ΟΤΕ: Χαμηλότερα αποτελέσματα βλέπουν αναλυτές για το Q1

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ στις 8 Μαΐου, IBG και Eurobank Equities προβλέπουν χαμηλότερα μεγέθη για το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης του ομίλου.

Οι αιτίες των προβλέψεων χειρότερων αποτελεσμάτων εντοπίζονται στη μείωση του τέλους τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία, καθώς και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό

στην εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας. Αναλυτικότερα, οι αναλυτές της IBG εκτιμούν πως οι δραστηριότητες του ομίλου στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας θα πληγούν από την πλήρη επίπτωση των μειώσεων στα τέλη τερματισμού που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία το β’ εξάμηνο του 2012 και στη Ρουμανία από τον Μάρτιο του 2012, ενώ οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν δυσμενείς. Σημειώνεται ότι η συνολική μείωση των τελών τερματισμού στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία από την αρχή του 2012, έχουν αγγίξει το 74%, το 66% και το 39% αντίστοιχα. Τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία προβλέπεται ότι θα είναι μειωμένα κατά 16% στα 515 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο. Σε ότι αφορά τον όμιλο, τα «καθαρά» EBITDA εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 14% στα360 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 39% στα 58 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank Equities προβλέπει πως η επιβράδυνση των καθαρών αποσυνδέσεων και οι θετικές προσθήκες στο broadband σε συνδυασμό με την χαμηλότερη τιμολόγηση, θα διατηρήσουν την μείωση των εσόδων σε χαμηλό διψήφιο αριθμό. Σύμφωνα εμ την χρηματιστηριακή, οι μειώσεις στα τέλη τερματισμού θα συνεχίσουν να επιδρούν αρνητικά για τον όμιλο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Προβλέπει πως τα προσαρμοσμένα EBITDA στην εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας θα διαμορφωθούν στα 131 εκατ. ευρώ και στα 191 εκατ. ευρώ στην Cosmote, με τα συνολικά έσοδα του ομίλου να διαμορφώνονται στα 377 εκατ. ευρώ. Τέλος, υπογραμμίζεται το γεγονός πως η πώληση της Globul δίνει περαιτέρω ώθηση στην ρευστότητα του ΟΤΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα