Οι κυρίαρχοι της F1: McLaren MP4/4

Η εξαιρετική σεζόν που έκανε φέτος η Red Bull RB7, είναι μια καλή αφορμή για να ανατρέξουμε πίσω στα τελευταία 25 χρόνια, για να θυμηθούμε τα μονοθεσία F1 που κατάφεραν να διαλύσουν τον ανταγωνισμό στην εποχή τους. Η αρχή γίνεται σήμερα με τη σεζόν 1988.

McLaren-Honda MP4/4
Σεζόν: 1988
Σχεδιαστές: Γκόρντον Μάρεϊ, Στιβ Νίκολς
Οδηγοί: Αλέν Προστ, Αϊρτον Σένα
Αγώνες: 16
Νίκες: 15
Pole position: 15
Ταχύτεροι γύροι: 10
Πρωταθλήματα:

1 κατασκευαστών, 1 οδηγών (Αϊρτον Σένα)

Την τελευταία χρονιά των τούρμπο κινητήρων στην F1 πριν από την αρχική απαγόρευσή τους, έκανε την εμφάνισή του ίσως το καλύτερο αγωνιστικό αυτοκίνητο όλων των εποχών: η MP4/4.

Η McLaren προερχόταν από μια μάλλον απογοητευτική σεζόν, χρησιμοποιώντας κινητήρα TAG-Porsche, αλλά για το 1988 κατάφερε να εξασφαλίσει το πανίσχυρο μοτέρ της Honda, "πακέτο" με την υπογραφή του ανερχόμενου αστέρα Αϊρτον Σένα.

Ο τούρμπο V6 1.500cc της Honda ταίριαξε γάντι στο χαμηλού προφίλ ντιζάιν που επέλεξε ο Γκόρντον Μάρεϊ για την MP4/4 (μια παλαιότερη ιδέα του νοτιοαφρικανού μηχανικού, την οποία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εφαρμόσει στην Brabham-BMW του 1986), λόγω του συμπαγούς μεγέθους και του χαμηλού κέντρου βάρους του.

Ηταν μια εποχή όπου οι πιλότοι καλούνταν να διαχειριστούν περίπου 900 ίππους χρησιμοποιώντας μηχανικό κιβώτιο, έχοντας ελάχιστη, σε σχέση με σήμερα, κάθετη δύναμη και χωρίς το οποιοδήποτε ηλεκτρονικό βοήθημα.

Το πάντρεμα της McLaren με την Honda είχε άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα: η βρετανική ομάδα πήρε 15 νίκες και άλλες τόσες pole position σε 16 αγώνες, με μοναδική παραφωνία την Μόντσα, όπου και οι δύο οδηγοί της αντιμετώπισαν προβλήματα (εγκατάλειψη λόγω σπασμένου κινητήρα για τον Προστ, ατύχημα την ώρα που έριχνε γύρο σε πιο αργό μονοθέσιο για τον Σένα).

Ιστορική έχει μείνει η απόδοση της MP4/4 στο Μονακό στα χέρια του Σένα, ο οποίος κατάφερε να πάει 1,5 δευτερόλεπτο πιο γρήγορα στις κατατακτήριες δοκιμές από τον Προστ που οδηγούσε το ίδιο ακριβώς μονοθέσιο!

Φυσικά, η McLaren πανηγύρισε την κατάκτηση και των δύο τίτλων της σεζόν 1988, με τον Σένα να παίρνει το πρώτο από τα τρία παγκόσμια πρωταθλήματα της καριέρας του.

Η διάδοχος: Την MP4/4 αντικατέστησε η MP4/5, η οποία έτρεξε ουσιαστικά δύο σεζόν, το 1989 με αυτή την ονομασία και το 1990 ως MP4/5B με ορισμένες διαφοροποιήσεις, δίνοντας συνέχεια στην παντοκρατορία της συνεργασίας McLaren-Honda.

Keywords
Τυχαία Θέματα