Formula 1 και ο πόλεμος των ελαστικών. Τί θα γίνει με τα αυτά στον αγώνα του Nurburgring;

14:14 1/7/2013 - Πηγή: AutoBlog

Μετά και από τα γεγονότα του Βρετανικού Grand Prix, η Pirelli ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να διευκρινίσει τα αίτια που οδήγησαν στα κλαταρίσματα των Hamilton, Massa, Vergne και Perez. Mε τον Paul Hembery, αγωνιστικό διευθυντή της Ιταλικής φίρμας, να δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς για να εντοπιστούν οι ακριβείς λόγοι που επηρέασαν τους οδηγούς. Ωστόσο έχει αποκλειστεί ως αιτία, η νέα

διαδικασία συγκόλλησης που χρησιμοποιήθηκε στα ελαστικά για τον αγώνα στο Siverstone.

Από την πλευρά της FIA, ο Jean Todd συναντήθηκε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τους ανθρώπους της Pirelli, τονίζοντάς τους ότι περιμένει να φέρουν προτάσεις στην προγραμματισμένη συνάντηση της Τετάρτης στο Nurburgring. Μία συνάντηση που είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί σε πιό κοντινή ημερομηνία, με τις ομάδες να πιέζουν για άμεση λύση. Το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι κάθε ομάδα προτείνει τη δική της λύση, με γνώμονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη φθορά των ελαστικών!

Ο αγωνιστικός διευθυντής της McLaren, Martin Whitmarsh, δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα:

Πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε μια απόφαση άμεσα, καθώς μας δίνει μια πολύ καλύτερη ευκαιρία από το να μιλάμε γι ‘αυτό (το πρόβλημα) την Τετάρτη, ιδίως όταν πρέπει να βγούμε στην πίστα την Παρασκευή. Το 2012 δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα. Ως εκ τούτου, φαντάζει λογικό να πάμε πίσω στις γόμες του προηγούμενου έτους.

Ο Christian Horner συμφώνησε με τις απόψεις του Whitmarsh, με τους δύο άντρες να τονίζουν πως η τελική απόφαση πρέπει να παρθεί από την Pirelli. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, οι γόμες που θα χρησιμοποιηθούν θα δώσουν πλεονέκτημα στις ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την φθορά των ελαστικών, όπως οι Red Bull, McLaren, Mercedes. Γι’αυτό το λόγο προτάθηκε, κυρίως από την Ferrari, το τέστ νέων οδηγών να μετατραπεί σε τεστ ελαστικών, με τους επίσημους οδηγούς των ομάδων να παίρνουν μέρος σε αυτό. Mε τον Stefano Domenicali να δηλώνει:

Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να λυθεί. Έχω μια ιδέα που φυσικά θα πρέπει να συζητήσουμε τις επόμενες μέρες, ότι έχουμε μια δοκιμή εδώ στο Silverstone που υποτίθεται ότι είναι με τους νέους οδηγούς. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτή η πίστα είναι πολύ απαιτητική για τα ελαστικά και ότι μαζί με την Pirelli θα μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών,θα πρότινα να χρησιμοποιήσουμε τους επίσημους οδηγούς μας. Κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους. Γι’αυτό μπορώ να σας εγγυηθώ ότι, από την οπτική της ομάδας μου, είμαστε πολύ ανοιχτοί ώστε να βρεθεί μια λύση. Είναι κάτι από το οποίο θα επωφεληθούμε όλοι.

Η Red Bull συμφώνησε και με αυτή την πρόταση, όμως είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει η Mercedes, αφού μετά την τιμωρία της δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει σε μία τόσο σημαντική διαδικασία. Βέβαια, με το θέμα να έχει αγγίξει εμφανέστατα την ασφάλεια των οδηγών και των θεατών, ίσως δωθεί το πράσινο φως και στη Γερμανική ομάδα.

Τέλος, πρέπει να αναφερθούμε και στις σημερινές δηλώσεις του Newey, ο οποίος επιτέθηκε στις “κοντόφθαλμες”ομάδες, αναφερόμενος προφανώς στις Ferrari, Lotus και Force India. Συγκεκριμένα δήλωσε στο Autosport:

Είναι μια θλιβερή κατάσταση, αλλά αυτή είναι η φύση της Formula 1. Είναι αρκετά σαφές ότι υπάρχει μια σειρά από ανησυχητικές αστοχίες ελαστικών κατά τη διάρκεια του έτους. Η Pirelli ήρθε με μια λύση για το πρόβλημα, με μια διαφορετική κατασκευή, και αυτό ήταν που προσέφεραν αρχικά για το Μόντρεαλ. Ωστόσο, δύο ή τρεις ομάδες άσκησαν βέτο επειδή ανησύχησαν ότι τα νέα λάστιχα θα ταίριαζαν περισσότερο σε άλλες ομάδες από ό, τι στους ίδιους. Ως αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης διορατικότητας, η Formula 1 κατέληξε με μία άσχημη επίδοση στο Silverstone και με προβλήματα για την ασφάλεια των οδηγών.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως η εικόνα του αγώνα στη Βρετανία ήταν όντως ανησυχητική και πως ο Newey έχει εν μέρη δίκιο. Από την άλλη πλευρά δίκιο έχουν και οι ομάδες που δεν θέλουν αλλαγές στις γόμες της Pirelli, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όσους σχεδίασαν τα μονοθέσιά τους με βάση τα φετινά ελαστικά και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα φθοράς. Πλέον οι ομάδες της Formula 1 έχουν χωριστεί σε δύο ξεκάθαρα στρατόπεδα και με μόλις μία εβδομάδα να μεσολαβεί μέχρι το επόμενο Grand Prix, οι διαβουλεύσεις θα είναι πυρετώδεις!

Θα κλείσω παραθέτοντας και την προσωπική μου άποψη, για το τί μπορεί να γίνει. Είναι σαφές πως η Pirelli προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με αλλαγές στην διαδικασία κατασκευής των ελαστικών και όχι στις γόμες, κάτι που θεωρώ πως είναι και το πιο δίκαιο. Όμως, μετά κι από τα τελευταία προβλήματα και χωρίς να έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή της, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει τα περσινά λάστιχα, έστω προσωρινά, για τον αγώνα στη Γερμανία. Ακούστηκε (δεν είναι διασταυρωμένο και το μεταφέρω με μεγάλη επιφύλαξη) πως ίσως ακυρωθεί ο επόμενος αγώνας. Αυτό θα έκανε τεράστια ζημιά στο πρεστίζ των ομάδων, της Formula 1 και πολύ περισσότερο της Pirelli και προσθέτοντας στην εξίσωση και την παρολίγον διακοπή του αγώνα στο Siverstone, από τον αλυτάρχη Charlie Whiting, πιο λογικό σενάριο φαντάζει το να δούμε τα περσινά ελαστικά. Εάν βέβαια η Pirelli έχει αρκετά σε στοκ…

Keywords
Τυχαία Θέματα