Ότι πρέπει να ξέρεις για την Formula E

Η Formula E είναι ένα πρωτάθλημα ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων υπό την αιγίδα της FIA. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό να αναπτύξει την τεχνολογία των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και να προωθήσει τον θεμιτό ανταγωνισμό γύρω από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η Formula E σε αριθμούς

Εξωτερικές διαστάσεις:Συνολικό μήκος5000χιλ. (max)Συνολικό πλάτος1800χιλ. (max)Συνολικό ύψος1250χιλ. (max)Μετατρόχιο1300χιλ.
(min)Απόσταση από το έδαφος75χιλ. (max)Συνολικό βάρος (με οδηγό)800kg (min) Ηλεκτροκινητήρας:Μέγιστη απόδοση (δοκιμές & κατατακτήριες)200kw (max)Μέγιστη απόδοση στον αγώνα133kw (max)Push-to-Pass67kwΜέγιστο βάρος μπαταριών και RESS200kg (max)Επιτάχυνση 0-100km/h3” (θεωρητικά)Τελική ταχύτητα225km/h (ηλεκτρονικά ελεγχόμενη)Ποιος κατασκευάζει τα μονοθέσια;

Το Spark-Renault SRT-01E είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ενέκρινε η FIA. Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το μονοθέσιο με μηδενικούς ρύπους αποσκοπεί στο να αυξήσει τα όρια των δυνατοτήτων των ηλεκτροκινητήρων στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την χρυσή τομή ανάμεσα σε κόστος και απόδοση, ειδικά όσο αναφορά τους αγώνες σε πίστες δρόμων.

Το μονοθέσιο κατασκευάζεται από την νεοσύστατη Spark Racing Technology σε συνεργασία με εταιρίες που έχουν πρωταγωνιστήσει μέχρι σήμερα στα μηχανοκίνητα σπορ. Η Ιταλική εταιρία Dallara, με 40 χρόνια προϋπηρεσίας κατασκεύασε το monocoque σασί, αεροδυναμικά σχεδιασμένο για να βοηθάει το προσπέρασμα. Το σασί κατασκευάζεται από carbon και αλουμίνιο και υπόκειται στα ίδια crash test που χρησιμοποιούνται στην Formula 1.

Υπεύθυνη των ηλεκτρονικών συστημάτων είναι η McLaren Electronics Systems, που είναι και η αποκλειστική προμηθευτής ECU στην Formula 1. H Williams Advanced Engineering είναι η εταιρία που προμηθεύει τις μπαταρίες των 200kw, που αντιστοιχούν σε περίπου 270HP, με όλο αυτό το ηλεκτρικό σύστημα να συνδέεται σε ένα σειριακό κιβώτιο της Hewland.

Επιβλέπων όλων των συστημάτων θα είναι η Renault και αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών, για τις 18 ιντσών ζάντες, θα είναι η Michelin. Η Γαλλική εταιρία εξέλιξε μια γόμα που δεν θα επιτρέπεται να αλλαχθεί κατά τον αγώνα, ακόμα και σε συνθήκες βροχής!!!

Πού θα γίνονται οι αγώνες;

Παρόλο που το πρόγραμμα των αγώνων δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα (με την τελική απόφαση να αναμένεται τον Δεκέμβριο) ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός της FIA έχει ως εξής:

Πεκίνο, Κίνα20-09-2014Πουτρατζάγια, Μαλαισία18-10-2014Χονγκ Κονγκ, Κίνα08-11-2014Πούντα ντελ Έστε, Ουρουγουάη13-12-2014Μπουένος Άιρες, Αργεντινή10-01-2015Λος Άντζελες, Η.Π.Α.14-02-2015Μαϊάμι, Η.Π.Α.18-04-2015Μόντε Κάρλο, Μονακό09-05-2015Βερολίνο, Γερμανία30-05-2015Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο27-06-2015

Ποιοι θα λάβουν μέρος;

Στο παρθενικό πρωτάθλημα της Formula Ε θα λάβουν μέρος 10 ομάδες, με δύο οδηγούς ανά ομάδα. Οι επίσημες ομάδες μέχρι στιγμής είναι 4 με πολλές μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι οδηγοί αναμένεται να προέρχονται από τα πρωταθλήματα IndyCar, GP2 και Formula 1.

Στην πρώτη χρονιά της Formula E οι ομάδες θα διαθέτουν 2 μονοθέσια SRT-01 ανά οδηγό, με την μεταφορά των μονοθεσίων να γίνεται από την ίδια την Formula E. Με σκοπό την μείωση των εξόδων, όλα τα μονοθέσια θα συστεγάζονται στον ίδιο χώρο, με στάνταρ αριθμό μηχανικών ανά ομάδα, στάνταρ σχέσεις κιβωτίου και ελάχιστο εξοπλισμό για pit stop, καθώς δεν θα υπάρχουν και αλλαγές ελαστικών.

Από την στιγμή που η Formula E είναι ένα ανοιχτό πρωτάθλημα, κάθε ομάδα μπορεί να κατασκευάσει, να χρησιμοποιήσει και να εξελίξει το δικό της μονοθέσιο, αρκεί να τηρεί τις προδιαγραφές της FΙΑ και να δημοσιοποιήσει τις καινοτομίες της στον ηλεκτροκίνητο αθλητισμό.

Μέχρι στιγμής οι ομάδες που έχουν ανακοινωθεί είναι η αγγλική Drayson Racing, η China Racing και από την Αμερική η Andretti Autosport και η Dragon Racing.

Γενικοί κανόνες

Η φόρτιση των μπαταριών των μονοθεσίων θα επιτρέπεται κατά τις δοκιμές, κατατακτήριες και αγώνα ή ανά πάσα στιγμή πριν την λήξη των κατατακτήριων και του αγώνα. Η φόρτιση στα pit επιτρέπεται μόνο με την χρήση εξοπλισμού που να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας της FIA.

Οι ομάδες πρέπει να κάνουν 2 αναγκαστικά pit stop για αλλαγή αυτοκινήτου, κατά την διάρκεια του αγώνα

Ο μέγιστος αριθμός οδηγών για το πρωτάθλημα 2014/2015 είναι δύο ανά ομάδα, για τις δέκα που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα, με δύο αναπληρωματικούς ανά ομάδα.

Όλες οι παράμετροι του πρωταθλήματος Formula E θα επιβλέπονται από την FIA. Σε κάθε αγώνα επίσημοι εξεταστές, θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν τους αγωνοδίκες και τους βοηθούς τους, για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές άθλημα, σύμφωνο με τις προδιαγραφές της FIA.

Όλοι οι οδηγοί, αγωνιζόμενοι και αγωνοδίκες, πρέπει να κατέχουν ισχύων δίπλωμα, τουλάχιστον Β κατηγορίας, του διεθνούς διπλώματος της FIA.

Οι τρείς πρώτοι οδηγοί σε κάθε αγώνα θα παίρνουν τρόπαια και χρηματικά έπαθλα. Στο τέλος του πρωταθλήματος επιπλέον τρόπαια και χρήματα θα δίνονται στην πρωταθλήτρια ομάδα και τον πρωταθλητή οδηγό.

Οι οδηγοί και οι ομάδες θα έχουν δέκα μέρες δοκιμών. Οι έξι μέρες θα είναι πριν το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, οι δύο μετά και οι δύο στο ενδιάμεσο. Δεν επιτρέπεται κανένα είδος ιδιωτικής δοκιμής εκτός κι αν αποσκοπεί σε διαφήμιση-προώθηση (της ομάδας και του πρωταθλήματος Formula E). Οι δοκιμές εξέλιξης θα είναι 6ωρες με τις 3 ώρες το πρωί και τις 3 το απόγευμα.

Οι χρονομετρήσεις θα γίνουν από την TAG Heuer, επίσημο συνεργάτη της FIA Formula E Championship.

Τι λέω εγώ;

Ακούγεται ενδιαφέρον ένας αγώνας με 10 ομάδες, 20 οδηγούς και 40 μονοθέσια. Το όλο στήσιμο του πρωταθλήματος είναι για να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες όσον αφορά την αυτονομία και την γρήγορη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αλλά και πάλι μια μέρα με ελεύθερες δοκιμές και κατατακτήριες το πρωί, 2ωρο διάλειμμα (για την φόρτιση των μονοθεσίων) και αγώνα 45 περίπου λεπτών το απόγευμα, φαίνεται διασκεδαστική. Βάλε και από πάνω τα 2 pit stop στα οποία θα βλέπεις τους οδηγούς να τρέχουν 100 μέτρα αλά Usain Bolt για να αλλάξουν το αποφορτισμένο μονοθέσιο με ένα πλήρως φορτισμένο και η διασκέδαση στην ολοήμερη είναι εγγυημένη.

Οι πίστες θα είναι χαραγμένες σε δρόμους πόλεων, με τους νεαρούς πιλότους να προσπαθούν να βρουν χώρο για προσπέρασμα εκεί που δεν υπάρχει, οπότε το θέαμα δεν θα λείπει.

Όσο για τον ήχο των μονοθεσίων δεν είναι και ότι χειρότερο.

Εντάξει ο ήχος είναι κακός. Κάτι ανάμεσα σε ηλεκτρικό δραπανοκατσάβιδο και τηλεκατευθυνόμενο, αλλά τι να κάνουμε.

Θα προτιμούσα να δω τις μεγάλες εταιρίες να μένουν μακριά από τέτοιου είδους διοργανώσεις, ίσως διαθέτοντας μόνο λίγους πόρους, μέσω θυγατρικών εταιριών των ομίλων τους κι αυτό γιατί αν υπάρχει μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος αυτού της FIA τότε μπορεί μελλοντικά να στρέψουν όλη τους την προσοχή εκεί.

Αντί για να γίνονται μελέτες για πίστες προδιαγραφών F1 στην Ελλάδα, καλά θα κάναμε να οργανώσουμε κάτι αντίστοιχο σε μια από τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Τόσο η πρόσφατη χρηματοδότηση του έργου Ele.C.Tra σε συνδυασμό με την ύπαρξη Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων αναγνωρισμένο από την FIA, κάνουν ευκολότερη στο μυαλό μου την δημιουργία ενός τέτοιου αγώνα. Με σκοπό πάντα την προώθηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Τώρα αν για τις ανάγκες του αγώνα κλείσουν και μερικές τρύπες στην άσφαλτο, δεν νομίζω να ενοχληθεί κανείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα