DTM: Ekström και Green κατά του επιπρόσθετου βάρους των αγωνιστικών

Οι σημαντικές αλλαγές στο format των αγώνων και ιδίως η επαναφορά των διπλών αγώνων, έχουν ενθουσιάσει οδηγούς και φιλάθλους, σε μια εποχή που το κύρια μέλημα των συμμετεχόντων και της διοργανώτριας αρχής να είναι η μείωση του κόστους. Ωστόσο, η ύπαρξη του επιπρόσθετου βάρους στα αγωνιστικά, ανάλογα με την επίδοση σε κάθε στους 2 αγώνες, φαίνεται ότι έχουν διχάσει τους οδηγούς, με τον Matttias Ekström, που σημειωτέον σήμερα έκλεισε τα 37 του χρόνια και τον πρωτοπόρο στη βαθμολογία και επίσης οδηγό της Audi, Jamie Green,

να διαφωνούν με την ύπαρξη αυτού του μέτρου. Πριν πάμε στις δηλώσεις των δύο έμπειρων οδηγών, ας (ξανα)δούμε τι ορίζουν οι τεχνικοί και αγωνιστικοί κανονισμοί για το επιπρόσθετο βάρος.

Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του DTM, μαζί με τον οδηγό και τον αγωνιστικό του εξοπλισμό και 15 κιλά επιπρόσθετου βάρους, ζυγίζουν 1120 κιλά και αυτά είναι τα κιλά με τα οποία ξεκινούν οι οδηγοί στον εναρκτήριο αγώνα στο Hockenheim. Tα πόσα κιλά πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν, εξαρτώνται από την επίδοση του οδηγού στον κάθε αγώνα του Σαββατοκύριακου. Το επιπρόσθετο βάρος χωρίζεται σε ομοιόμορφα μπλοκ έρματος βολφραμίου των 2,5 κιλών το καθένα, τα οποία τοποθετούνται στο πάτωμα του αυτοκινήτου, στο ύψος περίπου των ποδιών του οδηγού. Τα αφαιρούμενα κιλά δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 κιλά, αλλά και ούτε τα προστιθέμενα να ξεπερνούν τα 20 κιλά.

Έτσι, η μέγιστη διαφορά βάρους ανάμεσα στο πιο ελαφρύ και στο βαρύτερο αγωνιστικό στο grid είναι 35kg.

Έτσι είναι μια πλάκα 2,5 κιλών βολφραμίου

Αναλυτικά το πώς μοιράζεται το επιπλέον βάρος:

Ο νικητής του αγώνα και όλοι εκείνοι οι οδηγοί της ίδιας εταιρείας με το νικητή που έχουν τερματίσει στην βαθμολογούμενη δεκάδα, θα φέρουν στον επόμενο αγώνα έξτρα 5 κιλά βάρους, δηλαδή 2 επιπλέον μπλοκ έρματος. Αντίθετα, αυτοί που τερμάτισαν εκτός δεκάδας, θα φέρουν στον επόμενο αγώνα 2,5 κιλά έρματος.Το βάρος των οχημάτων της κατασκευάστριας εταιρείας που σημείωσε (σε βαθμούς) τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, παραμένει το ίδιο.Η τρίτη καλύτερη ομάδα σε βαθμούς στον αγώνα, της οποίας τα αυτοκίνητα τερμάτισαν μέσα στη δεκάδα, πρέπει στον επόμενο αγώνα να αφαιρεί 2,5 κιλά έρματος, ενώ στους οδηγούς της που τερμάτισαν κάτω από τη βαθμολογούμενη δεκάδα, θα αφαιρούνται 5 κιλά έρματος.

Τα αποτελέσματα των δύο αγώνων του Σαββατοκύριακου θα καθοριστούν και θα προστεθούν,και η αύξηση ή μείωση του βάρους θα τεθεί σε ισχύ μόνο για το επόμενο γύρο του πρωταθλήματος.

Κατά τη γνώμη μου, αρκετά πολύπλοκο σύστημα, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα των αγώνων και στον καθορισμό του αποτελέσματος, με κύριο και πρόσφατο παράδειγμα, την άνετη επικράτηση της BMW στους αγώνες του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Zandvoort, αγώνες στους οποίους τα αγωνιστικά της εταιρείας ήταν μέχρι και 25 κιλά ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα της Mercedes.

Jamie Green, Audi RS5 DTM

Aς δούμε τι δήλωσε ο Ekström για τον κανονισμό αυτό:

Αμφιβάλλω ως προς την “εντιμότητα” του συστήματος αυτού. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος έχει κερδίσει 3 αγώνες και μια φορά να μην είναι στην πρώτη (και βαθμολογούμενη) δεκάδα να είναι ελαφρύτερος από αυτόν που τερμάτισε 4 φορές δέκατος. Με ενοχλεί που το επιπρόσθετο βάρος ασκεί περισσότερη ή λιγότερη επίδραση στην επίδοση σε κάθε πίστα.Εν αντιθέσει με τους συναδέλφους μας στην Formula 1, θα έπρεπε να επηρεάζουμε περισσότερο τους κανονισμούς και να λέμε ανοιχτά την γνώμη μας. Σίγουρα, εναπόκεινται οι αποφάσεις στους κατασκευαστές, αλλά όμως πρέπει να ακούγεται κι η δική μας γνώμη ως μέρος του συνόλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Jamie Green:

Δε χρειαζόμαστε το επιπρόσθετο βάρος. Είναι αρκετά περίπλοκο. Συν τοις άλλοις, είναι αρκετά περίπλοκο και για τους φιλάθλους και μπορώ να πω ότι ανοιχτά αντίθετος στον κανονισμό αυτόν!

Στις σχετικές ειδήσεις, παρά την άνετη και εντυπωσιακή επίδοση των BMW, γράφοντας και παράλληλα ρεκόρ με το “1-2-3-4-5-6-7″ του Σαββάτου, ο πρωταθλητής Marco Wittmann και νικητής του πρώτου αγώνα, άσκησε κριτική εναντίον των ελαστικών της Hankook (είναι ο μοναδικός προμηθευτής ελαστικών του πρωταθλήματος) καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, τα φετινά ελαστικά δεν είναι ίδια με αυτά του 2014, αργούν να ζεσταθούν και δεν μπορεί να πιάσει το “peak” της απόδοσής τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι στον αγώνα του Σαββάτου, ήταν εμφανώς πιο αργός από τον da Costa, ιδίως στην πίεση που δέχθηκε από τον Πορτογάλο στους τελευταίους γύρους, γεγονός που οφειλόταν, κατά τον ίδιο, στην απόδοση των ελαστικών. Στο γύρο έχανε τουλάχιστον 0,4” από τον συναθλητή του, αλλά, ωστόσο, κατάφερε να κρατηθεί μπροστά και να φτάσει στην πρώτη του νίκη για φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα