LFC vs MANUTD: Lancashire derby

Ενα παιχνίδι ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μπορεί να μην υπερισχύει της τοπικής αντιπαλότητας που παρατηρείται στην Αγγλία (Λίβερπουλ - Εβερτον ή Γιουνάιτεντ - Σίτι κ.ο.κ.), αλλά στην Ευρώπη θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι.

Η ιστορία αυτών των αγώνων ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα και αναφέρεται ως το "Βορειοδυτικό ντέρμπι" ή το "ντέρμπι του Lancashire", αφού οι δύο πόλεις ιστορικά αποτελούσαν μέρος της κομητείας του Lancashire.

Το έναυσμα της αντιπαλότητας…Ο ανταγωνισμός των δύο πόλεων ξεκινάει από τα χρόνια της βιομηχανίας. Τότε δρούσαν ανταγωνιστικά

η μία προς την άλλη για τα σκήπτρα της βορειοδυτικής Αγγλίας. Το Μάντσεστερ ήταν γνωστό για τη βιομηχανία του και το Λίβερπουλ για το Λιμάνι του. Οταν το 1894 φτιάχτηκε το "Manchester Ship Canal", τα πλοία μπορούσαν να παρακάμψουν το Λίβερπουλ και να μεταφέρουν απευθείας τα εμπορεύματα μέσω του Μάντσεστερ. Αυτό για το Λίβερπουλ σήμαινε λιγότερα τέλη εμπόρων, λιγότερες θέσεις εργασίας, γεγονός που έκανε έντονη τη δυσαρέσκειά στην τοπική κοινωνία. Από τους ιστορικούς, αυτό θεωρείται ως το έναυσμα της αντιπαλότητας των δύο πόλεων.

Οι δύο Κολοσσοί της ΑγγλίαςΚαι οι δύο ομάδες ερίζουν για τον τίτλο της μεγαλύτερης αγγλικής ομάδας, έχοντας κερδίσει περισσότερους από 55 τίτλους η καθεμία. Παραδοσιακά πρόκειται για τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Αγγλία, αφού έχουν κατακτήσει συνολικά 118 τίτλους (60 η Μάντσεστερ και 58 η Λίβερπουλ). Η Λίβερπουλ κυριαρχούσε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, με τη Γιουνάιτεντ να παίρνει τη σκυτάλη, η οποία ξεπέρασε τους Reds σε κατακτήσεις πρωταθλημάτων μόλις πέρυσι (19 έναντι 18). Η Μάντσεστερ έχει κατακτήσει 19 πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 19 Community Shield, 3 Πρωταθλητριών Ευρώπης, 1 Κυπελλούχων, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό και 1 Παγκόσμιο Συλλόγων.Η Λίβερπουλ έχει κατακτήσει 18 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 7 Λιγκ Καπ, 15 Community Shield, 5 Πρωταθλητριών Ευρώπης, 3 Κύπελλα UEFA και 3 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ.

Μεταγραφή = προδοσία!Το 1964 ο Phil Chisnall έγινε ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ποδοσφαιριστής που μεταγράφεται από τη μια ομάδα στην άλλη! Από τότε κανείς δεν έχει μετακομίσει απευθείας από τη μία ομάδα στην άλλη. Κάποιοι έκαναν τη διαδρομή Λίβερπουλ - Μάντσεστερ ή αντίστροφα, αλλά με ...στάσεις. Οπως ο Πολ Ινς που είχε αγωνιστεί στην Ιντερ, ο Πίτερ Μπίρτσλι που είχε παίξει στους Vancouver Whitecaps και τη Νιούκαστλ ή ο Μάικλ Όουεν (Ρεάλ Μαδρίτης και Νιούκαστλ). Το 2007 έγινε επίσημη κρούση της Λίβερπουλ στη Γιουνάιντεντ για τον Γκάμπριελ Χάινζε, αλλά οι μπάμπηδες αρνήθηκαν στη μετακίνηση αυτή, με τη δικαιολογία ότι του επέτρεπαν να αγωνιστεί μόνο σε ομάδα του εξωτερικού. Ο αργεντινός εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του να αγωνιστεί στη Λίβερπουλ, κάτι που θεωρήθηκε ως εσχάτη προδοσία από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ. Τελικά πουλήθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Πριν τον Phil Chisnall, ο οποίος μεταγράφηκε από την Γιουνάιτεντ στη Λίβερπουλ τον Απρίλη του 1964 για 25.000 λίρες, υπήρξαν άλλα 8 "πάρε - δώσε

Keywords
Τυχαία Θέματα