GP Μονακό 2014: Νικητής ο Rosberg, 5ο σερί “1-2″ για τη Mercedes

Τη δεύτερη φετινή του νίκη και την έκτη στην καριέρα του κατάκτησε στο δραματικό Grand Prix τού Μονακό ο Nico Rosberg, τερματίζοντας μπροστά από τον δεύτερο Lewis Hamilton. Στην τρίτη θέση, ο εκπληκτικός για άλλη μία φορά Daniel Ricciardo, που δεν κατάφερε για λίγο να περάσει τον Hamilton, αλλά ανέβηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο βάθρο.

Πιο πίσω, οι Alonso, Hulkenberg, Button,

Massa, Bianchi, Grosjean και Magnussen, σ’ έναν αγώνα που το Αυτοκίνητο Ασφαλείας εμφανίστηκε 2 φορές, ενώ ο Vettel γνώρισε τη δεύτερη του φετινή εγκατάλειψη, με πρόβλημα στην RB10. Τους πρώτους βαθμούς στην ιστορία της πήρε η Marussia: ο Bianci τερμάτισε στην 8η θέση, αλλά με την ποινή 5 δευτερολέπτων μετά τον αγώνα, μετακινείται στην 9η θέση, πίσω από τον Grosjean. Για να δούμε, όμως, πώς εξελίχθηκε ο 6ος αγώνας τής σεζόν:

Οι καιρικές συνθήκες πριν από την έναρξη του αγώνα χαρακτηριζόταν από συννεφιά, με τις θερμοκρασίες οδοστρώματος και αέρα να είναι στους 29°C και 23°C, αντίστοιχα. Οι 10 πρώτοι οδηγοί στο grid ήταν ο Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Jean-Eric Vergne, Kevin Magnussen, Daniil Kvyat και Sergio Perez στην 10η θέση.

Ο Jules Bianchi, λόγω της ποινής 5 θέσεων που πήρε από την αλλαγή κιβωτίου, θα ξεκινούσε τελευταίος, ενώ σε ακόμα χειρότερη θέση ο Marcus Ericsson, που έβαλε την Caterham CT05 στο pil lane για το ξεκίνημα, μετά από το χθεσινό περιστατικό με τον Felipe Massa. Στον γύρο σχηματισμού, ο Pastor Maldonado δεν ξεκίνησε και τελικά ο οδηγός τής Lotus δεν μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα.

Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Rosberg έφυγε καλά και κράτησε την πρώτη θέση, ενώ και ο Hamilton δεν έχασε τη δεύτερη. Ο Vettel πέρασε στην τρίτη θέση και ο Raikkonen είχε προσπεράσει τον Ricciardo, που έπεσε στην 5η θέση. Ο Alonso ήταν 6ος, μπροστά από τους Magnussen, Vergne, Kvyat και Hulkenberg.

Οι επαφή του Perez με τον Button είχε σαν αποτέλεσμα ο πρώτος να μείνει ακινητοποιημένος στην Mirabaeu, και φυσικά το Αυτοκίνητο Ασφαλείας βγήκε στην πίστα στον πρώτο κιόλας γύρο. Στα pits μπήκαν αμέσως οι Grosjean και Sutil, βγάζοντας τη μαλακή γόμα και βάζοντας την πολύ μαλακή.

Στην επανεκκίνηση, ο Rosberg έμεινε στην πρώτη θέση, όπως και ο Hamilton στη δεύτερη, όμως η ατυχία επισκέφθηκε την RB10 τού Vettel, ο οποίος μπήκε αμέσως στα pits και οι μηχανικοί του προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να λύσουν το πρόβλημα. Ο Γερμανός δεν εγκατέλειψε και με τα μαλακά ελαστικά βγήκε ξανά στην πίστα, όμως είχε πρόβλημα στο κιβώτιο, λέγοντας ότι έχει κολλήσει στην πρώτη ταχύτητα!

Την ίδια ώρα, ο Hamilton πίεζε τον Rosberg, αλλά ο Γερμανός απάντησε με ταχύτερο πέρασμα, στον 6ο γύρο. Πίσω τους, στα 2.6 δευτερόλεπτα, ο Raikkonen, που είχε κερδίσει μία θέση, λόγω τού προβλήματος τού Vettel. Ακολουθούσαν οι Ricciardo, Alonso, Magnussen, Vergne, Kvyat, Hulkenberg και Button.

Στον 7ο γύρο, η Red Bull λέει στον Vettel να εγκαταλείψει τον αγώνα και φυσικά ο Πρωταθλητής επέστρεψε στα pits. Η διαφορά των Rosberg και Hamilton ανέβηκε στα 9 δέκατα στον 9ο γύρο. Οι αγωνοδίκες ανακοινώνουν ότι θα εξετάσουν αναλυτικά τι έγινε μεταξύ των Button και Perez στον πρώτο γύρο μετά το τέλος του αγώνα, και ο οδηγός τής McLaren πίεζε τον Hulkenberg για την 8η θέση, με τον Kvyat να έχει πάει 10ος από την 8η θέση που ήταν, έχοντας πρόβλημα με την STR9, εγκαταλείποντας τελικά τον αγώνα.

Η διαφορά των Rosberg και Hamilton άνοιγε και η 10άδα ήταν, στον 14ο γύρο: Rosberg, (1.6)Hamilton, (6.6)Raikkonen, (3.7)Ricciardo, (2.5)Alonso, (5.5)Magnussen, (2.9)Vergne, (5.1)Hulkenberg, (0.9)Button, (4.7)Bottas. O Hamilton έλεγε πως τα πίσω ελαστικά είχαν αρχίσει να χάνουν την απόδοσή τους, αλλά η Mercedes τού απάντησε ότι η θερμοκρασία τους ήταν φυσιολογική.

Η μοναδικός που χάριζε θέαμα ήταν ο Sutil, έχοντας περάσει τους Grosjean, Ericsson και Chilton, τους δύο πρώτους στη φουρκέτα και τον Chilton στα φρένα μετά το τούνελ. Στον 17ο γύρο, η διαφορά των δύο πρώτων είχε ανάβει στα 1.7 δευτερόλεπτα και ο Hamilton είπε πως είχε στιγμιαία απώλεια δύναμης από τον κινητήρα, όμως κατέβασε τη διαφορά στο 1.1 δευτερόλεπτο, στον 19ο γύρο.

Σ’ εκείνο το σημείο, ο Chilton δέχθηκε ποινή 5 δευτερολέπτων stop&go, επειδή δεν είχε τοποθετήσει σωστά το μονοθέσιό του για την εκκίνηση. Στον 22ο γύρο, ο Rosberg είχε πίσω του τον Hamilton στα 1.2 δευτερόλεπτα, αλλά το κακό για τον Γερμανό ήταν πως είχε μπροστά του τους Grosjean και Ericsson, που ήταν ένα γύρο πίσω και ήταν πιθανό να τον καθυστερήσουν.

Στον 24ο γύρο, ο Grosjean, αφού είχε δεχθεί γύρο από τους δύο πρώτους, έβαλε ξανά τη μαλακή γόμα, αλλά το ενδιαφέρον ήταν ότι ο Ricciardo είχε κολλήσει πίσω από τον Raikkonen. Έναν γύρο μετά, ο Sutil έχασε τον έλεγχο της C33 στα φρένα μετά το τούνελ, διαλύοντας το εμπρός μέρος. Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας βγήκε στην πίστα και όλοι επισκέφθηκαν τα pits. Η μαλακή γόμα ήταν αυτή που κυριαρχούσε τα μονοθέσια και οι οδηγοί θα προσπαθούσαν να τελειώσουν με αυτή τον αγώνα.

Έχοντας επαφή με τον Chilton, ο Raikkonen μπήκε ξανά στα pits, αλλάζοντας πάλι τα ελαστικά, χάνοντας πολλές θέσεις, έτσι, μόλις τα pit stops ολοκληρώθηκαν, οι πρώτοι 10 οδηγοί ήταν: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Alonso, Massa, Vergne, Magnussen, Hulkenberg, Button και Bottas. O “Iceman” ήταν πλέον στην 13η θέση.

Το Αυτοκίνητο Ασφαλείας έφυγε στον 30ο γύρο και ο Magnussen είχε περάσει παράνομα τον Vergne προτού περάσουν τη γραμμή τού τερματισμού. Στη συνέχεια, ο Δανός έδωσε πίσω τη θέση του στον Vergne, αλλά την έχασε και από τον Hulkenberg, πέφτοντας τελικά στην 8η θέση.

Ο Raikkonen προσπαθούσε να περάσει τον 12ο Kobayashi, με τη διαφορά των Rosberg και Hamilton να είναι στα 8 δέκατα, στον 35 γύρο, όταν ο Kobayashi είχε μάχη με τους Raikkonen και Bianchi, χάνοντας δύο θέσεις, μετά από ανώδυνες επαφές, έτσι ο Raikkonen είχε βρεθεί 12ος, τη στιγμή που ο Vergne ήταν εκνευρισμένος επειδή δέχθηκε ποινή διέλευσης από τα pits, για μη-ασφαλή απελευθέρωση στο pit stop του, πέφτοντας στην 12η θέση, πίσω από τον 11ο Raikkonen.

Στον 40ο γύρο, ο Grosjean περνά τους Kobayashi και Ericsson, ανεβαίνοντας στην 14η θέση και σ’ εκείνο το σημείο δεν υπήρχε καμία άλλη ουσιαστική μάχη στην πίστα. Στον 44ο γύρο, η 10άδα ήταν: Rosberg, (0.9)Hamilton, (11.2)Ricciardo, (2.2)Alonso, (12.5)Massa, (2.6)Hulkenberg, (2.9)Magnussen, (3.9)Button, (2.2)Bottas, (1.3)Gutierrez.

O Rosberg ακούει στον ασύρματο ότι πρέπει να επιλέγει πιο μακριές σχέσεις στο κιβώτιο, γιατί η κατανάλωση είχε αυξηθεί. Πιο πίσω, ο Massa, μπήκε στα pits για να βάλει τη μαλακή γόμα, στον 45ο γύρο, και αυτό ήταν το πρώτο του pit stop. Έτσι, από την 5η θέση, βρέθηκε στην 11η, βάζοντας τον Raikkonen στη 10άδα. Ο Vergne ασκούσε πολύ μεγάλη πίεση στον Bianchi για την 12η θέση.

Στον 50ο γύρο, ο Rosberg είχε ανεβάσει τη διαφορά στα 1.6 δευτερόλεπτα, τα οποία έγιναν 1.3 στον επόμενο γύρο, όταν ο αγώνας είχε ολοκληρωθεί για τον Vergne, που είδε τον Renault Energy F1-2014 να βγάζει καπνό. Πιο μπροστά, ο Hamilton μείωσε τη διαφορά στο δευτερόλεπτο από τον team-mate του, ενώ για τις 3 τελευταίες θέσεις τής 10άδας είχε αρχίσει να δημιουργείται τρενάκι από τους Bottas, Gutierrez και Raikkonen.

Ο Bottas έχανε πολύ χρόνο και καθυστερούσε τους οδηγούς πίσω του, κάτι που ευνόησε τον Massa, ο οποίος είχε κολλήσει πίσω από τον Raikkonen. Στον 57ο γύρο ο οδηγός τής Williams σταμάτησε στην φουρκέτα με σπασμένο κινητήρα, αλλά ο γερανός σήκωσε σχεδόν αμέσως την FW36, συνεπώς δε χρειάστηκε να βγει για τρίτη φορά το Αυτοκίνητο Ασφαλείας.

Τα 1.7 δευτερόλεπτα έφτασε η διαφορά μεταξύ των δύο Mercedes στον 59ο γύρο και στα 2.1 στον επόμενο. Στη συνέχεια, ο Gutierrez χτύπησε το πίσω δεξί τροχό στη Rascasse, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τον αγώνα, όμως το Αυτοκίνητο Ασφαλείας παρέμεινε στο pit lane. Έτσι, ο Bianchi μπήκε στη 10άδα, κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην ιστορία τής Marussia, αλλά μάλλον περιμένει να δεχθεί ποινή 5 δευτερολέπτων μετά τον αγώνα επειδή εκτέλεσε την ποινή stop&go 5 δευτερολέπτων όταν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας ήταν στην πίστα.

Στον 66ο γύρο, ο Rosberg σιγούρεψε τη νίκη του όταν ο Hamilton είχε ένα πρόβλημα στο μάτι του κι έπρεπε να κόψει ταχύτητα. Η διαφορά τους ήταν στα 5.6 δευτερόλεπτα, στον 68ο γύρο, ενώ ο Ricciardo ήταν 6.8 δευτερόλεπτα πίσω από τον Hamilton. Ο οδηγός τής Red Bull πίεζε και κέρδιζε 1.3 δευτερόλεπτα στον γύρο, και ο Hamilton είχε αρκετά μονοθέσια μπροστά του που έπρεπε να δώσει γύρο.

Στον 74ο γύρο, ο Ricciardo είχε κολλήσει πίσω από τον Hamilton, την ίδια ώρα που ο Raikkonen είχε σταματήσει για λίγο με τον Magnussen στη φουρκέτα, στην προσπάθειά του να τον προσπεράσει. Οι δυο τους έχασαν αρκετές θέσεις και ο Kimi μπήκε και πάλι στα pits, βάζοντας την πολύ μαλακή γόμα, αλλά και νέα εμπρός πτέρυγα, η οποία είχε σπάσει λίγο.

Οι Hamilton και Ricciardo συνέχιζαν να είναι πολύ κοντά μέχρι το τέλος και τίποτα δεν άλλαξε μέχρι τον τερματισμό. Ο ταχύτερος γύρος σημειώθηκε στον 75ο γύρο, από τον Raikkonen, που είχε βάλει την πολύ μαλακή γόμα πιο νωρίς.

Ανανέωση: Μετά το τέλος τού αγώνα, ο Raikkonen δέχθηκε επίπληξη για το περιστατικό με τον Magnussen λίγο πριν από το τέλος τού αγώνα στη φουρκέτα.

Όσον αφορά τις βαθμολογίες, ο Rosberg πέρασε φυσικά και πάλι στην πρώτη θέση, με 122 βαθμούς, με τον Hamilton να είναι δεύτερος με 118. Ο Alonso διατηρήθηκε στην τρίτη θέση, με 61 βαθμούς, 7 βαθμούς περισσότερους από τον τέταρτο Ricciardo.

Στους κατασκευαστές, η Mercedes έφτασε τους 240 βαθμούς, ενώ η Red Bull απέχει έναν βαθμό από το να φτάσει τους 100. Στην τρίτη θέση η Ferrari, με 78 βαθμούς, 11 περισσότερους από τη Force India που βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Το επόμενο Grand Prix είναι προγραμματισμένο για τις 6-8 Ιουνίου και θα διεξαχθεί στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ακολουθούν τ’ αποτελέσματα, όπως και οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών.

Κατάταξη Αγώνα Βαθμολογία Οδηγών Βαθμολογία Κατασκευαστών ΘέσηNoΟδηγόςΟμάδαΓύροιΔιαφοράGridΒαθμοί16Nico RosbergMercedes781:49:27.661125244Lewis HamiltonMercedes78+9.2 secs21833Daniel RicciardoRed Bull Racing-Renault78+9.6 secs315414Fernando AlonsoFerrari78+32.4 secs512527Nico HulkenbergForce India-Mercedes77+1 Γύρο1110622Jenson ButtonMcLaren-Mercedes77+1 Γύρο128719Felipe MassaWilliams-Mercedes77+1 Γύρο16688Romain GrosjeanLotus-Renault77+1 Γύρο144917Jules BianchiMarussia-Ferrari77+1 Γύρο2121020Kevin MagnussenMcLaren-Mercedes77+1 Γύρο81119Marcus EricssonCaterham-Renault77+1 Γύρο22127Kimi RäikkönenFerrari77+1 Γύρο61310Kamui KobayashiCaterham-Renault75+3 Γύροι20144Max ChiltonMarussia-Ferrari75+3 Γύροι19Ret21Esteban GutierrezSauber-Ferrari59Ατύχημα17Ret77Valtteri BottasWilliams-Mercedes55+23 Γύροι13Ret25Jean-Eric VergneSTR-Renault50+28 Γύροι7Ret99Adrian SutilSauber-Ferrari23Ατύχημα18Ret26Daniil KvyatSTR-Renault10+68 Γύροι9Ret1Sebastian VettelRed Bull Racing-Renault5+73 Γύροι4Ret11Sergio PerezForce India-Mercedes0Ατύχημα10Ret13Pastor MaldonadoLotus-Renault0+78 Γύροι15 ΘέσηΟδηγόςΕθνικότηταΟμάδαΒαθμοί1Nico RosbergΓερμανόςMercedes1222Lewis HamiltonΒρετανόςMercedes1183Fernando AlonsoΙσπανόςFerrari614Daniel RicciardoΑυστραλόςRed Bull Racing-Renault545Nico HulkenbergΓερμανόςForce India-Mercedes476Sebastian VettelΓερμανόςRed Bull Racing-Renault457Valtteri BottasΦινλανδόςWilliams-Mercedes348Jenson ButtonΒρετανόςMcLaren-Mercedes319Kevin MagnussenΔανόςMcLaren-Mercedes2110Sergio PerezΜεξικανόςForce India-Mercedes2011Felipe MassaΒραζιλιάνοςWilliams-Mercedes1812Kimi RäikkönenΦινλανδόςFerrari1713Romain GrosjeanΓάλλοςLotus-Renault814Jean-Eric VergneΓάλλοςSTR-Renault415Daniil KvyatΡώσοςMarussia-Ferrari416Jules BianchiΓάλλοςSTR-Renault217Marcus EricssonΣουηδόςCaterham-Renault018Adrian SutilΓερμανόςSauber-Ferrari019Esteban GutierrezΜεξικανόςSauber-Ferrari020Max ChiltonΒρετανόςMarussia-Ferrari021Kamui KobayashiΙάπωναςCaterham-Renault022Pastor MaldonadoΒενεζουελάνοςLotus-Renault0 ΘέσηΟμάδαΒαθμοί1Mercedes2402Red Bull Racing-Renault993Ferrari784Force India-Mercedes675McLaren-Mercedes526Williams-Mercedes527STR-Renault88Lotus-Renault69Marussia-Ferrari210Sauber-Ferrari011Caterham-Renault0
Keywords
Τυχαία Θέματα