Χάμπουργκερ με κρέας εργαστηρίου σε 5 χρόνια

Η «καλλιέργεια» κρέατος από βλαστοκύτταρα θα εξοικονομεί 45% σε ενέργεια και 96% σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις συμβατικές κτηνοτροφικές μονάδες.

Χάμπουργκερ με κρέας εργαστηρίου θα ξεκινήσουν να πωλούνται σε μια 5ετία σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, όπως υπόσχεται μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Η ομάδα, η οποία είχε παρουσιάσει τοπρώτο μπιφτέκι της από εργαστήριο σε συνέδριο πριν από δύο χρόνια, ίδρυσε μία εταιρεία για την αξιοποίηση της τεχνολογίας

σε μαζική κλίμακα.

Στόχος της εταιρείας είναι να κάνει πιο νόστιμο το προϊόν και πιο φθηνό – το πρωτότυπο μπιφτέκι είχε κοστίσει 215.000 βρετανικές λίρες για να δημιουργηθεί. Όπως δήλωσε στο BBC ο Peter Verstrate, επικεφαλής της εταιρείας, είναι βέβαιος πως σε μία 5ετία ολοένα περισσότεροι καταναλωτές θα αρχίσουν να το επιλέγουν, εν μέρει λόγω των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων του.

Το κρέας που θα καλλιεργείται στα εργαστήρια θα μπορεί να καταναλωθεί και από όσους για ηθικούς λόγους δεν καταναλώνουν κανένα προϊόν που προέρχεται από σφαγεία. Από την άλλη πλευρά, συγκριτικά με τη συμβατική κτηνοτροφία, θα παράγεται εξοικονομώντας 45% σε ενέργεια και 96% σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Επίσης, ένα τέτοιο εργοστάσιο θα χρειάζεται 99% μικρότερη έκταση από μία παραδοσιακή κτηνοτροφική μονάδα ίδιας δυναμικότητας.

Το μπιφτέκι δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Μαρκ Ποστ του πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, ο οποίος δηλώνει βέβαιος πως η εμπορική του κυκλοφορία θα ξεκινήσει σε μία δεκαετία. Αρχικά θα διατίθεται μέσω παραγγελιών, ενώ στη συνέχεια θα κάνει την εμφάνισή του και στα σουπερμάρκετ.

Η «πρώτη ύλη» από την οποία προέρχεται είναι βλαστοκύτταρα, τα οποία διαφοροποιούνται για να δημιουργήσουν ιστούς από μύες, νευρώνες και χόνδρο, δηλαδή ό,τι υπάρχει και στο κανονικό κρέας.

Πηγή: http://poptech.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα