Η Bosch θέλει σύστημα αποφυγής πεζών σε αυτοκίνητα παραγωγής μέχρι το 2018

Η Bosch, όπως πρακτικά όλες οι εταιρίες του κλάδου, εξελίσσει συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Στις αρχές του έτους άλλωστε είχε παρουσιάσει ένα πλάνο για το πώς σκοπεύει να παρέχει αυτή την τεχνολογία στους κατασκευαστές μέχρι το 2025. Τώρα, ανακοίνωσε ότι δουλεύει πάνω σε ένα σύστημα αποφυγής πεζών, το οποίο μάλιστα θέλει να περάσει σε αυτοκίνητα παραγωγής μέχρι το 2018.

Το σύστημα χρησιμοποιεί μία στερεοσκοπική κάμερα που παρακολουθεί τον δρόμο για πεζούς και άλλα αυτοκίνητα ενώ το λογισμικό που λειτουργεί στο

παρασκήνιο προβλέπει τα πιθανά μονοπάτια που θα ακολουθήσουν αυτοί με βάση την ταχύτητα και την κατεύθυνση στην οποία κινούνται. Το λογισμικό αποτελείται από αλγόριθμους που βασίζονται σε τεράστια datasets συμπεριφοράς πεζών, τα οποία με τη σειρά τους προέρχονται από ώρες επί ωρών υλικού dashcams.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το σύστημα δεν κάνει τίποτα αν δεν εντοπίσει πρώτα αντίδραση από τον οδηγό. Αν υπάρξει αντίδραση αλλά το σύστημα πιστεύει ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να αποσοβήσει την σύγκρουση, θα βοηθήσει. Η ομάδα που έχει αναλάβει την εξέλιξη του συστήματος, ισχυρίζεται ότι αν ο οδηγός αντιδράσει έστω και μισό δευτερόλεπτο πριν την σύγκρουση, το σύστημα βοηθά στην αποφυγή της στο 60% των περιπτώσεων.

Σου φαίνεται περίεργη η λειτουργία της τεχνολογίας της Bosch; Επί της ουσίας, αποτελεί παράκαμψη της πολυπλοκότητας των ζητημάτων ηθικής που παρουσιάζονται σε συστήματα αυτόνομης οδήγησης. Το σύστημα δεν αποφασίζει μόνο του την ανάληψη δράσης αλλά αφήνει τον οδηγό να το κάνει. Όταν το κάνει, τότε απλά τον βοηθά και όλοι είναι “καλυμμένοι”.

Keywords
Τυχαία Θέματα