Δοκιμές Χερέθ: Ημέρα 1η [w/video]

Σήμερα η μέρα στη Jerez ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις των μονοθεσίων της Force India, της Mercedes AMG και της Red Bull. Ο καιρός αντίθετα με τις προβλέψεις ήταν καλός και όλες οι ομάδες πρόθυμες για να βγουν στην πίστα.

Στο στρατόπεδο της Ferrari,

ο Kimi Raikkonen ετοιμαζόταν για την πρώτη του επαφή με το μονοθέσιο… ή απλά έψαχνε τον καφέ του:

Quasi pronti… Nearly there #WelcomebackKimi #F14T pic.twitter.com/ZxiCQNHkTL

— Scuderia Ferrari (@InsideFerrari) January 28, 2014

Ο πρώτος κινητήρας που πήρε μπρος όμως, ήταν αυτός της Mercedes AMG στην πλάτη του Lewis Hamilton, με τον Βρετανό να κάνει έναν γύρο και να επιστρέφει στα πιτ. Σύμφωνα με τον Ted Kravitz ο ήχος των νέων μονοθεσίων είναι ανάμεσα σε Formula 3 και GP2, κάτι που μάλλον μπορούμε να συνηθίσουμε.

Το δεύτερο μονοθέσιο (μισή ώρα μετά) ήταν αυτό της Scuderia Ferrari που κατάφερε να τα κοκκινίσει όλα, αφού το Ιταλικό αυτοκίνητο σταμάτησε στην Curva Sito Pons, για “προληπτικούς λόγους” και έβγαλε την πρώτη κόκκινη σημαία της ημέρας. Η Williams και η Caterham συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στα μονοθέσιά τους, αφήνοντας τους δημοσιογράφους να περιμένουν.

20 λεπτά μετά, η πράσινη σημαία ξαναβγήκε, αφού το μονοθέσιο του Raikkonen μεταφέρθηκε με χαλαρότητα πίσω στα πιτ. Η Mercedes του Hamilton συνέχισε να δουλεύει ρολόι, αφού ήταν ο μοναδικός που ξαναβγήκε για τον τρίτο γύρο του, με την θερμοκρασία στους 12 οC. Επόμενος οδηγός στη πίστα ήταν ο Jean-Eric Vergne που έκανε τον πρώτο του γύρο με την Toro Rosso, ενώ η επόμενη προσπάθεια ήταν αυτή του Sergio Perez, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς ο Vergne έμεινε στην πίστα. Μετά και από αυτή την διακοπή, ο Esteban Gutierrez βρέθηκε στην πίστα και ο Hamilton έκανε τον πρώτο χρονομετρημένο γύρο της μέρας, στο 1:33:305.

Ο Raikkonen βγήκε αργότερα για τον δεύτερο γύρο του με την F 14T:

Γρηγορότερος όλων μέχρι στιγμής, ήταν ο Lewis Hamilton που είχε ήδη συμπληρώσει και περισσότερους γύρους από όλους τους υπόλοιπους πιλότους μαζί. Νομίζοντας όμως όλοι πως η Mercedes είχε σταματήσει για διάλειμμα, ο Βρετανός βρέθηκε και πάλι εντός πίστας… και πάνω στις μπαριέρες, στην πρώτη στροφή. Ήταν η μόνη εγκατάλειψη της ημέρας από ατύχημα, καθώς αποκόλλησε η μπροστινή αεροτομή του και αυτό τον οδήγησε απευθείας στην αμμοπαγίδα. Αυτό σήμαινε το τέλος της μέρας για την Mercedes, γιατί ακόμα και αν οι μηχανικοί προλάβαιναν να επιδιορθώσουν το μονοθέσιο, δεν υπήρχε δεύτερη πτέρυγα διαθέσιμη στην Jerez.

Σε όλο το πρωινό πρόγραμμα, οι McLaren και οι Red Bull απουσίαζαν, με το μονοθέσιο που σχεδίασε ο Adrian Newey να παρουσιάζει πρόβλημα στην τοποθέτηση ενός ελατηρίου στην πίσω ανάρτηση και την McLaren να πρέπει να λύσει το μισό μονοθέσιο, για να διορθώσει ένα ηλετρο-υδραυλικό πρόβλημα, δουλειά 8+ ωρών. Αντιθέτως με την θερμοκρασία του οδοστρώματος που είχε ανέβει στους 21οC, κατέβηκαν οι χρόνοι του Raikkonen, που πλησίασε το 1:27:820 του Hamilton, όντας 1.5 περίπου δευτερόλεπτο πιο αργός. Η αντίδραση από τον Alonso, που προφανώς παρακολουθούσε τις δοκιμές της Ιταλικής ομάδας με αγωνία, ήρθε λίγο μετά μέσω Twitter:

Restaurante montana. pic.twitter.com/CgKNhrkit7

— Fernando Alonso (@alo_oficial) January 28, 2014

Η Sauber του Esteban Gutierrez, που μέχρι εκείνη την ώρα είχε συμπληρώσει 6 γύρους, με ταχύτερο χρόνο το 1:42:257, έμεινε στο pitlane και ανάγκασε τους μηχανικούς της να την επαναφέρουν στα πιτ. Με σχετική ησυχία στην πίστα, οι δημοσιογράφοι στράφηκαν στην Williams και την Caterham που ετοιμαζόντουσαν να βγουν στην πίστα (ή έτσι τουλάχιστον δήλωναν).

Με τις πρώτες φωτογραφίες της Μαλαισιανής ομάδας να κυκλοφορούν, το σχόλιο του Taki Inoue με το που αντίκρισε το ρύγχος του πράσινου μονοθεσίου ήταν:

Jesus !! Can’t make any comment any more!! pic.twitter.com/C9B2MLiCdU

— Taki Inoue (@takiinoue) January 28, 2014

Ο Marcus Ericsson έκανε μια βόλτα στη πίστα, για να δώσει την ευκαιρία στους φωτογράφους να αποθανατίσουν την CT05 και επέστρεψε στα πιτ χωρίς να πάρει χρόνο, ενώ η Ferrari έκανε δοκιμές αεροδυναμικού είδους, τοποθετώντας FloViz στην μπροστινή πτέρυγα και το ρύγχος του μονοθεσίου. Η επόμενη κόκκινη σημαία βγήκε λόγω του Jean-Eric Vergne, που σταμάτησε ανάμεσα στις στροφές 4 και 5.

Μετά την ανάκτηση της Toro Rosso, βγήκε στην πίστα η Force India, που δεν πήρε χρόνο όλη τη μέρα, ενώ ταυτόχρονα ο Raikkonen έκανε μερικούς γρήγορους γύρους, κάτω από το 1:27:500. Το επόμενο μονοθέσιο ήταν αυτό της Williams, που έδειξε για πρώτη φορά τα χρώματα και τους χορηγούς της. Στο τιμόνι ο Valtteri Bottas, ο οποίος αφού έκανε μια βόλτα στη πίστα, επέστρεψε απευθείας στα πιτ.

Μισή ώρα πριν το τέλος των δοκιμών άρχισε να βρέχει στην πίστα της Jerez, με αποτέλεσμα τα μονοθέσια να γυρίσουν στα πιτ και να θεωρήσουν όλοι πως οι δοκιμές έφτασαν στο τέλος τους. Αντιθέτως όμως και με τους φωτογράφους να έχουν μπει μέσα, βγήκε η Red Bull του Sebastian Vettel στη πίστα, καθώς οι σύντομες ψιχάλες σταμάτησαν. Τον ακολούθησαν στην πίστα ο Bottas και ο Perez, με τον Μεξικανό να παίρνει επιτέλους χρόνο.

Το σύνολο των γύρων δεν φτάνει καν σε 3-ψήφιο αριθμό, στην σημερινή πρώτη μέρα των δοκιμών, ενώ αντίστοιχα πέρσι οι οδηγοί είχαν κάνει πάνω από 600 γύρους.

ΟδηγόςΟμάδαΤαχύτερος ΧρόνοςΑριθμός ΓύρωνK. RaikkonenFerrari1:27.10431L. HamiltonMercedes1:27.82018V. BottasWilliams1:30.0827S. PerezForce India1:33.16111J.E. VergneToro Rosso1:36.53015E. GutierrezSauber1:42.2577M. EricssonCaterham-1S. VettelRed Bull-3J. ButtonMcLaren--
Keywords
Τυχαία Θέματα