Αύξηση κερδών για την FCA το 2017

Η Fiat Chrysler ανακοίνωσε τα οικονομικά της στοιχεία για το 2017, όπου παρουσίασε υψηλότερα κέρδη από την ανταγωνίστρια Ford. Σε αναπροσαρμοσμένη βάση και με δεδομένο το εφάπαξ κέρδος 1 δισ. δολαρίων από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου εκτοξεύονται στα 1,89 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα έσοδα για την αμερικανικο-ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, διαμορφώθηκαν στα

28,9 δισ. ευρώ, επίδοση κατά 3% υποδεέστερη σε σχέση ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα καθαρά έσοδα της FCA το 2017 ανήλθαν σε 110,93 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη άγγιξαν τα 7,05 δισ. ευρώ (αύξηση 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016). Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,77 δισ. ευρώ (2,52 δισ. ευρώ το 2016), με το περιθώριο κέρδους να αυξάνεται στο 6,3%. Η Fiat Chrysler περιόρισε το βιομηχανικό της χρέος σχεδόν στο μισό πέρυσι, στα 2,39 δισ. ευρώ από 4,59 δισ. ευρώ. Η εταιρία θα μπορούσε να είναι απαλλαγμένη από χρέη μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, δήλωσε ο Marchionne την περασμένη εβδομάδα στο Ντιτρόιτ. Η FCA για το 2018 πιστεύει πως τα προσαρμοσμένα κέρδη πριν από τόκους και φόρους θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 8,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο κατώτατο όριο του εύρους κερδών που στοχεύει το πενταετές επιχειρηματικό της πλάνο.

Η εταιρία ενίσχυσε τα περιθώρια κέρδους με κερδοφόρα σπορ οχήματα όπως τα Jeep, Alfa Romeo και Maserati. Επιπλέον, οι αλλαγές στον φορολογικό νόμο των ΗΠΑ αναμένεται να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 1 δισ. δολαρίων ετησίως, για την εταιρία. Η FCA πούλησε 4,74 εκατ. αυτοκίνητα το 2017 (4,72 εκατ. το 2016), με την εταιρία να έχει θέσει εδώ και χρόνια ως στόχο τα 7 εκατ. πωλήσεις το 2018. Αν θα το καταφέρει θα το δείξει η ιστορία, αλλά ο Marchionne είπε πως έχει βάλει στόχο να περάσει σε πωλήσεις και σε κέρδη την Ford, η οποία το 2017 πούλησε 6,2 εκατ. αυτοκίνητα. Τόνισε πως σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού θα διαδραματίσουν οι πωλήσεις των νέων Jeep Wrangler, Jeep Cherokee facelift και Ram 1500. Παρότι η FCA δεν αποκάλυψε στοιχεία πωλήσεων αναλυτικά για κάθε brand του, ο Marchionne είπε πως η Alfa Romeo δεν κατάφερε φέτος να παρουσιάσει κερδοφορία. Παρότι οι απώλειες συρρικνώθηκαν, ο Marchionne συμπλήρωσε πως η Alfa Romeo χρειάζεται περισσότερο όγκο πωλήσεων.

Οι μετοχές της Fiat Chrysler κατέγραφαν σήμερα το μεσημέρι άνοδο 2,7% και διαπραγματεύονταν στα 19,96 ευρώ στην αγορά του Μιλάνου, βαδίζοντας σε νέα υψηλά από το 2014, μετά δηλαδή από τη συμφωνία συγχώνευσης της ιταλικής Fiat με την αμερικανική Chrysler.

Τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους στη Βόρειο Αμερική οδήγησαν στα 5.500 δολάρια κατά μέσο όρο, το ποσό επιμερισμού κερδών για τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων United Auto Workers, από 5.000 δολάρια το προηγούμενο έτος, επισήμανε η Fiat Chrysler. Αυτές οι πληρωμές αντιστοιχούν σε μέχρι και 2.000 δολ. μπόνους, που καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους στις Η.Π.Α., εκτός από τα κορυφαία στελέχη.

Ο Marchionne σχεδιάζει να αποσυρθεί νωρίς το επόμενο έτος, αφού θα έχει ολοκληρώσει το επιχειρηματικό σχέδιο για το 2018 και θα καθορίσει μια νέα μεσοπρόθεσμη στρατηγική τους προσεχείς μήνες. Ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής της Fiat από το 2004, δήλωσε ότι αναμένει από έναν από τους κορυφαίους διευθυντές της αυτοκινητοβιομηχανίας να τον διαδεχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα