Οι πιο ακριβές πινακίδες κυκλοφορίας του κόσμου

Οι πινακίδες κυκλοφορίας, εκτός από την καταχώρηση στα κατά χώρα μητρώα του αρμόδιου υπουργείου, συνήθως προσδίδουν ένα κύρος και χαρακτηρίζουν τον ιδιοκτήτη. Την επιλογή αυτή την έχουν κάποιες χώρες του εξωτερικού, (σιγά μην πρωτοτυπούσαμε) και αποκαλούνται “vanity plates” (πινακίδες ματαιοδοξίας) και ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει τα γράμματα και τα νούμερα της αρεσκείας του. Όλα αυτά φυσικά με το αζημίωτο αλλά όσοι έχουν τη διάθεση να πληρώσουν και αρκετά παραπάνω χρήματα έχουν τη δυνατότητα οι χαρακτήρες να είναι λιγότεροι, πιο χαρακτηριστικοί αλλά συνήθως προκύπτουν οι πινακίδες να είναι

πιο ακριβές από το αυτοκίνητο.

Υπολογίζεται ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορούν 9.7 εκ. αυτοκίνητα με εξατομικευμένες “vanity plates”. Αλλά και στην Ευρώπη η συγκεκριμένη επιλογή είναι αρκετά δημοφιλής, με τα πρωτεία να το κατέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γερμανικές πινακίδες καταδεικνύουν την περιοχή από όπου το αυτοκίνητο πήρε πινακίδες αλλά με κάποια παραπάνω ευρώ ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει 2 γράμματα και μέχρι 4 νούμερα της επιλογής του, μετά από τα γράμματα της περιοχής. Επίσης στην Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Καναδά και Χονγκ Κονγκ τέτοιες πινακίδες είναι επιτρεπτές.

Ένα ζευγάρι πινακίδων με τα γράμματα ‘Facebk’, που καταχωρήθηκε στη Victoria του Καναδά, πρόσφατα αγοράστηκαν αντί των 1.2 εκ. δολαρίων (955.000€). Οι πιο ακριβές πινακίδες στην Αγγλία είναι αυτές που γράφουν ‘F1′ και της αγόρασε για 870,000 δολάρια (691.000€) ο Afzal Kahn, ιδιοκτήτης του ομώνυμου βεκτιωτικού οίκο. Πριν από αυτό, το ρεκόρ στην Αγγλία το είχαν οι πινακίδες ‘M’ που είχαν πωληθεί για 656,000 δολάρια (520.000€). Ένας αμερικάνος αυτοκινητιστής από το Delaware που το ανήκουν οι πινακίδες με το μονοψήφιο νούμερο “9″ αγόρασε το 2008 για 675.000 δολάρια (536.000€) και το νούμερο “6″. Τέλος στη Κίνα και Μαλαισία τέτοια νούμερα είναι υπαρκτά που όπως καταλαβαίνεις υπερκεράσουν την αξία της πλειοψηφίας των αυτοκινήτων.

Από αυτό το ανελέητο ξόδεμα χρημάτων δε θα μπορούσε να λείπει από το “χορό” το μικρό κρατίδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Abu Dhabi. Εκεί οι πινακίδες είναι με ένα συγκεκριμένο συνδυασμό, όπως πχ. 12345, 55555 ή για και λιγότερα από 5 ψηφία, όπου τα χρήματα που δημοπρατούνται οι πινακίδες πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σύμφωνα με το Bornrich, περίπου 37 από τις 50 πιο ακριβές πιναδίκες του κόσμου βρίσκονται μόνο στο Abu Dhabi.

Το ζεύγος πινακίδες με τον αριθμό “5″ έπιασε το αστρονομικό ποσό των 6.8 εκ. δολαρίων (5.4 εκ. ευρώ) πίσω στο 2008. Ο αγοραστής ήταν ο επιχειρηματίας Talal Ali Mohammad Khouri που σκοπό έχει να κρατήσει τις πινακίδες μέχρι να πεθάνει έτσι ώστε να ξανα δημοπρατθούν για καλό σκοπό. Επίσης στο Abu Dhabi οι πινακίδες με το νούμερο “7″ έπιασαν τιμή 4.6 εκ. δολαρίων (3.65 εκ. ευρώ) ενώ αυτές με το νούμερο “9″ 4.19 εκ. δολάρια (3.35 εκ. ευρώ). Όπως καταλαβαίνεις οι πινακίδες με τα νούμερα είναι οι πιο ακριβές και το πιο μεγά

Keywords
Τυχαία Θέματα