Η BP προβλέπει πως τα ηλεκτρικά οχήματα θα μειώσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο ως το 2040

Στην ετήσια έκθεση της η BP (PDF) εκτιμά πως το 30% των συνολικών διανυόμενων χιλιομέτρων θα γίνονται το 2040 από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, έναντι σχεδόν μηδενικού ποσοστού το 2016.

Σύμφωνα με τον πετρελαϊκό κολοσσό BP, τα αυτόνομα αυτοκίνητα αλλά και οι υπηρεσίες διαμοιρασμού διαδρομών (car-sharing) θα περιορίσουν την κατανάλωση αργού πετρελαίου ως το 2040.

Στην ετήσια έκθεση της για το outlook της ενεργειακής αγοράς, η BP προβλέπει

μια εκρηκτική ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων ως το 2040. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας περιγράφει έναν κόσμο στον οποίο θα χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερο ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Η έκθεση εκτιμά πως το 30% των συνολικών διανυόμενων χιλιομέτρων θα γίνονται το 2040 από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, έναντι σχεδόν μηδενικού ποσοστού το 2016.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί από 3 εκατομμύρια σήμερα σε πάνω από 320 εκατομμύρια ως το 2040, αντιστοιχώντας στο 15% του συνολικού στόλου των αυτοκινήτων που θα φτάνει τα 2 δισ. Ως εκ τούτου, η ζήτηση πετρελαίου για αυτοκίνητα θα υποχωρήσει στα 18,6 δισεκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2040 από 18,7 δισεκατομμύρια βαρέλια το 2016.

Το αρχικό υψηλό κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοκινήτων θα αγοραστούν από εταιρείας που προσφέρουν υπηρεσίες κοινής μετακίνησης. Το μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αναμένεται να οδηγείται περίπου δυόμισι φορές περισσότερο από ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με την BP, με την συντριπτική πλειοψηφία του στόλου των car-sharing υπηρεσιών να αναμένεται να είναι με EV, λόγω του χαμηλότερου κόστους συντήρησής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα