Centaurus Racing Team. H φοιτητική ομάδα Formula SAE του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η ομάδα Centaurus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 από 12 προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Σκοπός της ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός αγωνιστικού μονοθέσιου, με στόχο την συμμετοχή τους σε παγκόσμιους διαγωνισμούς Formula SAE. Πέρα από τις βασικές γνώσεις που είχαν αποκομίσει από τη σχολή, η ομάδα ξεκίνησε με μηδενικές βάσεις πάνω στο
Μέσα από την προθυμία της για μάθηση, πρόοδο, αλλά και διάκριση, ξεκίνησε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς από το 2011 και έπειτα, με συνεχή παρουσία κάθε χρόνο σε κάποια από τις διοργανώνεις του Formula SAE, πετυχαίνοντας σε αυτό το διάστημα σημαντικές διακρίσεις.
2011 FSAE Italy (Varano), Class 3: 1η θέση στην γενική κατάταξη, 1η θέση στην ανάλυση κόστους2012 Formula Student England (Silver- stone), Class 2: 3ηθέση στο αγώνισμα του Σχεδιασμού, 5η θέση στην Παρουσίαση Επιχειρηματικού Πλάνου, 9η θέση στην γενική κατάταξη2013 FSAE Italy (Varano) Class 1: 1η θέση στην Παρουσίαση Επιχειρηματικού Πλάνου, 4η θέση στην Ανάλυση Κόστους2014 FSAE Hungary (Qyor) Class 1: 10η θέση στο δυναμικό αγώνισμα του SKidpad, 12η θέση στην Παρουσίαση Επιχειρηματικού ΠλάνουΦετινός στόχος της ομάδας είναι η βελτίωση του μονοθέσιου ώστε η συμμετοχή της σε κάποιο διαγωνισμό να αποτελεί μία ανταγωνιστική παρουσία.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά ΜονοθέσιουΤο αυτοκίνητο αποδίδει 75 ίππους στις 9500 στροφές, με τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 57 ΝΜ. Το παραπάνω σε συνδυασμό με το συνολικό βάρος, που είναι 250 Kg, δίνει τη δυνατότητα επιτάχυνσης από τα 0-100 σε 4.2 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 125 χλμ/ώρα η οποία είναι αρκετή για τις μικρές ευθείες που διαθέτουν οι διαδρομές του διαγωνισμού. Στις αναρτήσεις χρησιμοποιούνται διπλά ανισομεγέθη ψαλίδια επιτρέποντας στο μονοθέσιο την ανάπτυξη μέγιστης πλευρικής επιτάχυνσης έως και 1,5 G, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα φρένων δίνει τη δυνατότητα μέγιστης επιβράδυνσης 1.7G.
Τα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής μελετήθηκαν παράλληλα, έτσι ώστε ο κινητήρας να αποδίδει καλύτερα στη μέση του φάσματος των στροφών, δηλαδή στις 7500 στροφές. Για τη μείωση των ηχητικών εκπομπών επιλέχθηκε το muffler YoshimuraRS-5 λόγω του χαμηλού του βάρους. Με τη χρήση θερμικά επεξεργασμένου χάλυβα στους ημιάξονες ικανοποιήθηκε η ανάγκη για μικρό βάρος και αξιοπιστία. Το σύστημα διεύθυνσης λειτουργεί με τη βοήθεια κρεμαγιέρας, με σκοπό η περιστροφική κίνηση του τιμονιού να μετατρέπεται σε αξονική(στον άξονα της κρεμαγιέρας). Η θέση της μεταβάλλεται ανάλογα με τις οδικές προτιμήσεις του οδηγού.
Το σασί του αυτοκινήτου είναι ένα χαλύβδινο χωροδικτύωμα. Ο τύπος του χάλυβα που χρησιμοποιήθηκε (4130) είναι ειδικός για εφαρμογές στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα συνδυάζοντας την αισθητική με το χαμηλό βάρος.
Τα launch control και flatshift αποτελούν δύο πρόσθετα συστήματα του αυτοκινήτου, τα οποία συμβάλουν ουσιαστικά στην απόδοσή του. Με τη χρήση του launch control οι στροφές του κινητήρα μπορούν να μείνουν σταθερά στο επιθυμητό σημείο κατά την εκκίνηση του μονοθέσιου, κάνοντάς την αισθητά πιο γρήγορη. Το σύστημα αλλαγής ταχυτήτων (flatshift) επιτρέπει στον οδηγό να αλλάζει τις ταχύτητες με τη χρήση ενός κουμπιού, χωρίς την χρήση του συμπλέκτη, κερδίζοντας έτσι πολύτιμα δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τέλος, δύο οθόνες ενημερώνουν τον οδηγό για την θερμοκρασία του κινητήρα, τον αριθμό των στρόφων, καθώς και την σχέση που έχει στο κιβώτιο ταχυτήτων, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την οδήγηση.
Τι είναι οι διαγωνισμοί Formula StudentΠρόκειται για έναν παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από τις SAE (Society of Automotive Engineers), IMECHE (Institution of Mechanical Engineers) και τους τοπικούς εταίρους τους ξεκινώντας το 1978 στην Αμερική.
Ο διαγωνισμός αποτελείται από το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μικρού μονοθέσιου τύπου φόρμουλα, το οποίο συνοδεύεται από μια σειρά στατικών και δυναμικών εκδηλώσεων. Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ταχύτητα που αναπτύσσει ή τις οδικές ικανότητες των μελών της ομάδας, αλλά και με καινοτομίες στο σχεδιασμό, την κατασκευή τη σκληρότητα και την αντοχή όταν τίθεται ένα όριο.
Ο διαγωνισμός βασίζεται στην ιδέα ότι, μια φανταστική κατασκευαστική εταιρεία ανέθεσε σε μια ομάδα σχεδιασμού την ανάπτυξη ενός μονοθέσιου τύπου φόρμουλα. Αυτό το όχημα δεν εξετάζεται μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στο στατικό, κατά το οποίο η ομάδα βαθμολογείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή του μονοθέσιου, το κόστος του, καθώς και την ικανότητα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό επιχειρηματικό πλάνο για την παραγωγή του.
Μέλη ομάδαςΗ ομάδα αποτελείται από Φοιτητές που προέρχονται κυρίως από το τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών. Ωστόσο, συμμετέχουν εξίσου ενεργά και φοιτητές από τους Ηλεκτρολόγους και τους Πολιτικούς Μηχανικούς, το Οικονομικό αλλά και την Αρχιτεκτονική.
Συγκεκριμένα, στην ομάδα συμμετέχουν οι: Πετριτσόπουλος Κωνσταντίνος, Παπαδημητράκης Μύρων, Αναδιώτης Γεώργιος, Τζίνη Μαρία-Ιωάννα, Αλιμονάκης Θεόδωρος, Ορφανίδης Αναστάσιος, Στάμου Φειδίας, Δούκα Στεφανία, Αναγνωστόπουλος Κωνσταντίνος, Βασιλόπουλος Διονύσιος, Καλαμπέτσου Σταματία, Ντιούδης Σταύρος, Σταυράκη Παρασκευή, Σχίζα Αγλαΐα, Γιαννακού Νικολέτα, Μερκούρη Μαρία-Μαρίνα.
ΕπικοινωνίαΟυσιαστικά αυτό που επιθυμούμε είναι μέσω της σελίδα σας, είτε να φτιάξουμε και να προβάλουμε ένα βίντεο με την πορεία της ομάδας μας μέχρι σήμερα, ή να γραφεί ένα αντίστοιχο κείμενο με κάποιες φωτογραφίες, έτσι ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ατόμων που ασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.Αξίζει με το παραπάνω η προβολή τέτοιων έργων. Επειδή η ομάδα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, σημαντικός παράγοντας για την εκπλήρωση των στόχων της είναι η ανεύρεση χορηγιών. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την ομάδα, μπορείς να τις βρει στο επίσημο site της ομάδος, στη σελίδα της στο Facebook αλλά και στα e-mail: [email protected] και [email protected].
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AutoBlog
- Centaurus Racing Team. H φοιτητική ομάδα Formula SAE του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Αυτή είναι η “άλλη” Shelby Mustang και είναι ισχυρότερη από την GT350R [w/video]
- Επετράπη και στη Honda η εξέλιξη του PU μέσα στη χρονιά, η Honda δεν άφησε τον Alonso να οδηγήσει μια Porsche 919 στο Le Mans
- Μία Volkswagen Type 2 limo πωλείται έναντι $220.000
- Το powertrain του Chevrolet Volt θα μπορούσε να κινεί τα μελλοντικά υβριδικά της GM
- Οι αγελάδες στο Stelvio Pass δεν εντυπωσιάζονται από την αφρόκρεμα της αυτοκίνησης!

- Τελευταία Νέα AutoBlog
- Centaurus Racing Team. H φοιτητική ομάδα Formula SAE του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Το powertrain του Chevrolet Volt θα μπορούσε να κινεί τα μελλοντικά υβριδικά της GM
- Οι αγελάδες στο Stelvio Pass δεν εντυπωσιάζονται από την αφρόκρεμα της αυτοκίνησης!
- Επετράπη και στη Honda η εξέλιξη του PU μέσα στη χρονιά, η Honda δεν άφησε τον Alonso να οδηγήσει μια Porsche 919 στο Le Mans
- Μία Volkswagen Type 2 limo πωλείται έναντι $220.000
- Αυτή είναι η “άλλη” Shelby Mustang και είναι ισχυρότερη από την GT350R [w/video]
- Η Jeep σκέφτεται την “υβριδοποίηση” του Wrangler
- Η SsangYong παρουσίασε το Rexton facelift
- 10 Alfa Romeo χωρίς τη χαρακτηριστική μάσκα της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Δείτε έναν... ελέφαντα που του αρέσει να σκαρφαλώνει πάνω στα αμάξια
- Κύπελλο «ΟΜΑΕ Saxo-106 Cup» 2015
- Lamborghini Aventador Roadster By Maatouk Design
- Lamborghini
- Ενδεικτικός τιμοκατάλογος αυτοκινήτων Audi
- Στο +21% η αγορά το 2014 με πρωτιά Toyota
- O μετρ στο γκράφιτι Armando Gomes δημιούργησε την μοναδική ŠKODA Fabia ‘Street Art’
- Αυτή η Shelby Cobra ρέπλικα είναι ηλεκτρική και 3D printed!
- Mercedes CLA Shooting Brake: Aπό 29.620 ευρώ