H Volvo παρουσιάζει μέρη του σώματος του αυτοκινήτου που επαναφορτίζουν τις μπαταρίες

H Volvo μαζί με άλλες εννέα εταιρίες εκτός αυτοκινητιστικού κλάδου, συνεργάστηκαν σε ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό project το οποίο υπόσχεται ότι στο μέλλον τα αυτοκίνητα μπορούν να έχουν μέρη του αμαξώματος που επανφορτίζουν τις μπαταρίες του αυτοκινήτου.

Το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου project είναι δουλειά έρευνας 3,5 χρόνων και συνδυάζοντας carbon

με πολυμερή ρητίνη, οι ερευνητές ήταν σε θέση να αναπτύξουν ένα νέο είδος των νανοϋλικών και των ισχυρών πυκνωτών. Το carbon ουσιαστικά περιβάλλει αυτές τις νέες μπαταρίες και ακολούθως μέσω κατάλληλων καλουπιών μπορεί να πάρει σχήμα οποιουδήποτε μέρπς του σώματος του αυτοκινήτου, όπως τα φτερά, το καπό κ.α. Το τεράστιο πλεονέκτημα αυτής της λύσης, είναι φυσικά η εξοικονόμηση του πολύ σημαντικού χώρου που πιάνουν σήμερα οι μπαταρίες στα ηλεκτρικά και υβρδικά αυτοκίνητα.

Το καινοτόμο αυτό υλικό έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και φορτίζει την ενέργεια είτε μέσω του κλασικού τρόπου με πρίζα ηλεκτρικού δικτύου είτε μέσω του συστήματος ανάκτησης ενέργειας από τα φρένα του εκάστοτε αυτοκινήτου, με τους ερευνητές να δηλώνουν ότι εντυπωσιακό αυτό υλικό μπορεί να αποθηκεύσει και φορτίσει την ηλεκτρική ενέργεια πολύ πιο γρήγορα από τις συμβατικές μπαταρίες όντας παράλληλα πιο εύκαμπτες και δυνατές.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί υποκαταστήσει τη μπαταρία για το σύστημα start/stop και θεωρητικά εάν το νέο υλικό αντικαταστήσει όλα τα υπάρχοντα μέρη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το συνολικό βάρος μπορεί να μειωθεί μέχρι και 15 %.

Τα αποτελέσματα έχουν υλοποιηθεί πάνω σε ένα πειραματικό Volvo S80 και ακούγεται πραγματικά κάτι που μπορεί να αλλάξει το πως θα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά φοβάμαι στην ιδέα πόσο μπορεί να κοστίσει μια επιδιόρθωση από ένα βαθούλωμα ή τρακάρισμα! Ίδωμεν, η τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται για καλό σκοπό κάνει θαύματα.

[Πηγή: Volvo]

Keywords
Τυχαία Θέματα