Porsche 911 1976 by Bisimoto Engineering

Αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου τον μεγαλύτερο Porsche-fan του πλανήτη μπορώ με απόλυτη ειλικρίνεια να σας εκμυστηρευτώ πως τρέφω μία ιδιαίτερη συμπάθεια για τις 911 της δεκαετίας του ’70 και του ’80, με κωδικούς 930 και 964 αντίστοιχα. Δεν ξέρω γιατί αλλά αν είχα την επιλογή, δεν θα επέλεγα ούτε την τερατώδη GT2 RS του 2010, ούτε την «απόλυτη», τελευταίας γενιάς GT3 RS αλλά κάποια, οποιαδήποτε έκδοση από τις προαναφερθείσες γενιές. Θα την συντηρούσα

όπως της αξίζει, θα την πρόσεχα και ίσως αν τα οικονομικά μου το επέτρεπαν, θα την βελτίωνα στα σημεία ώστε να διώξω κάποιες εκ γενετής αδυναμίες που έχει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα την τροποποιούσα στον βαθμό που η συγκεκριμένη 911 έχει τροποποιηθεί! Ούτε τα οικονομικά μου θα το άντεχαν, ούτε τα χέρια μου.

Πριν προχωρήσουμε στο τι έχει πάνω του το αμάξι, ας πούμε μία κουβέντα για τον βελτιωτή. Για τους περισσότερους, και ιδίως για τους φανατικούς Hondάκηδες, το όνομα Bisi Ezerioha δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις.  Μιλάμε φυσικά για τον ιδρυτή της Bisimoto Engineering, μίας εταιρίας που έκανε το όνομά της βελτιώνοντας ατμοσφαιρικά Honda με ασυνήθιστους και αντισυμβατικούς τρόπους στο σημείο που αν αρχίσω να αναφέρω τα κατορθώματα και τα ρεκόρ που κρατάει θα μας πάρει αρκετή ώρα. Εκτός από βελτιωτής και μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη αυθεντία όταν μιλάμε για προγραμματισμό AEM εγκεφάλων, ο Bisi έχει και μία μεγάλη γκάμα aftermarket εξαρτημάτων, σχεδιασμένων και testαρισμένων από τον ίδιο και την ομάδα του που περιλαμβάνει εκκεντροφόρους, μπιέλες, πιστόνια, πολλαπλές εισαγωγής κ.ά. Όλη αυτή την τεχνολογία και την τεχνογνωσία λοιπόν, αποφάσισε να την εφαρμόσει και σε μία ακόμα μάρκα, την Porsche, μπαίνοντας σφήνα στο «κατεστημένο» αναγνωρισμένων βελτιωτών της γερμανικής εταιρίας. Έχοντας δει και διαβάσει για την δουλειά του όμως, αν κάποιος μπορεί να το κάνει, θα πόνταρα τα χρήματά μου στον Bisi.

H 911 που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι μία 930 του 1976. Ο Bisi την αγόρασε και τη έγδυσε θέτοντας κάποιους στόχους για αυτήν. Δεν θα σας πω ακόμα πού έβαλε τον πήχη, θα το διαπιστώσετε σιγά-σιγά καθώς διαβάζετε το άρθρο αφού στην τελική του μορφή, αυτό το αυτοκίνητο τσεκάρει τα περισσότερα από τα κουτάκια στη λίστα του Bisi. Το πρώτο πράγμα που «πήρε πόδι» ήταν ο κινητήρας. Ο αερόψυκτος, boxer εξακύλινδρος δεν θα μπορούσε με τίποτα να αντέξει την δύναμη που είχε στο μυαλό του ο Bisi και έτσι τη θέση του πήρε ο υδρόψυκτος boxer των 3,4 λίτρων με κωδικό M96 από κάποια δύσμοιρη 996. Σε αυτόν τον κινητήρα «κούμπωσε» ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι ταχυτήτων από μία 997 και ενώ αυτές οι αλλαγές από μόνες τους θα κάνανε την 930 αρκετά πιο γρήγορη, ο Bisi δεν σταμάτησε εκεί, δεν θα ήταν σωστό άλλωστε λαμβάνοντας υπόψιν την φήμη του! Ο κινητήρας λύθηκε, εξοπλίστηκε με νέα, εξαιρετικά ανθεκτικά, custom «σωθικά» και επανασυναρμολογήθηκε, έτοιμος πλέον να αντέξει οτιδήποτε δοκιμάσει ο βελτιωτής.

Δύο turbo, αυτό είχε στο μυαλό του να δοκιμάσει από την αρχή ο βελτιωτής. Το set-up που βλέπετε στις

Keywords
Τυχαία Θέματα