Versus! 2014 – Εγκαταλείποντας την Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό κομμάτι του πρωταθλήματος αποτελεί παρελθόν, έπειτα κι από τον αγώνα στη Monza της Ιταλίας. 13 από τα συνολικά 19 Grands Prix έχουν ολοκληρωθεί, με την κατάσταση ανάμεσα στις ομάδες να μην έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα, σε σχέση με όσα είχαμε δει στο πρώτο μέρος της σεζόν.

Η Mercedes βρίσκεται δευτερόλεπτα μπροστά από τον ανταγωνισμό, με τους πιλότους της να φαίνεται πως θα παλέψουν μέχρι τέλους για το πρωτάθλημα. Οι Williams και Red Bull

ακολουθούν, με την κάθε ομάδα να έχει το πάνω χέρι υπό συνθήκες και ανάλογα με τη χάραξη της πίστας. Ferrari και McLaren προσπαθούν να αντιδράσουν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, και η Force India δείχνει να έχει χάσει έδαφος για τη μάχη της τέταρτης θέσης. Έπειτα ακολουθεί η Toro Rosso, πιο μπροστά από τις Lotus και Sauber που παλεύουν για την είσοδο στο Q3 και τις Marussia, Caterham να έπονται, με αυτή τη σειρά, εν μέσω προβλημάτων.

Για την ώρα οι φήμες για αλλαγές στις συνθέσεις των ομάδων είναι πολλές και μόνο η Williams έχει ανακοινώσει επίσημα το δίδυμο για το 2015, με κάποιες ακόμη θέσεις να θεωρούνται σίγουρες. Έτσι, οι πιλότοι έχουν να δείξουν πράγματα μέσα στην πίστα, με πιο αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης τον teammate τους. Ξεκινώντας με τους Rosberg και Hamilton, ας δούμε τις συγκριτικές επιδώσεις των ομόσταυλων στα επτά καλοκαιρινά GP, από τον Καναδά μέχρι και τη Monza.

MERCEDES AMG F1 TEAM

N.Rosberg Vs L.HamiltonΒαθμοί238 – 216ΕκτόςΤερματισμοί3 – 6Βρετανία, Γερμανία, ΒέλγιοΚατατακτήριες6 – 5 Γερμανία, Ουγγαρία

(*Τα στατιστικά αφορούν μόνο τους δυο ομόσταυλους)

(**Η στήλη “Εκτός” περιέχει τους αγώνες που για διάφορους λόγους δεν επετράπη σύγκριση)

Η μάχη συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον στη Mercedes. Ο Nico Rosberg κατάφερε να μεγαλώσει τη διαφορά από το Lewis Hamilton, με το Βρετανό να αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα στις κατατακτήριες και το Γερμανό στους αγώνες, εξισορροπώντας εν μέρη την κατάσταση. Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί στα γκαράζ της ομάδας, ήταν η προσπάθεια του Hamilton να περάσει τον teammate του στον Καναδά, τη στιγμή που οι δυο W05 αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα. Έτσι, ο Lewis εγκατέλειψε, τη στιγμή που ο Nico έπαιρνε τα εύσημα από την ομάδα, σώζοντας τη δεύτερη θέση με μυαλωμένη οδήγηση.

Σε Αυστρία και Silverstone ήρθαν δυο λάθη στο Q3 από το Hamilton, ένα οδηγικό κι ένα κρίσεως, που δεν παρουσίασε το συνήθη καλό του εαυτό. Όπως ήταν λογικό, στόχος του στους αγώνες ήταν ο περιορισμός των απωλειών, πράγμα που κατάφερε στο Red Bull Ring (τερματίζοντας δεύτερος πίσω από το Nico) έπειτα από μια εξαιρετική εκκίνηση. Στη Βρετανία ο Rosberg ήταν έτοιμος να κάνει το “break” μέσα στην έδρα του Lewis, όμως ένα πρόβλημα στο κιβώτιο λίγο μετά τα μισά του αγώνα, έστειλε τον αντίπαλό του για το πρωτάθλημα στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στερώντας του 25 πολύτιμους βαθμούς και ισοφαρίζοντας την ατυχία της Μελβούρνης.

Μετά τα λάθη του Lewis στις δυο προηγούμενες περιόδους κατατακτηρίων, ήρθαν δυο απανωτά μηχανικά προβλήματα που τον έριξαν στις τελευταίες θέσεις. Το πρόβλημα με τα φρένα στη Γερμανία, σήμαινε πως εκκινούσε 20ος τον αγώνα. Εκεί πάλεψε, αν και ήταν αρκετά άγαρμπος στις κινήσεις του, έχοντας 2-3 επαφές με άλλα μονοθέσια. Η W05 έδειξε την ανωτερότητά της έναντι των υπολοίπων, όμως ο Hamilton δεν κατάφερε να περάσει τον ένα ουσιαστικό αντίπαλο που είχε μέσα στην πίστα, Valtteri Bottas, ο οποίος μάλιστα ακολούθησε διαφορετική στρατηγική και είχε πολύ φθαρμένα ελαστικά στο τέλος του αγώνα.

Στην Ουγγαρία ο Hamilton είχε θέμα με τον κινητήρα, εκκινώντας από το pit-lane. Όμως, η τύχη που τον εγκατέλειψε το Σάββατο, του χαμογέλασε την Κυριακή, σε μια πίστα όπου τα προσπεράσματα είναι δύσκολα. Το ψιλόβροχο στην αρχή του αγώνα μπέρδεψε την τράπουλα και αφού γλύτωσε από δυο οδηγικά λάθη, τα safety cars τον ευνόησαν, ενώ κατέστρεψαν τον αγώνα του Rosberg, που εύκολα οδηγούσε την κούρσα. Ο Nico δεν ήταν όσο επιθετικός έπρεπε στην κίνηση, με το Lewis να πραγματοποιεί αποφασιστικά και καθαρά προσπεράσματα. Προσθέτοντας στην εξίσωση και την ανυπακοή του -πάντα ομαδικού- Βρετανού στις εντολές της ομάδας, η Mercedes σύμφωνα με τα λεγόμενα του Toto Wolff έχασε μια σίγουρη νίκη στο Hungaroring, αν και παραλίγο να χάσει τα… αυγά και τα πασχάλια στον τελευταίο γύρο, όταν οι πιλότοι της μονομάχησαν για την τρίτη θέση.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο Βελγικό GP, με την πρώτη επαφή των δυο πιλότων να είναι γεγονός. Οι αγωνοδίκες δεν τιμώρησαν το Rosberg γι’ αυτό -προσωπικά κι εγώ αγωνιστικό συμβάν είδα- όμως σύσσωμος ο Βρετανικός τύπος βάλθηκε κατά του Γερμανού, δημιουργώντας κλίμα προς το πρόσωπό του. Δεν ξέρω αν αυτό τον επηρέασε τελικά, αφού όπως έχουμε πει η ψυχολογία παίζει σημαντικότατο ρόλο, και στη Monza έχασε όχι μόνο το σερί των 5 συνεχόμενων pole position, αλλά και τη νίκη, κάνοντας μάλιστα δυο λάθη, από τα οποία το δεύτερο του κόστισε την πρωτοπορία.

Προβάδισμα: Nico ROSBERG

Οι βαθμοί μοιράζονται την Κυριακή, κι εκεί ο Nico είδε να χάνονται δυο νίκες (Βρετανία, Ουγγαρία), έναντι μιας για το Hamilton (Βέλγιο). Έχοντας με διαφορά το ταχύτερο μονοθέσιο στο grid, ακόμα κι αν εκκινήσουν από το pit-lane, οι Mercedes δύσκολα δεν θα βρεθούν στο βάθρο. Όσο για τις εντολές της ομάδας, εάν οι βαθμοί που έχασε ο Rosberg στην Ουγγαρία του στερήσουν το πρωτάθλημα, δεν θα έχει παρά μόνο τον εαυτό του να κατηγορήσει. Έτσι, πιστεύω πως αυτό ήταν που ήθελε να δείξει στο Βέλγιο, άσχετα από το λάθος που τελικά έκανε πάνω στην προσπάθειά του, έχοντας μάλιστα κατά νου και το “remember this one” από τον περσινό αγώνα στη Μαλαισία.

RED BULL RACING

S.Vettel Vs D.RicciardoΒαθμοί106 – 166ΕκτόςΤερματισμοί1 – 8ΑυστρίαΚατατακτήριες6 – 5

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Vettel με το μονοθέσιο της Red Bull, δεν μπορούν να λυθούν μέσα στη φετινή χρονιά. Ο πρωταθλητής βελτίωσε κατά πολύ την απόδοσή του στις κατατακτήριες, παίρνοντας κεφάλι στη μάχη με το Ricciardo, όμως στους αγώνες δεν μπορεί να διαφυλάξει τα ελαστικά του όπως έκανε στο παρελθόν και η ομάδα έχει παραδεχτεί πως δεν μπορεί να κάνει πολλά για να βελτιώσει φέτος την κατάσταση.

Ενδεικτικό το γεγονός πως στους επτά αγώνες που εξετάζουμε στο συγκεκριμένο άρθρο, ο Vettel βρέθηκε πέντε φορές μπροστά από το Daniel στις κατατακτήριες, ενώ στους αγώνες τον κέρδισε μόλις μια, στη Γερμανία, εκεί όπου ο Αυστραλός ήταν ανάμεσα στους πιλότους που επηρεάστηκαν από την επαφή Magnussen-Massa, χάνοντας κάποιες θέσεις. Οι δυσκολίες του Γερμανού με την RB10 είναι μεγαλύτερες στους αγώνες, εκεί όπου έχει αναγκαστεί σε Καναδά, Βρετανία και Βέλγιο να κάνει ένα pit-stop παραπάνω από τον teammate του, ενώ και στην Ιταλία μπήκε για αλλαγή 7 γύρους νωρίτερα, χάνοντας την πέμπτη θέση από το Ricciardo, λίγο πριν το τέλος του αγώνα.

Βέβαια, ο ίδιος δεν έχει αποφύγει τα λάθη, όπως στην επαφή που είχε με το Gutierrez στην Αυστρία, στο τετακέ που έκανε στην Ουγγαρία, αλλά και την υπερβολή στην Pouhon στο Βέλγιο, που έπαιξε κομβικό ρόλο στη νίκη του Ricciardo, με το Vettel να παίζει άμυνα και να κρατά πίσω του για κάμποσους γύρους πιλότους που απειλούσαν το Ricci.

Από την πλευρά του, ο Αυστραλός είναι αλάνθαστος. Πολύ επιθετικός, με φαντασία και σιγουριά στις κινήσεις του, χωρίς να προκαλεί επαφές ή σχόλια από αντιπάλους, εξαιρετικός στη διαχείριση του αγώνα και κάποιες φορές –όπως είναι απαραίτητο άλλωστε- τυχερός. Είναι ο μοναδικός που έχει πάρει νίκες πέρα από τους πιλότους της Mercedes, εκμεταλλευόμενος και τις τρεις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν σε Καναδά, Ουγγαρία και Βέλγιο. Ειδικά η εμφάνιση στην Ουγγαρία και η ψυχραιμία που έδειξε για να πάρει τη νίκη στον τελευταίο γύρο του αγώνα, αξίζει πολλά συγχαρητήρια.

Προβάδισμα: Daniel RICCIARDO

Σίγουρα, ο Vettel αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και στις ελεύθερες δοκιμές των GP (FP3 Καναδά, FP2 Γερμανίας, FP1 και FP2 Βελγίου) που επηρεάζουν τους αγώνες του και στάθηκε άτυχος με τα safety car στην Ουγγαρία. Όμως, σαν τετράκις πρωταθλητής, πρέπει να κρίνεται αυστηρότερα και φέτος δεν έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει, κάτι που έχει κάνει και με το παραπάνω ο Daniel Ricciardo, η αποκάλυψη του 2014.

SCUDERIA FERRARI

F.Alonso Vs K.RaikkonenΒαθμοί121 – 41ΕκτόςΤερματισμοί7 – 2Ουγγαρία, ΙταλίαΚατατακτήριες9 – 1Ουγγαρία

Όπως είχε γραφτεί και την προηγούμενη φορά, Raikkonen και Vettel ακολουθούν φέτος κοινή πορεία στα προβλήματα. Ο Φινλανδός σίγουρα δεν ξέχασε να οδηγεί μέσα σε ένα χρόνο, αλλά η στημένη στα γούστα του Alonso F14 T, δεν ταιριάζει στο οδηγικό του στυλ, με τον James Allison να παραδέχεται κι εκείνος πως η κατάσταση δεν θα αλλάξει μέσα στο ’14.

Βλέποντας όμως το νόμισμα και από την άλλη πλευρά, ο Kimi υστέρησε αθροιστικά 4,645 δευτερόλεπτα στις κατατακτήριες, με εξαίρεση την Ουγγαρία, όπου η Ferrari θεώρησε λανθασμένα πως δεν χρειαζόταν δεύτερος γρήγορος γύρος για να προκριθεί στο Q2. Ο μέσος όρος των 0,774 του δευτερολέπτου που βρίσκεται πίσω από τον Alonso το Σάββατο, δεν δικαιολογείται από τα προβλήματα στα ελεύθερα δοκιμαστικά σε Καναδά και Γερμανία, ούτε, όμως, κι από το στήσιμο του μονοθεσίου.

Κι αν ο Φινλανδός έχει χάσει κάτι σε απόλυτη ταχύτητα, οι αγώνες δεν αντιστρέφουν την κατάσταση. Λάθη σε Καναδά και προβλήματα με τα φρένα στην Αυστρία, έφεραν συνολικά τον Kimi παραπάνω από ένα λεπτό πίσω από τον Alonso. Ο Ισπανός έκανε λάθος και πήρε ποινή 5 δευτερολέπτων στη Βρετανία, επειδή δεν τοποθέτησε σωστά το μονοθέσιο στη σχάρα εκκίνησης, όμως ο Raikkonen φρόντισε να κάνει ένα μεγαλύτερο, καταστρέφοντας ολοσχερώς τη Ferrari του πριν ολοκληρωθεί καν ο πρώτος γύρος.

Στην Ιταλία οι δυο τους βρίσκονταν πολύ κοντά, μέχρι να εγκαταλείψει ο Fernando με θέμα στο ERS, ενώ στο Spa ο Raikkonen πήρε τη μοναδική νίκη επί του teammate του στους 7 αυτούς αγώνες. Βέβαια, ο Alonso έκανε τον αγώνα της χρονιάς στο Hungaroring, οδηγώντας πολύ πάνω από τις δυνατότητες του μονοθεσίου της Scuderia, χάνοντας τη νίκη στον τελευταίο γύρο.

Προβάδισμα: Fernando ALONSO

Η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη φέτος για τον Kimi. Ο Alonso είναι ο κλασικός καλός του εαυτός, δίνει σπουδαίες μάχες -όπως με το Vettel στο Silverstone- παίρνει παραπάνω απόδοση από όση μπορεί να δώσει η F14 T και βρίσκεται σταθερά μέσα στην πρώτη εξάδα των GP. Όμως, το ερώτημα που καίει τους tifosi, είναι το αν θα παραμείνει ο Ισπανός στην ομάδα και του χρόνου.

WILLIAMS MARTINI RACING

F.Massa Vs V.BottasΒαθμοί55 – 122ΕκτόςΤερματισμοί5 – 3Βρετανία, ΓερμανίαΚατατακτήριες4 – 8

Οι πολλές ατυχίες του Massa κάνουν τη διαφορά μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, χωρίς αυτό να αλλάζει το γεγονός πως ο Bottas είναι συνολικά καλύτερος, κάτι που μαρτυρούν και τα 4 βάθρα στους επτά αυτούς αγώνες. Στις κατατακτήριες του Καναδά ο Valtteri βρέθηκε μπροστά για μόλις 28 χιλιοστά του δευτερολέπτου, όμως στον αγώνα, ο Massa ήταν πιο δυνατός. Παρότι ο Φινλανδός teammate του αψήφισε τις εντολές της ομάδας, ο Felipe τον πέρασε μέσα στην πίστα, βάζοντας πλώρη για την τετράδα, πριν ο Perez τον θέσει εκτός αγώνα στον τελευταίο γύρο.

Στην Αυστρία τους χώρισαν 87 χιλιοστά και μετά το λάθος του Valtteri στο δεύτερο γρήγορο γύρο του, ο Massa πανηγύρισε την 16η pole position της καριέρας του. Στον αγώνα έμειναν κοντά, όμως η καλύτερη διαχείριση ελαστικών που έκανε ο Bottas, τον έφεραν στο βάθρο, 3 μόλις δευτερόλεπτα μπροστά από το Βραζιλιάνο.

Στις κατατακτήριες των επόμενων αγώνων ο Bottas έμεινε αήττητος, αν και στην Ουγγαρία ο Massa δεν είχε όλες τις αναβαθμίσεις στο μονοθέσιό του, ύστερα κι από το ατύχημα με το Magnussen στη Γερμανία. Εκείνος ήταν ο δεύτερος σερί αγώνας που τέθηκε εκτός από την αρχή ενός GP, μετά κι από την έξοδο του Raikkonen στο Silverstone, που πήρε σβάρνα τον πρώην teammate του. Βέβαια, ο Massa είχε προλάβει να διαλύσει από μόνος του τη Williams στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές, έπειτα από οδηγικό λάθος.

Στο Βέλγιο ο Felipe ανέφερε glazing στα φρένα του, πράγμα που δεν δικαιολογεί τα 1,129 που έμεινε πίσω από το Bottas, ενώ στον αγώνα σφηνώθηκαν θραύσματα στο πάτωμα της FW36, που την επιβράδυναν. Την ίδια στιγμή, ο Bottas κράτησε τη δεύτερη θέση από το Hamilton στη Γερμανία, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Spa, ενώ είδε το Massa να ανεβαίνει στο podium των νικητών της Monza.

Προβάδισμα: Valtteri BOTTAS

Ο Φινλανδός αντέστρεψε την κατάσταση και πήρε αυτός το πάνω χέρι στη Williams. Πάντως, πρέπει να κρατάμε υπόψιν πως η βαθμολογία δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τη διαφορά των δυο πιλότων, με τη μάχη μεταξύ τους να αναμένεται εντονότερη, ύστερα κι από την ανανέωση των δυο και για το 2015.

McLAREN MERCEDES

J.Button Vs K.MagnussenΒαθμοί72 – 38ΕκτόςΤερματισμοί9 – 2Κατατακτήριες5 – 7

Δυο πιλότοι που δεν ξέρουν αν θα παραμείνουν στην ομάδα και την επόμενη, γεμάτη υποσχέσεις, χρονιά. Από τη μια βρίσκεται ο Button, που κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Είναι σταθερός, αποφεύγει τα λάθη και τις επαφές, έχοντας πάρει δυο τέταρτες και δυο έκτες θέσεις στους τελευταίους 7 αγώνες, πράγμα που αποτυπώνεται και στη βαθμολογική συγκομιδή. Στις κατατακτήριες ποτέ δεν ήταν ο ταχύτερος, κρατιέται όμως κοντά στο Magnussen και ίσως να είχε καταφέρει να ισοφαρίσει το σκορ, εάν ένα πρόβλημα στην Αυστρία δεν του στερούσε σχεδόν ολόκληρο το FΡ3.

Από την άλλη πλευρά, ο Magnussen προσπαθεί να αποδείξει πως αξίζει να παραμείνει στο Woking. Όμως, οι επαφές που έχει με αντίπαλους συνδυασμούς και οι ποινές που δέχεται, έχουν περιορίσει τις επιδόσεις του. Ξεκινώντας από τον Καναδά, στο FP2 έκλεισε το Sutil που βρισκόταν σε γρήγορο γύρο, γλυτώνοντας εν τέλη την ποινή. Στη Γερμανία είχε επαφή με το Massa στην πρώτη στροφή τερματίζοντας τελικά ένατος, πίσω από το Button που είχε λάθος στρατηγική. Στη συνέχεια, πήρε ποινή για το συμβάν με τον Alonso στο Spa και ξανά, έναν αγώνα μετά, για το ότι έσπρωξε εκτός πίστας το Bottas. Συνυπολογίζοντας τα συμβάντα του Δανού με το Raikkonen, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, φαίνεται πως έχει ακόμα πολλά να μάθει.

Προβάδισμα: Jenson BUTTON

Η Honda θέλει ένα οδηγό σταρ και ο Dennis δεν δείχνει να συγκαταλέγει το Button στους πρωτοκλασάτους πιλότους που θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της νέας προσπάθειας. Πάντως, όλα εξαρτώνται από το εάν θα καταφέρει να προσελκύσει η ομάδα κάποιον άλλο πιλότο, για να δούμε αν ο JB θα κρεμάσει τα γάντια του στο τέλος της σεζόν.

FORCE INDIA F1 TEAM

N.Hulkenberg Vs S.PerezΒαθμοί70 – 39ΕκτόςΤερματισμοί4 – 5ΟυγγαρίαΚατατακτήριες7 – 4Ουγγαρία

Μοιρασμένα ήταν τα πράγματα για τους Hulkenberg και Perez. Ο Nico έδειξε εξαιρετική σταθερότητα με 10 συνεχείς τερματισμούς στους βαθμούς, πριν ένα λάθος στην Ουγγαρία, τον οδηγήσει στην πρώτη εγκατάλειψη της χρονιάς. Μέχρι εκείνο το σημείο προηγούνταν 4-0 στις κατατακτήριες και 3-1 στους αγώνες έναντι του Perez, με μια τέταρτη θέση στην εκκίνηση του Silverstone και μια πέμπτη στον αγώνα του Καναδά. Κάπου εκεί, όμως, η κατάσταση άλλαξε.

Ο Perez παρά το ατύχημα με το Μassa στον Καναδά, που του απέφερε ποινή 5 θέσεων για την Αυστρία, τερμάτισε μπροστά από τον teammate του, στην έκτη θέση. Στο Hockenheim τους χώρισαν μόλις 21 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ στην Ουγγαρία ένα πρόβλημα στα υδραυλικά της VJM07 τον περιόρισε στην δέκατη τρίτη θέση της εκκίνησης, πριν εγκαταλείψει κι εκείνος με οδηγικό λάθος στον αγώνα.

Στις κατατακτήριες του Spa, ο Hulkenberg δεν κατάφερε να ζεστάνει τα φρένα του και έμεινε εκτός από το Q1 κιόλας, ενώ και στον αγώνα έμεινε πίσω από τον Perez και εκτός βαθμών (ενδέκατος), εάν δεν ήταν βέβαια η ποινή που δέχθηκε ο Magnussen, που ανέβασε το Hulk στη δεκάδα. Στην Ιταλία περιμέναμε το Γερμανό να βρει τον καλό του εαυτό, όμως κι εκεί έμεινε εκτός Q3, με τον Perez δέκατο, αλλά κι εκτός βαθμών, τη στιγμή που ο Μεξικανός τερμάτιζε έβδομος.

Προβάδισμα: Nico HULKENBERG

Ο Nico χάλασε την εξαιρετική του εικόνα στα τελευταία τρία GP. Όμως, για την ώρα, η σταθερότητά του κερδίζει περισσότερους πόντους σε σχέση με το “πυροτέχνημα” του Perez στο Μπαχρέιν.

SCUDERIA TORO ROSSO

J.E.Vergne Vs D.KvyatΒαθμοί11 – 8ΕκτόςΤερματισμοί2 – 3Καναδά, Αυστρία, ΟυγγαρίαΚατατακτήριες6 – 6

Η Toro Rosso θα κρατήσει τον Kvyat και το 2015, ενώ τη θέση του JEV θα πάρει ο έφηβος Max Verstappen. Ο Γάλλος πρέπει να εντυπωσιάσει για να παραμείνει στη Formula 1 και κάτι τέτοιο δεν το κατάφερε στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν. Με εξαίρεση δυο όγδοες θέσεις στην εκκίνηση (σε Καναδά και Ουγγαρία) και την εξαιρετική ομολογουμένως εμφάνιση στον αγώνα στο Hungaroring, έχει χάσει πέντε φορές από τον teammate του στις κατατακτήριες, πράγμα που έφερε το σκορ στην ισοπαλία. Επίσης, και στους αγώνες έμεινε πίσω, με επιμέρους σκορ 3-1.

Ο Kvyat δείχνει σταθερός, με μοναδικό λάθος την επαφή με τον Perez στη Γερμανία, καταφέρνοντας να τερματίσει πάνω από το Vergne στην Ιταλία, ξεκινώντας 21ος εξαιτίας ποινής για αλλαγή PU και παρότι ολοκλήρωσε τον τελευταίο γύρο χωρίς φρένα. Σε Καναδά και Αυστρία τα προβλήματα της STR9 δεν επιτρέπουν σύγκριση, με το JEV να αντιμετωπίζει αρκετά και στις ελεύθερες δοκιμές του Μόντρεαλ, ενώ στην Ουγγαρία ο Daniil έμεινε στο γύρο σχηματισμού με πρόβλημα στα ηλεκτρικά, εκκινώντας τελευταίος.

Προβάδισμα: Daniil KVYAT

Ο Ρώσος, χωρίς να έχει εντυπωσιάσει, κερδίζει πόντους στη Red Bull. Από την άλλη, ο Vergne υποσχέθηκε καλύτερες εμφανίσεις μετά την επίσημη ανακοίνωση του Verstappen, δυστυχώς όμως, αντί να βελτιωθεί, έκανε κοιλιά.

LOTUS F1 TEAM

R.Grosjean Vs P.MaldonadoΒαθμοί8 – 0ΕκτόςΤερματισμοί2 – 3Καναδά, Βρετανία, Γερμανία, ΒέλγιοΚατατακτήριες7 – 2Καναδά, Ουγγαρία

Σε καταστροφή εξελίχθηκε το δεύτερο από τα τρία μέρη της σεζόν για τη Lotus, δυσκολεύοντας κατά πολύ τη σύγκριση μεταξύ Grosjean και Maldonado. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο Γάλλος έμεινε στον Καναδά με πρόβλημα στην πίσω αεροτομή, εκίνησε από το pit-lane στην Αυστρία εξαιτίας αλλαγής κιβωτίου, αντιμετώπισε πρόβλημα με τον πίσω άξονα στο Q2 στη Βρετανία, πρόβλημα με το DRS που τον οδήγησε σε έξοδο στο FP1 και εγκατάλειψη από υπερθέρμανση στη Γερμανία και έκανε ένα ντροπιαστικό λάθος στην Ουγγαρία, υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.

Από την άλλη είχαμε το Maldonado: Πρόβλημα με το turbo στο Q2 και εγκατάλειψη από PU στον Καναδά, θέμα με τον κινητήρα στο FP1 και την αντλία βενζίνης στις κατατακτήριες της Βρετανίας -δεχόμενος και ποινή επειδή δεν είχε αρκετό καύσιμο- ενώ τον χτύπησε ο Gutierrez στον ίδιο αγώνα, πριν σταματήσει με πρόβλημα στην εξάτμιση. Στην Ουγγαρία δεν κατάφερε καν να γράψει γρήγορο γύρο, ενώ κοπάνησε στον αγώνα τον Button και διέλυσε την Ε22 στο FP2 του Βελγίου.

Επομένως, με κάποια δόση φαντασίας, το επιμέρους σκορ στις κατατακτήριες έκλεισε στο 3-2 υπέρ του Γάλλου και στους αγώνες στο 3-0 υπέρ του Βενεζουελάνου.

Προβάδισμα: Romain GROSJEAN

Το μηδέν πλάι στο όνομα του teammate του, είναι αρκετό για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Grosjean και αυτή τη φορά.

MARUSSIA F1 TEAM

J.Bianchi Vs M.ChiltonΒαθμοί2 – 0ΕκτόςΤερματισμοί8 – 2Καναδά, ΒέλγιοΚατατακτήριες10 – 3

Στον Καναδά ο Bianchi είχε ένα από τα χειρότερα τριήμερα της καριέρας του. Λάθος στο FP1, που τον οδήγησε στον τοίχο της στροφής 4, έχασε το FP2 με πρόβλημα στο PU, έμεινε πίσω από τον Chilton στις κατατακτήριες, και στον αγώνα ο Βρετανός τον κοπάνησε, θέτοντας και τις δυο Marussia εκτός.

Στην Αυστρία ο Bianchi είχε ξεκάθαρα το πάνω χέρι, ενώ στη Βρετανία οι Marussia κατέλαβαν τις θέσεις 12 και 13 στις κατατακτήριες. Βέβαια, είχε προηγηθεί ένα λάθος του Bianchi στο βρεγμένο FP3, καθώς και η λάθος απόφαση του Chilton να μπει στα pit μετά την κόκκινη σημαία στον αγώνα, που του χάρισε ποινή διέλευσης από αυτά.

Στη συνέχεια ο Γάλλος προκρίθηκε δυο φορές στο Q2, σε βάρος του Raikkonen (Ουγγαρία) και του Hulkenberg (Βέλγιο), κερδίζοντας σε όλες τις διαδικασίες τον Chilton. Ο Βρετανός δεν απέφυγε το λάθος στη Monza, θέτοντας εαυτόν εκτός Grand Prix από νωρίς.

Προβάδισμα: Jules BIANCHI

Τελικά, το Μονακό δεν αποτέλεσε “όαση στην έρημο” και ο Bianchi συνεχίζει τις μεγάλες εμφανίσεις, με απώτερο σκοπό να βρεθεί στο κόκπιτ της Ferrari (ίσως και από του χρόνου). Από την άλλη, τα όσα κωμικοτραγικά παρακολουθήσαμε στο Βέλγιο, είναι άλλο ένα πειστήριο του γιατί βρίσκεται ο Chilton στη Formula 1.

SAUBER F1 TEAM

A.Sutil Vs E.GutierrezΒαθμοί0 – 0ΕκτόςΤερματισμοί4 – 2Καναδά, ΒέλγιοΚατατακτήριες8 – 5

Λάθη και προβλήματα στο στρατόπεδο της Sauber. Στον Καναδά ο Gutierrez διέλυσε το μονοθέσιό του στο FP3, χάνοντας τις κατατακτήριες, εγκαταλείποντας και στον αγώνα από πρόβλημα στην αποθήκευση ενέργειας των υβριδικών συστημάτων. Στην Αυστρία ο Sutil έκανε το 2-0 στις κατατακτήριες, με τον αγώνα του teammate του να καταστρέφεται από λάθος της ομάδας στα pit, που του κόστισε ποινή 10 δευτερολέπτων stop-and-go και 10 θέσεων για τη Βρετανία, με τους αγωνοδίκες να εξαντλούν την αυστηρότητά τους.

Εκεί, ο Gutierrez έγραψε το Σάββατο το 2-1, παρότι έκανε οδηγικό λάθος στο Q2, όμως θυμήθηκε πως κάτι χρωστούσε στο Maldonado (από το Μπαχρέιν) χτυπώντας τον και παίρνοντας ποινή τριών θέσεων για τη Γερμανία. Ο Sutil έκανε λάθος στον εντός έδρας αγώνα του, με τη ζυγαριά να ισορροπεί ξανά μεταξύ των δυο. Όμως, μερικές καλές εμφανίσεις του Γερμανού, που έφτασε μια ανάσα από τους βαθμούς στην Ουγγαρία (ενδέκατος), αλλά και η άσχημη κίνηση του Esteban στην Ιταλία, πάνω στο Grosjean, δεν άφησαν περιθώρια αμφισβήτησης των πρωτείων του Sutil στην ομάδα.

Προβάδισμα: Adrian SUTIL

Ουσιαστικά δεν παίζει ρόλο το τι θα κάνει ο Sutil για λογαριασμό της Sauber φέτος. Ο Adrian είναι καλύτερος πιλότος από τον Gutierrez, όμως του χρόνου επιστρέφει το Μεξικάνικο GP και δύσκολα θα αντικατασταθεί ο Esteban υπό αυτή τη συγκιρία. Από την άλλη, τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας είναι πιθανό να την οδηγήσουν σε λύση και δεύτερου pay-driver για το 2015 ή ακόμη και σε πώληση.

CATERHAM F1 TEAM

K.Kobayashi Vs M.EricssonΒαθμοί0 – 0ΕκτόςΤερματισμοί5 – 1Καναδά, Βρετανία, Ουγγαρία, ΒέλγιοΚατατακτήριες9 – 2Γερμανία, Βέλγιο

Με δεδομένο τον πλειστηριασμό της ομάδας για τη θέση του Kobayashi και την προίκα του Ericsson που τον κρατά στο απυρόβλητο (όταν η Caterham ζητάει περίπου 300,000€ τον αγώνα), είναι σχεδόν ανούσιο να γίνει σύγκριση. Δεν είναι το γεγονός ότι ο Marcus έπεσε στον τοίχο της στροφής 8 στις κατατακτήριες του Καναδά, το οδηγικό λάθος στον αγώνα της Ουγγαρίας ή το επιμέρους σκορ 4-1 και 3-0 σε κατατακτήριες και αγώνες αντίστοιχα.

Είναι κυρίως το ότι εκτέθηκε απέναντι στον Lotterer, μένοντας πίσω του κοντά ένα δευτερόλεπτο στις κατατακτήριες του Spa. Κι αν ο Γερμανός θεωρείται σπεσιαλίστας στη πίστα του Βελγίου, πριν το FP1 είχε να οδηγήσει μονοθέσιο Formula 1 πάνω από 10 χρόνια…

Προβάδισμα: Kamui KOBAYASHI

Απ’ ότι φαίνεται, η καριέρα του συμπαθή Ιάπωνα στη Formula 1 φτάνει στο τέλος της. Εκτός και αν καταφέρει να πράξει κάτι πραγματικά σπουδαίο, σε όσες ευκαιρίες του δωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι τίτλοι μπορεί να έχουν κριθεί από νωρίς φέτος, μιας και στους οδηγούς ξέρουμε πως οι μόνοι πραγματικοί ανταγωνιστές είναι δυο, ενώ το κατασκευαστών έχει “κλειδώσει” εδώ και καιρό. Αυτό, όμως, δεν θα στερήσει τίποτα από τις ενδοοικογενειακές μάχες, που αναμένεται να κορυφωθούν στο τελευταίο τρίτο της σεζόν, δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία σε κάποιους οδηγούς στη Formula 1 και όντας το κύκνειο άσμα κάποιων άλλων.

[Photo Copyrights: Respective teams]

Keywords
versus, ευρωπη, red bull, lewis hamilton, formula 1, mercedes, red, bull, ferrari, mclaren, india, lotus, sauber, hamilton, amg, silverstone, ring, ουγγαρια, cars, toto, grid, vettel, συγκεκριμένο, εμφάνιση, car, στυλ, james, kimi, spa, button, honda, σταρ, dennis, hulk, max, drs, turbo, pit, λύση, ericsson, γερμανος, μετρο, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, υδραυλικα, βελγιο, γερμανια, εδρα, θεμα, ιταλια, καριερα, σταρ, τυχη, φημες, ψυχολογια, ωρα, car, cars, formula 1, honda, james, mclaren, αυγα, αγωνες, αηττητος, αρθρο, αυστρια, αξιζει, αμυνα, αντλια, αποκαλυψη, ασμα, ατυχημα, ατυχια, βαθμολογια, βρισκεται, γαντια, γεγονος, γινει, γυρος, δεδομενο, δευτερο, δυστυχως, δειχνει, δωσει, διδυμο, εαυτος, εδαφος, ευκαιρια, ευκολα, εκκινηση, ελαστικα, εμειναν, εν μερη, εμφάνιση, εξατμιση, επρεπε, επτα, επιτυχια, εχουμε και λεμε, ζυγαρια, ιδια, ιδιο, εικονα, κινηση, κλιμα, λαθη, λαθος, λύση, μαλαισια, μεξικανος, μηδεν, μονακο, νικη, ομαδα, παντα, οδηγηση, κοιλια, ονομα, οντας, ορος, ουσιαστικο, πεμπτη, πιλοτος, πλωρη, προβληματα, πρωτοπορια, ρολο, σαββατο, σβαρνα, σεζον, σερι, σιγουρα, σιγουρη, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συγχαρητηρια, στυλ, σχολια, τυπος, τι ειναι, τρια, τριτη, φαντασια, φτανει, φορα, χερι, χειροτερα, ψυχραιμια, αγωνας, amg, ασχημη, ατυχος, button, bull, dennis, drs, εμφανισεις, ericsson, vettel, hulk, γερμανο, grid, hamilton, ιδιαιτερα, india, kimi, κομματι, κυριακη, lane, lewis hamilton, lotus, max, μεξικανικο, μπροστα, ομαδες, pay, pit, πωληση, red, red bull, ring, sauber, σημαια, silverstone, spa, σχαρα, τυχερος, toto, turbo, θεσεις
Τυχαία Θέματα