το μήκος του Jeep φτάνει τα 4.255 χλστ., το πλάτος τα 1.805 χλστ. και το ύψος του είναι 1.667 χλστ. (+30 χλστ. με τις μπάρες οροφής). Το μεταξόνιο, από τη στιγμή που βασίζεται στην ίδια αρθρωτή Small Wide πλατφόρμα (Small Wide 4×4), που έχουμε συναντήσει και στο Fiat 500L, μόνο που είναι τροποποιημένη ώστε να εφοδιαστεί με το σύστημα τετρακίνησης, φτάνει τα 2.570 χλστ. και στα δύο μοντέλα.

Η απόσταση από το έδαφος φτάνει τα 179 χλστ. για το Ιταλικό αυτοκίνητο, με γωνίες προσέγγισης και φυγής, με 21,3 και 30,1 μοίρες αντίστοιχα, και γωνία προσπέλασης εμποδίου ανέρχεται στις 22,3 μοίρες. Από την άλλη, η απόσταση από το έδαφος του Jeep είναι 198 χλστ., και χάρη στους μικρούς προβόλους έχει γωνίες προσέγγισης και φυγής, 21 και 32,1 μοίρες αντίστοιχα και γωνία προσπέλασης εμποδίου στις 24 μοίρες, ενώ τέλος, το βάρος και των δύο (με οδηγό) φτάνει τα 1.505 κιλά.

Η καμπίνα των δύο αυτοκίνητων είναι εντελώς διαφορετική, με τα μόνα κοινά σημεία να εντοπίζεται στα κουμπιά του τιμονιού και στο διακόπτη των φώτων, ενώ ακόμα και τα χειριστήρια του κλιματισμού που είναι πρακτικά ίδια, έχουν διαφορετικά “δακτυλίδια”.

Στο εσωτερικό του 500Χ, εντύπωση κάνει το πλαστικό ματ κάλυμμα του ταμπλό σε ανθρακί χρώμα και στις χρωματικές επενδύσεις, που είναι μέρος της Cross έκδοσης. Η σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας, αν και διαθέτει σκούρα χρώματα είναι σαφώς πιο νεανική από το Renegade, που οι κάθετες επιφάνειες και οι διάφορες λεπτομέρειες του αμερικάνικου μοντέλου είναι σε εντελώς διαφορετικού τύπου lifestyle και προτεραιότητας σε σχέση με το αδερφάκι του, όντας πιο σοβαρό.

Αυτό αποπνέει περισσότερο δυναμισμό, με την χειρολαβή μπροστά από τον συνοδηγό να προδιαθέτει πιο περιπετειώδης διαδρομές, με το ντιζάιν του 500Χ να είναι επηρεασμένο από το 500.

Η ποιότητα των πλαστικών και στα δύο αυτοκίνητα είναι στο ίδιο πολύ υψηλό επίπεδο (εκτός από αυτά στις πόρτες), χωρίς κάποιο από τα δύο να υπερτερεί κάπου, ενώ το καθένα διαθέτει προσεγμένες λεπτομέρειες και πολύ καλή συναρμογή. Είναι εμφανές ότι έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην αισθητική της κάθε καμπίνας, με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι παραπάνω από ικανοποιητικό και σίγουρα από τα καλύτερά της κατηγορίας.

Αν μπορούσα να εντοπίσω κάτι αρνητικό, είναι το σκληρό πλαστικό στη βάση της κονσόλας και των δύο, εκεί που βρίσκονται οι διακόπτες του air condition, καθώς και στη συναρμογή του αεραγωγού στο Fiat.

O πίνακας οργάνων του Jeep είναι σαφώς πιο εντυπωσιακός, καθώς ενσωματώνει ανάμεσα στα αναλογικά όργανα μια μεγάλη έγχρωμη οθόνη πολλαπλών ενδείξεων 7 ιντσών, η οποία παρέχει πληροφορίες για το trip computer και άλλες για το σύστημα του αυτοκίνητου, χρησιμοποιώντας συνδυασμούς γραφημάτων και κειμένου.

Και το 500Χ διαθέτει οθόνη ανάμεσα από τα δύο αναλογικά όργανα, η οποία όμως είναι 3,5 ιντσών και δείχνει όλες τις λειτουργίες του trip computer, καθώς και G-meter, πίεση turbo, της κατανομής της ροπής και άλλες.

Στο κέντρο την κονσόλας, και τα δύο διαθέτουν και τα δύο μια οθόνη αφής του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας UConnect, με αυτή του Jeep διαμέτρου 5 ιντσών να είναι εξαιρετικά μικρή, καθότι η 6,5 ιντσών του Fiat, με το ανανεωμένο λογισμικό, είναι σαφώς καλύτερη και πιο ευκρινής.

Άλλη μια διαφορά ανάμεσα στα αυτοκίνητα, που δείχνει και τον χαρακτήρα του καθενός είναι ο περιστροφικός διακόπτης. Στο μεν Fiat ονομάζεται Mood Selector, βρίσκεται στο κεντρικό τούνελ και προσφέρει επιλογή τρόπου οδήγησης, που επιδρά στον κινητήρα, στα φρένα, στο σύστημα διεύθυνσης και στο κιβώτιο ταχυτήτων/σύστημα μετάδοσης, επιτρέποντας τρεις διαφορετικές συμπεριφορές στο αυτοκίνητο, βασισμένες στην συμπεριφορά του οδηγού αλλά και της επιφάνειας του οδοστρώματος. Έτσι, υπάρχουν τα προγράμματα auto, sport και traction, το οποίο βελτιώνει την πρόσφυση σε ολισθηρά οδοστρώματα, ενώ επιταχύνει τη μετάδοση ροπής στον πίσω άξονα.

Από την άλλη, ο περιστροφικός διακόπτης του Jeep, που βρίσκεται μπροστά από τον λεβιέ ταχυτήτων, ονομάζεται Jeep Selec Terrain και μπορείς να επιλέξεις διάφορα προγράμματα λειτουργίας, το auto, snow, sand και mud, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα του κλειδώματος του διαφορικού.

Στο ιταλικό μοντέλο κάθεσαι ελαφρώς πιο χαμηλά και λιγότερο ψηλά απ’ότι περίμενες, με τις ρυθμίσεις των καθισμάτων να συντελούν στο να βρίσκεις εύκολα την ιδανική θέση οδήγησης.

Από πλευράς χώρων, οι διαφορές είναι ελάχιστες, με ένα μικρό προβάδισμα να έχει το Jeep, κυρίως λόγω των πίσω επιβατών. Το άνοιγμα των πίσω θυρών του Fiat είναι σαφώς πιο μεγάλο από του Jeep, με το εσωτερικό πλάτος στο ύψος των ώμων του αμερικάνικου μοντέλου να είναι μεγαλύτερο, χάρη του εξωτερικού σχεδιασμού. Και στα δύο, όμως, θα φιλοξενηθούν άνετα 2 άτομα, με τον “αέρα” για τα κεφάλια να μην είναι πρόβλημα για αναστήματα μέχρι 1,85 εκατοστών, όπως επίσης και για τα γόνατα, με το κεντρικό τούνελ να εμποδίζει σε κάθε περίσταση.

O χώρος αποσκευών του Fiat φτάνει τα 350 λίτρα, με του Jeep να είναι 1 λίτρο μεγαλύτερο. Το νούμερο δεν εντυπωσιάζει, αλλά με το σχεδιασμό τους είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμα, ενώ με την αναδίπλωση (60/40) των πίσω καθισμάτων γίνεται εύκολα και γρήγορα, με την επίπεδη επιφάνεια που δημιουργείται να βολεύει με μεταφορά μεγάλων αντικειμένων. Ο χώρος αποσκευών του Jeep γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, καθώς υπάρχει μεταβαλλόμενο βάθος, εξαιτίας της ύπαρξης σετ επισκευής ελαστικού (απαράδεκτο), αντί για ρεζέρβα ανάγκης στο Fiat.

Στην πρώτη μας επαφή επί ελληνικού εδάφους του 500Χ είχαμε οδηγήσει τον 1.400άρη MultiAir με τα 140 άλογα, γνωρίζοντας ότι αργότερα θα προστεθεί και ο μεγαλύτερος με τα 170. Αυτόν τον δοκιμάσαμε, αρχικά, στην πανελλήνια παρουσίαση του Renegade, και έπειτα κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου συγκριτικού, καθώς και στην MiTo QV.

Πριν μπω σε οποιαδήποτε ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών, δύο είναι τα χαρακτηριστικά που μπορώ να του αποδώσω: εξαιρετικά δυνατός με απίστευτα ψηλή κατανάλωση.

Έτσι, ο 1.368 κ.εκ. turbo κινητήρας φοράει turbo της Garrett (αντί για Honeywell), έχει σχέση συμπίεσης 10:1 και με πίεση υπερπλήρωσης στο 1,5 bar αποδίδει 170 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και 250 Nm ροπή στις 2.500 σ.α.λ. Η κίνηση μεταφέρεται σε όλους τους τροχούς, αποκλειστικά μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων 9-σχέσεων, προϊόν της ZF, όποιο από τα δύο μοντέλα επιλέξεις.

Η Fiat ανακοινώνει μέση κατανάλωση 6,7 λίτρα/100 χλμ και εκπομπές ρύπων 157 γρ/χλμ (€290,45), ενώ η Jeep ανακοινώνει μέση κατανάλωση 6,9 λίτρα/100 χλμ και εκπομπές ρύπων 160 γρ/χλμ (€296), με την πραγματικότητα, και στις δύο περιπτώσεις, σε καθημερινές συνθήκες να ξεπερνάει τα 10,5 λίτρα/100 χλμ., που αν το πιέσεις ή κάνεις αρκετές εκτός δρόμου διαδρομές θα δεις νούμερα άνω των 12 λίτρων. Έτσι, με το 48άρι ρεζερβουάρ καυσίμου, η αυτονομία τους περιορίζεται αρκετά και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φτάσει τα 450 χλμ.

Από πλευράς επιδόσεων, η ιταλική εταιρία δηλώνει ότι για τα 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 8,6 δευτ., με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 200 χλμ/ώρα, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για το Jeep είναι 8,8 δευτ. και 196 χλμ/ώρα.

Το βενζινοκίνητο τετρακίνητο Fiat 500X είναι διαθέσιμο μόνο στην Cross και Cross Plus έκδοση, με αρκετά πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού και στις δύο περιπτώσεις. Η βασική Cross έκδοση ξεκινάει από τα €26.600, που με το όφελος απόσυρσης πέφτει στα €25.640, ενώ η Cross Plus που ήταν το αυτοκίνητο της δοκιμής ξεκινάει από τα €29.100 και πέφτει στα €28.140 με απόσυρση.

Αντίστοιχα, το Jepp Renegade προσφέρεται μόνο στο επίπεδο εξοπλισμού Limited με την τιμή του να ξεκινάει από τα €29.900, που με όφελος απόσυρσης και επιδότηση, η τελική τιμή πέφτει στα €26.940, με τον εξοπλισμό να είναι παρόμοιος.

Κάνοντας την υπόθεση ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφή επιλογή μεταξύ των δύο, μετά την εκτενή οδήγηση τους θα μπορούσα να πω ότι και τα δύο είναι εξαιρετικά στον δρόμο, αλλά εξαιτίας των διαφορετικών ελαστικών τους και της διαφορετικής ρύθμισης του λογισμικού της τετρακίνησης υπάρχουν διακριτές διαφορές στον χαρακτήρα τους.

Το 500Χ φοράει ασφάλτινα ελαστικά διαστάσεων 225/45 με ζάντες 18 ιντσών, ενώ και το Renegade, επίσης, ασφάλτινα με διαστάσεις 215/60 και ζάντες 17 ιντσών. Τα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά του Fiat δεν βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των αρκετών ανωμαλιών του ελληνικού οδικού δικτύου, με τις αναπηδήσεις να γίνονται αισθητές, κάτι που γίνεται σαφώς πιο έντονο όταν οδήγησα αμέσως μετά το Renegade, με αυτό να φαίνεται πιο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του Έλληνα.

Με άλλα λόγια, το 500Χ είναι λίγο περισσότερο σκληρό από το ιδανικό, αλλά αναμφισβήτητα, τα επίπεδα πρόσφυσης του σε άσφαλτο ανεξαρτήτου ποιότητας είναι υψηλότερα. Για να βρεις τα όρια και των δύο, όμως, θα πρέπει να τα πιέσεις παραπάνω από αυτό που συνήθως ενδείκνυται να κάνεις με τέτοια οχήματα. Όπως και να έχει, η στρεπτική ακαμψία του πλαισίου χαρίζει εξαιρετικά στιβαρό και ασφαλές πάτημα, έχοντας καλό έλεγχο του αμαξώματος.

Η αίσθηση που παίρνεις από το ηλεκτρικό τιμόνι του Fiat είναι καλύτερη, κάτι που συμβάλει στην οδηγική ευχαρίστηση. Το σύστημα DST (Dynamic Steering Torque) που διαθέτει, προσφέρει αυξημένη ακρίβεια χειρισμών με την απόκριση να γίνεται πιο άμεση, με την αίσθηση του να είναι πιο σκληρή, όταν επιλέξεις το Sport στο “Mood Selector”. Η αίσθηση του είναι λίγο τεχνητή, αλλά η πληροφόρηση από τον δρόμο είναι εξαιρετικά καλή και σπορ, με τις διαφορές με το Jeep να γίνονται αισθητές μόνο όταν κινηθείς γρήγορα.

Ο κινητήρας είναι αρκετά δυνατός, δείχνοντας την πλούσια δύναμη του πάνω από τις 2.000 και μέχρι τις 5.500 σ.α.λ., αλλά η λειτουργία του κιβωτίου θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Μπορεί τα 500X και Renegade να είναι τα πρώτα αυτοκίνητα στην κατηγορία τους που διαθέτουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 9 σχέσεων (δεν είναι διπλού συμπλέκτη), αλλά κάνοντας κριτική για το συνδυασμό κινητήρα-κιβωτίου, και ενώ στα χαρτιά φαίνεται ιδανικός, η πράξη αποδεικνύεται κατώτερη των επιθυμιών.

Σε καθημερινές ήρεμες συνθήκες οδήγησης και στο πρόγραμμα auto, τα αυτοκίνητα ξεκινούν πάντα με 2η σχέση και η δύναμη μεταδίδεται μόνο στον εμπρός άξονα. Οι αλλαγές δεν είναι εξαιρετικά ομαλές, ενώ παρότι οι σχέσεις είναι πολλές και κοντές, θα υπάρξουν καταστάσεις που θα αργήσει να επιλέξει την επόμενη σχέση, κάνοντας τον κινητήρα να λειτουργήσει πάνω από τις 2.500 σ.α.λ., αυξάνοντας παράλληλα την κατανάλωση. Αυτό θεωρητικά ακούγεται σωστό, καθώς η υστέρηση (lag) του κινητήρα χαμηλά είναι εμφανής, αλλά το κιβώτιο θα αργήσει να επιλέξει την επόμενη σχέση, κάτι που δεν θες κινούμενος χαλαρά.

Όταν αποφασίσεις να κινηθείς πιο γρήγορα, το 500Χ δείχνει σαφώς πιο “στο στοιχείο” του, καθώς εμφανίζει μικρότερες κλίσεις στις στροφές, αλλά και γιατί υπάρχει η κατάλληλη ρύθμιση στον περιστροφικό διακόπτη. Οι πολλές σχέσεις του κιβωτίου, όμως, δεν θα βοηθήσουν στο να έχεις την σωστή σχέση την κατάλληλα στιγμή. Δεν συζητάω να κάνεις “χειροκίνητα” τις αλλαγές από τον λεβιέ (δεν διαθέτει paddles) γιατί θα χάσεις το μέτρημα. Η εξαιρετικά κοντή κλιμάκωση του γίνεται εμφανής στις πρώτες πέντε σχέσεις και την τελική σχέση μετάδοσης, ενώ οι 4 τελευταίες σχέσεις είναι overdrive, με την 9η σχέση να μην επιλέγεται πρακτικά ποτέ.

Ανεξαρτήτου μοντέλου, θα καταλάβεις ότι οδηγείς τετρακίνητο όχημα μόνο σε κλειστές στροφές με χαμηλό επίπεδο πρόσφυσης. Εκεί, αν επιμείνεις στο γκάζι, η όποια υπόνοια υποστροφής θα εξαφανιστεί καθώς θα μεταφερθεί αστραπιαία δύναμη τους πίσω τροχούς για να στρίψεις με ασφάλεια, με το αυτοκίνητο να κλείνει την τροχιά του. Επίσης, όσο βαθιά και να πατήσεις το γκάζι δεν θα εμφανίσει torque-steering, βοηθώντας σε να έχεις ομαλές εξόδους.

Περνώντας στο χώμα, τα ελαστικά, οι μεγάλες ζάντες και η χαρτογράφηση του λογισμικού της τετρακίνησης περιορίζουν τις ικανότητες του Fiat. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σε προδώσει εύκολα, καθώς θα πρέπει να βρεθείς σε πολύ δύσκολες καταστάσεις για να γίνει ξεκάθαρη η υπεροχή του Jeep, το οποίο αν το εμπιστευτείς θα σε πάει σε μέρη που πραγματικά δεν θα μπορούσες να φανταστείς.

Το σύστημα τετρακίνησης, που έχει εξελιχθεί από τους ανθρώπους της Jeep, είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενο και μπορεί να μεταφέρει έως και το 100% της ροπής σε έναν από τους δύο άξονες ή ακόμα και σε έναν μόνο τροχό, αυτόν με την μεγαλύτερη πρόσφυση. Η εμπλοκή του πίσω άξονα γίνεται αυτόματα μέσω πολύδισκου συμπλέκτη, και με το κατάλληλο κουμπί (μόνο στο Renegade) υπάρχει η δυνατότητα ισόποσου κλειδώματος της κατανομής εμπρός-πίσω.

To Jeep είναι πιο διασκεδαστικό στο χώμα, με το ESP να είναι λιγότερο παρεμβατικό, καθώς στο 500Χ με την παραμικρή υποψία γλιστρήματος της ουράς, σε βάζει στη τάξη ο -μη απενεργοποιούμενος- ηλεκτρονικός “άγγελος”. Όπως και να έχει, το υψηλό βάρος και των δύο δεν είναι σύμμαχος για πολλά παιχνίδια.

Στον ανοιχτό δρόμο και τα δύο είναι πολύ ήσυχα, αν και οι αεροδυναμικοί θόρυβοι του Renegade γίνονται πιο αισθητοί, εξαιτίας του σχεδιασμού του αμαξώματος. Ο θόρυβος της μηχανής δεν γίνεται αισθητός κατά την οδήγηση, και σε κανένα σημείο δεν είναι ενοχλητικός. Τέλος, το σύστημα πέδησης χρησιμοποιεί αεριζόμενους δίσκους εμπρός και απλούς δίσκους πίσω, και είναι αρκετό δυνατό, καθώς τόσο το 500Χ όσο και το Renegade εφοδιάζεται με αεριζόμενους δίσκους διαμέτρου 281 χιλιοστών εμπρός, με την ακινητοποίηση από τα 100 χλμ/ώρα να χρειάζεται μόλις 36,9 μέτρα.

Και φτάνουμε στο δια ταύτα. Όπως είπα και στην εισαγωγή, με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια και μη κρίνοντας καθόλου τη δύναμη του εμπορικού σήματος, η επιλογή είναι ανάλογη με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, με την προσωπική μου επιλογή να είναι το 500Χ.

Εξελίσσοντας το 500Χ, οι Ιταλοί μηχανικοί είχαν σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον εξαιρετικό χαρακτήρα του μικρού 500. Αυτό σημαίνει ότι το crossover της Fiat έχει τα φόντα για διασκεδαστικές μετακινήσεις, με τις απαραίτητες, όμως, υποχωρήσεις γιατί άλλο ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης και άλλο ένα πολυσύνθετο compact αυτοκίνητο που θα καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας. Η τετρακίνηση του θα γίνει αρωγός για αρκετές εκτός δρόμου διαδρομές, αρκεί να είσαι προσεκτικός με τα ελαστικά.

Από την άλλη, το Jeep σεβόμενο την ιστορία του ονόματος και παρότι είναι καταδικασμένο να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην άσφαλτο, όποιος αποφασίσει να προκαλέσει τον εαυτό του για μια περιπετειώδη απόδραση, θα νιώσει σαφώς πιο άνετα σε μη ασφάλτινα οδοστρώματα, με την απορρόφηση των ανωμαλιών στον δρόμο να το κάνει πιο αρεστό σε πιο μεγάλο ηλικιακά κοινό.

Τα μειονεκτήματα και των δύο είναι σαφώς η μεγάλη κατανάλωση τους, καθώς και η μέτρια λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου. Με την επόμενη έκδοση τετρακίνησης και στα δύο μοντέλα να είναι με τον 2-λιτρο Multijet πετρελαιοκινητήρα, η βενζινοκίνητη υπερτερεί στο κόστος αγορας, καθώς και στην σαφώς μεγαλύτερη ιπποδύναμη του ΜultiAir.

[See image gallery at www.autoblog.gr]

Fiat 500X 170 4×4Μετρήσεις Autoblog.gr | VBox Sport0-100 χλμ/ώρα9,24 δευτ.30-70 χλμ/ώρα4,22 δευτ. (με kickdown)60-100 χλμ/ώρα6,27 δευτ. (με kickdown)80-130 χλμ/ώρα7,92 δευτ. (με kickdown)Τελική ταχύτητα200 χλμ/ώραΦρενάρισμα 100-0 χλμ/ώρα36,9 μέτρα σε 2,90 δευτ.

Jeep Renegade 170 4×4Μετρήσεις Autoblog.gr | VBox Sport0-100 χλμ/ώρα9,41 δευτ.30-70 χλμ/ώρα4,26 δευτ. (με kickdown)60-100 χλμ/ώρα6,37 δευτ. (με kickdown)80-130 χλμ/ώρα8,21 δευτ. (με kickdown)Τελική ταχύτητα197 χλμ/ώραΦρενάρισμα 100-0 χλμ/ώρα36,9 μέτρα σε 2,90 δευτ.

Keywords
test drive, test, drive, fiat, jeep, fiat, jeep, test, drive, test drive, air condition, ελλαδα, νέα, cross, green, ματ, lifestyle, air, trip, turbo, mood, auto, sport, snow, σετ, mito, χλμ, αποσυρση, ηλεκτρικος, dynamic, lag, θες, σημαίνει, esp, image, autoblog, κινηση στους δρομους, αποσυρση αυτοκινητων 2011, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, ξανα, αλογα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γκαζι, γωνια, γωνιες, εμπορικη, ζαντες, θεμα, καριερα, ομορφια, παιχνιδια, πιεση, προγραμμα, υψος, χρωματα, sport, αγορα, αισθητικη, αξονες, απιστευτα, απλα, βρισκεις, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, δοθει, εδαφος, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ελαστικα, επενδυσεις, εταιρια, ευρωπη, ζωης, ιδια, ιδιο, υποθεση, ησυχα, θες, θορυβος, εκδοσεις, κινηση, κιλα, λειτουργια, λεπτομερειες, λιτρο, λογια, λογο, ματ, μηκος, μηνες, μικρο, μοιρες, μοντελα, μπορεις, μονα, ναπολη, παντα, οδηγηση, οθονη, οθονη αφης, οντας, ορια, οφελος, οχηματα, οχημα, παρουσιαση, ποιοτητα, πρασινη, προγραμματα, πωλησεις, ρεζερβα, ρεζερβουαρ, ρυθμισεις, ρυθμιση, ροπη, σετ, σιγουρα, συγκεκριμενα, σχεδιο, ταυτοτητα, τιμη, φτανει, φοντα, χλμ, χωμα, χρωμα, air, green, auto, ασφαλεια, cross, εκπομπες, air condition, esp, ιδανικο, image, ηλεκτρονικα, lifestyle, mito, mood, μπροστα, οργανα, πληροφοριες, autoblog, σημαίνει, snow, σωστο, trip, turbo, υπεροχη, χαλαρα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα